Panduan buat SEO

Adakah website anda 200 ok

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) adalah satu aplikasi-level protocol untuk  diagihkan,  kerjasama, sistem  hipermedia maklumat. HTTP telah digunakan oleh maklumat global World-Wide Web inisiatif sejak 1990. Untuk maklumat lanjut apa yang dimaksudkan dengan http?

Saya bukan nak menerangkan tentang http.  Saya saya buat permerhatian keyword “Perniagaan internet”  ketiga-tiga web site top adalah 200 ok.

200-ok4

Ini yang dimaksudkan tentang 200 ok. Saya akan terangkan mengikut pemahaman saya sendiri.

200 OK

200 ok adalah dikatakan terbaik kerana link tersebut bersih dari redirect. Maksudnya kalau kita masuk dan klik url ia akan terus menuju ke url yang kita cari.  Kalau anda anda link 200 ok website anda bersedia untuk first page google.

301 Moved Permanently

Link telah dipindahkan ke url baru, dalam kata lain link telah di alihkan (redirect) ke url lain. Ia biasa dipanggil 301 redirect oleh ramai seo.  Sebenarnya ia tidak dapat dielakkan sesuatu url di alihkan ke url lain.

Kalau anda terima 301 Moved Permanently tidak apa. Saya rujuk seomoz tentang redirect ini website anda di rank cuma  90-99% kerana menerima cuma link juice atau authority (ranking power). Kalau macam tu kurang sikit lah nak naik first page google terutama No1 – 3.

302 Moved Permanently

Jika anda dapat 302 Moved permanently maksudnya anda kena buat sesuatu. Kebanyakan search engine spider tidak suka 302 Moved permanently ni. Website anda tidak akan di crawl oleh robot SE ini.

Cara periksa 200 ok

Ada banyak software web base yang boleh periksa 200 ok, saya pilih web-sniffer.net. Masukkan url anda dalam kotak url dan klik. Itu sahaja yang perlu anda lakukan.

Komen di bawah kalau ada apa-apa persoalan. Thanks.

Kali ni pendek je post nak tengok Malaysia vs Kemboja. Adios

2 Comments

  1. happysus@blogseo

Leave a Comment

*

CommentLuv badge