2 Cara Tersenarai Dalam dmoz.org directory

Category : First page google, Google page rank, Trafik blog
2 Cara Tersenarai Dalam dmoz.org directoryby happysuson.2 Cara Tersenarai Dalam dmoz.org directory  Cara 1: Tersenarai dalam dmoz.org directory adalah suatu yang sukar.  Walaubagaimanapun ramai pakar mencadangkan kita boleh beli domain yang telah tersenarai dalam domain dmoz.org.  Banyak juga domain yang telah tersenarai dalam domz ini telah tamat.  Cara nak beli adalah dengan menaip “expired DMOZ listing” dalam google. Atau http://www.dmoz.org/search/?q=DMOZ-Listed-domain.com.  Boleh pilih  AltaVista – A9 – AOL – Clusty […]
 

Cara 1: Tersenarai dalam dmoz.org directory adalah suatu yang sukar.  Walaubagaimanapun ramai pakar mencadangkan kita boleh beli domain yang telah tersenarai dalam domain dmoz.org.  Banyak juga domain yang telah tersenarai dalam domz ini telah tamat.  Cara nak beli adalah dengan menaip expired DMOZ listingdalam google. Atau http://www.dmoz.org/search/?q=DMOZ-Listed-domain.com.  Boleh pilih  AltaVista – A9 – AOL – Clusty – Gigablast – Google – Lycos – Bing – Teoma – Wisenut – Yahoo.

Ramai pakar berpendapat ada pemilik domain melakukan SEO’s  yang telah tersenarai ini sudah tidak ingat atau tidak kesah tentang hal ini.  Cuma kita dinasihatkan oleh ramai pakar untuk jadikan ia index page kepada domain dmoz yang telah dibeli.  Pergi ke dmoz page salin maklumat yang ada dalam frame dmoz. Masukkan dalam index page baru kita.

Persoalannya 1:

jika ia bukan “index page” tetapi “internal page”

Jawapan : kita setup up custom 404 page supaya ia di tujukan (redirect)  /links kan ke index page. Guna redirect option dalam cpanel anda.

persoalan 2:

Adakah Google tahu WhoIs telah ditukar kepada pemilik baru dan  website kita akan di reset dari keistemewaan tersenarai dalam DMOZ listing?

Kemungkinan adalah kecil kerana kalau kita kaji domain yang telah mati/tamat tidak di buangkan dari senarai Dmoz sebelum ini.  Perlu di ingat domz editors ini dilakukan secara manual oleh editor manusia bukan computer.

Cara 2: Mohon menjadi editor dmoz

Saya sendiri pun belum menjadi editor untuk dmoz ini. Jadi tidak berani juga nak komen disini. Walau bagaimanapun saya sertakan rujukan dibawah kepada mereka yang ingin menjadi editor dalam dmoz ini. Tiga rujukan ini pada saya cukup lengkap bagi mereka yang ingin mencuba. Kalau berjaya boleh lah luluskan lamanweb dari Malaysia. Siapa ya orang malaysia yang telah berjaya menjadi editor dmoz.  Editor dmoz dari Malaysia saya rasa belum ada.

Dmoz directory ini <World><Bahasa Melayu> tidak banyak yang telah tersenarai dalam ketogori ini Berita (18),Kesihatan (4),Komputer (13),Masyarakat (96),Membeli-belah (1),Pendidikan (90), Permainan (6), Perniagaan (11), Rekreasi (1), Rujukan (92), Rumah (0), Sains (0), Seni (13) dan Sukan (0)

World>Bahasa Melayu>Tempatan>Asia>Malaysia

atau rujukan bagaimana menjadi editors dmoz

ehow – http://www.ehow.com/how_2164289_become-dmoz-editor.html

Phpcafe.net –http://www.phpcafe.net/blog/2008/06/29/10-things-satisfy-dmoz-editor/

SEOMOZ : http://www.seomoz.org/blog/want-to-get-listed-in-dmoz-become-an-editor
Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

  No internet connection No internet connection

Related Posts

3 Responses

 1. shah06/15/2011 at 12:10 amReply

  camne nk register kan dlm yahoo n dmoz nih? xphm lah

   
 2. happysus Author

  happysus06/15/2011 at 10:26 amReply

  Untuk register yahoo webmaster tool

  http://siteexplorer.search.yahoo.com

  Untuk register bing webmaster tool
  http://www.bing.com/toolbox/webmaster/

  dmoz >> http://www.dmoz.org/World/Bahasa_Melayu/Tempatan/Asia/Malaysia/

  click di atas sebaelah kanan >> tambah url
  anda akan masuk ke register page.

  selamat mencuba.

   
 3. puanbee06/24/2011 at 4:02 pmReply

  terima kasih saya cuba,, blog saya tk de langsung dalam yahoo sedih

   

Leave a Reply


*

CommentLuv badge