3 langkah awal buat Bisnes Blogging di Malaysia

Category : blogging
3 langkah awal buat Bisnes Blogging di Malaysiaby happysuson.3 langkah awal buat Bisnes Blogging di Malaysia  Apakah buat Business blogging di Malaysia dan di negara lain sama? Ramai kawan-kawan online saya mula bisnes blogging.  Bagaimana bisnes blogging ini boleh berjaya.  Soalan ini selalu bermain di fikiran mereka yang belum mempunyai blog sendiri. Saya bukan nak promo supaya ada yang ada bisnes untuk mempunyai blog.   Kadang-kadang saya sendiri merasa mereka yang […]
 

Apakah buat Business blogging di Malaysia dan di negara lain sama? Ramai kawan-kawan online saya mula bisnes blogging.  Bagaimana bisnes blogging ini boleh berjaya.  Soalan ini selalu bermain di fikiran mereka yang belum mempunyai blog sendiri. Saya bukan nak promo supaya ada yang ada bisnes untuk mempunyai blog.   Kadang-kadang saya sendiri merasa mereka yang gemar menulis ni , mempunyai bakat menulis, mempunyai hobi yang menarik dan ada keinginan untuk berkongsi dengan orang lain tentang perkara yang mereka minati tidak mempunyai blog sendiri.

 Photobucket

Kalau anda ada keinginan nak buat blog sendiri anda kena mula dari sekarang. Saya akan cuba guide anda bagaimana nak mula. Cabaran buat blog untuk buat bisnes blogging di Malaysia adalah trafik masuk ke blog kita.  Sebab itu saya selalu kongsi dalam blog saya ini cara buat SEO. Saya tidak ada sembunyi-sembunyi cara buat SEO untuk tarik trafik ke blog.

langkah 1. Kenalpasti apa niche bisnes anda?

Mengenalpasti niche bisnes blogging anda akan memberi kelebihan kepada anda. Berapa banyak carian di Malaysia yang mencari niche ini di google. Ia penting sebab kita nak trafik percuma melalui SEO.  Katakan anda nak jual belacan. Sekarang anda kena masuk ke adword webmaster tool. Masukan niche anda. Rajah di bawah menunjukkan berapa banyak carian tentang belacan di Malaysia. 27,000 perkataan tentang belacan yang dicari oleh orang ramai di Google di Malaysia.

Photobucket

Selepas itu, anda kena buat servei untuk mendapatkan domain.

 

Langkah 2 : Cari domain anda sendiri untuk bisnes blogging

 

a) Buat Bisnes Blogging dengan domain percuma

Ada dua perkara di sini.   Anda nak free atau berbayar. kalau percuma kita guna blogger.com sahaja.  Blogger.com akan memberi anda xxxxx.blogspot.com.

Photobucket

Biasanya domain yang kita cari selalunya sudah di ambil orang. Sekarang kita kena guna lojik akal kalau orang nak beli mesti dia akan letak perkataan beli di depan. Jadi saya cadangkan kepada anda supaya letakkan perkataan beli di depan.

 

Photobucket

Okey sekarang saya dah ada domain dengan belibelacan. blogspot.com. Ha..ha…

 b) Domain berbayar

 

Cara paling mudah mendapat domain berbayar adalah dengan membeli sendiri di Godaddy.com. Kalau beli dengan cupon murah sikit.

$1.99 Domains* at GoDaddy.com

 

Cara kedua adalah membeli dari hosting yang membekalkan hosting dan domain sekali. Saya juga guna domain dari net kl ni.



 

3. OUTSOURCES BUAT BLOG DENGAN IM SARAWAK

Saya cadangkan kepada anda yang tidak mahir boleh outsource buat blog anda dengan mereka yang mahir. Kalau untuk basic blog dengan ciri SEO on page tersedia. Boleh saja upah saya. hee. Kalau saya mahal sikit.  Baik jangan.  Hee..

Macam ni IM Sarawak ramai dalam group facebook ini adalah dari mereka yang mahir dan saya boleh sarankan anda ambil khidmat buat blog dari mereka. Mereka pakar dan pro walaupun masih belajar. Saya sendiri yang tiada masa nak buat kerja-kerja teknikal macam ini pun upah mereka. Anda bincanglah sendiri lah dengan mereka. Kawan saya Mohamad Rizwan, walaupun masih muda masih belajar di Unversiti tapi sudah ada pejabat sendiri memang saya rekomen khidmat beliau.

MOHAMAD RIZWAN EDRIS

Photobucket

Muhd Syukri Arabi (Syuxx)

Memang pakar dan teliti dalam membuat kerja grafik dan web buliding.

Photobucket

 

Japanie Bujang

pakar dalam menghasilkan website flippa. Kalau nak mudah beli saja dari beliau, website yang telah di pasang autoblogging. Hee.. Harga tu saya tidak tahu tapi tengok kalau anda boleh nego dengan beliau.

 

Photobucket

Daniimani

Walaupun masih belajar beliau telah ada berpuluh website yang power.  Mungkin ada website yang beliau nak jual.

Photobucket

 mirlme

Amirul Hapiz atau lebih dikenali sebagai mirlme.  Beliau telah ada 7 ebook yang telah di jual di Malaysia.  Menurut beliau juga menawarkan khidmat buat website,  set blog , domain dan  seo

Photobucket

Ali Hanafiah

Kalau saya tidak sebut nama ini menang tidak sah.  Sebab beliau adalah seorang IM sepenuh masa.  Kalau ada yang dah ada blog nak khidmat buat facebook ads inilah orangnya.  Beliau telah ajar ramai IM di Malaysia untuk mendapat trafik dari facebook.  Saya sendiri mengunakan teknik power yang di ajar kepada saya telah mendapat trafik like ke fan page facebook KAKIWAYANG.MY tidak sampai 24 jam sudah ada 120 like.

Photobucket

 

Ada lagi dalam group ini yang saya tahu. Tapi saya kenal mereka secara personal. Saya yakin mereka tidak akan menghampakan anda untuk mula bisnes blogging walaupun mereka sibuk dengan IM mereka.  Sebarang pertanyaan ada boleh post dalam komen di bawah.

 

BELI BUKU DAN BACA

Timba lah ilmu blogging. Atau hadir kursus blogging yang di anjurkan oleh IM berdekatan dengan anda.

Akhir sekali kalau nak buat blogging sebagai sumber pendapatan kita kena belajar dari mereka yang telah ada sumber pendapatan dari blogging.  Kita kena membeli buku atau ebook tentang blogging.  Saya ingin cadangkan ebuku.  Saya sudah baca buku ini. Satu persatu teknik yang di bincangkan boleh digunakan oleh anda. Selamat membaca. Jangan lokek nak beli buku kalau inigin berjaya.

 

ProBlogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income
by: Darren Rowse
publisher: Wiley, published: 2008-05-05
ASIN: 0470246677
EAN: 9780470246672
sales rank: 27389
price: $7.99 (new), $1.84 (used)

Problogger.net is where bloggers worldwide go for advice and information on enhancing their blog’s presence. Whether you’re just starting out or have been blogging for years, these two professional bloggers show you how to turn your passion for blogging into extra revenue. This practical guide to creating and marketing a blog with the potential for generating a six-figure income shows you how to choose subject matter that works for you, handle technical issues, and evaluate your blog’s success so that you can use your blog to generate income indirectly.

A complete how-to from two of the world’s top bloggers

Thousands of aspiring bloggers launch new blogs every day, hoping to boost their income. Without solid advice from experts, most will fail. This bestselling guide, now fully revised with new and updated tips and tricks from two of the world’s most successful bloggers, provides the step-by-step information bloggers need to turn their hobby into an income source or a fulltime career.

  • Earning a solid income from blogging is possible, but tricky; this book details proven techniques and gives aspiring bloggers the tools to succeed
  • Even novices will learn to choose a blog topic, analyze the market, set up a blog, promote it, and earn revenue
  • Offers solid, step-by-step instruction on how bloggers make money, why niches matter, how to use essential blogging tools and take advantage of social media and content aggregators, what a successful blog post should include, how to optimize advertising, and much more

Written by two fulltime professional bloggers, the updated edition of ProBlogger tells you exactly how to launch and maintain a blog that makes money.

 

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

    No internet connection No internet connection

Related Posts

3 Responses

  1. BlogKamek02/19/2012 at 2:22 pmReply

    info terbaik dari Sifu SEO…

    thanks…

     
    • admin

      admin02/19/2012 at 9:54 pmReply

      sama-sama bro

       
  2. jengkol05/26/2012 at 10:49 pmReply

    THANK TUAN.
    Info yang menarik kebanyakan blog yang saya masuk semua ada niat tersembunyi untuk buat duit dan jual produk dan macam macam lagi…tapi bukan sepenuhnya nak bagi informasi..

    semoga di berkati usaha tuan

     

Leave a Reply


*

CommentLuv badge