Cara buat websitekeyword toolsPanduan buat SEOSEO Googleseo malaysia

5 Blueprint Brian Dean Langkah Cari Keyword Tersembunyi [He kasi What but I beri How]

Saya tonton video baru Brian Dean, Backlinko

Brain Dean pesan jangan guna keyword research tool dahulu semasa mencari keyword.

Kenapa?

Sebab ramai marketer guna tool yang sama menyebabkan harga sesuatu keyword tinggi melampau.

Pasti ia menjadi mahal. Kita tidak mahu harga mahal.

 

jangan guna dulu

Komen Saya:

Saya bukan Otai.

Saya bukan sesiapa. Selepas baca ni kalau rasa saya telah bagi apa yang saya kata boleh lah share.

Cuma seorang yang passion (strong and barely controllable emotion)  tentang SEO. Nak kata ada keghairahan tentang SEO lain pula bunyinya.

Saya cuma nak tuan dan puan pecahkan keyword dulu. Sila rujuk keyword mahal

Apa yang dikatakan oleh Brian Dean tu betul.

Dapatkan keyword yang di sarankan dalam 2 – 5 dulu kemudian baru guna tool.

Fahamkan….

TAK FAHAM

Newbiz boleh baca pdf ni. (webpagefx.com)

download sini

 

Bukannya dia kata jangan guna tool sama sekali.

 

Baca lagi di bawah …

 

Saya akan kasi step by step cara yang digunakan Brain Dean untuk cari keyword.

jangan buang masa saya

Saya bagi warning awal post ni panjang. Ambil kopi dulu. Ambil kacang dulu. Tak ada pergi beli

Jangan Buang masa

Ada yang rasa buang masa nak belajar keyword.

Tak baca sampai habis, menyesal nanti.

5 cara yang digunakan boleh diringkaskan seperti dibawah(Cara Brian Dean):-

  1. Mengesan Persona Pelanggan
  2. Mencari topik pelanggan
  3. Mengembangkan idea dalam kata kunci
  4. Menganalisa keyword yang bernilai Komersial
  5. Jumalah Carian dan keyword trends

1) Mengesan Persona Pelanggan

Apa maksud mengesan persona pelanggan.

 

Mari kita Google.

 

Kalau anda selesa membaca dalam bahasa Inggeris.

Anda mungkin sukar nak faham apa yang saya nyatakan dalam post ini.

Anda boleh baca backlinko post tentang persona dalam keyword research ini.

 

Saya tidak nak ulang apa yang telah Brain Dean nyatakan dalam post beliau.

Saya ada cara sendiri untuk jelaskan persona pelanggan.

Kaitan persona pelanggan dengan Keyword dalam post kita.

 

niche keyword

Beberapa soalan tentang Persona Pelanggan

#1 ) Difinasi – Persona Pelanggan

Persona pembeli adalah  fiksyen  atau  (bayangan,  mitos,  kepercayaan, ciptaan) pelanggan yang ideal atau unggul. Berdasarkan penyelidikan pasaran dan data sebenar mengenai pelanggan sedia ada anda. Kadang-kadang ia dikenali sebagai persona pemasaran.

Tonyzambito.com telah menerangkan persona pelanggan dalam bentuk soalan 5 w 1 H

Buyer personas areresearch-based archetypal (modeled) representations of who buyers are, what they are trying to accomplish, what goals drive their behavior, how they think, how they buy, and why they make buying decisions.  

atau lebih mudah diterjemahkan.

Persorna Pembeli adalah archetypal (sangat tipikal dari orang atau benda tertentu) berasaskan penyelidikan (model) perwakilan (tindakan bercakap atau bertindak bagi pihak seseorang atau keadaan yang diwakili olehnya.)

  1. Siapa pembeli,
  2. Apa yang mereka cuba untuk mencapai,
  3. Matlamat apa yang mendorong tingkah laku mereka,
  4. Bagaimana mereka berfikir,
  5. Bagaimana mereka membeli, dan
  6. Mengapa mereka membuat keputusan membeli.

Apabila mencipta persona pembeli anda,

pertimbangkan termasuk

  1. demografi pelanggan,
  2. corak tingkah laku,
  3. motivasi, dan
  4. matlamat.

Persona membantu semua – dalam

  1. pemasaran,
  2. jualan,
  3. produk, dan
  4. perkhidmatan

Ada 5 lagi disini

Pelanggan yang ideal yang cuba menarik, dan berkaitan dengan pelanggan sebagai manusia sebenar.

Semakin terperinci anda, semakin baik.

rujukan : https://goo.gl/zAQfzB

INFO-GRAFIK BUYER PERSONA

buyer persona

Buying persona Dalam Sejarah Islam

Tokoh perniagaan Islam iaitu Abdul Rahman bin Auf r.a. menggunakan Buying persona yang mampu mengalahkan peniaga-peniaga yahudi.

Beliau mendapatkan buying persona dangan memberi nilai tambahan kepada Unta “tali pengikat unta”.

Strategi menjual unta pada harga kos dan memberi persona dengan tali pengikat unta yang menarik.

Anda boleh baca Strategi Abdul Rahman Auf r.a. dari post majalahniaga.com

kalau ada google masa tu, apa agaknya keyword yang digunakan

Buying Persona Cara Berniaga Nabi Muhamad S.A.W

Strategi peniagaan Nabi Muhamad S.A.W memang tidak dibuat oleh orang arab atau mereka yang berniaga pada masa ini.  Baginda akan memberitahu harga pokok  kepada pembeli.

Selepas itu baginda akan meminta  pembeli membayar dengan harga yang mereka kehendaki. Baginda menjual pada harga modal untuk memberi peluang kepada si miskin membeli.  Kalau dalam istilah sekarang.

Anda boleh baca sendiri dalam cara nabi Muhamad s.a.w buat buying Persona kepada pelanggan beliau dalam post thevoket.com buying persona.

Jika satu barang mahal boleh dibeli oleh 20% pembeli maka sasaran Nabi adalah bukan untuk 20% pelanggan tadi tetapi 80% pelanggan lain.

Dua Buying persona yang telah di jalankan dalam perniagaan nabi.

  1. Beritahu harga modal
  2. Bayar dengan harga yang pembeli hendak bayar.

Cara Mudah memahami Persona Pembeli atau Buying Persona

Secara mudah nak memahami apa itu Buying persona  adalah penerangan secara terperinci mengenai pelanggan yang kita sasaran.

Pembeli akan menyertakan semua dari maklumat demografi kepada hobi, dan dari sejarah kerjaya kepada saiz keluarga – semua ditulis seolah-olah orang itu adalah orang yang sebenar.

buying persona

image: singlegrain.com

Dalam artikel Brian Dean pula

Kajian Keyword  yang fokus kepada Buying Persona akan memberi  perhatian kepada kata kunci yang hendak dimasukkan kepada sasaran pelanggan anda:

  1. Jantina
  2. Umur
  3. Anggaran pendapatan
  4. Hobi dan minat
  5. Perkara yang mereka perjuangkan
  6. Apa yang mereka ingin capai (secara peribadi dan profesional)

Apa yang dinyatakan oleh Brian Dean adalah kata kunci yang pelanggan 99.9% tidak di cari. Sebagai penjual kita hendaklah tahu apakah Buying persona keyword yang akan pelanggan anda gunakan.

Bayangkan semua penjual barang tersebut menggunakan tool yang sama.

Sudah pasti ini akan menambahkan persaingan.

Sedangkan keyword sebenar mereka tidak cari.

Memahami Buying persona dalam penambahan kepada keyword asas dalam mencari produk akan memberi kelebihan kepada anda.

 

Dimana nak cari Keyword

Brain Dean mencadangkan kita gunakan forum. Biasanya kita akan guna

“keyword forum”
“keyword” + “forums”
“keyword” + “forum”
“keyword” + “board”

Masalahnya jika kita gunakan teknik ini.

Malaysia bahasa  Melayu memang  sukar nak dapat.

Saya cadangkan menggunakan terus forum yang anda tahu. Pada saya kalau tiada forum niche blog berkaitan pun boleh.

  1.  Cari.com.my
  2.  Forum.lowyat.net
  3.  Carigold.com
  4. .Wangcyber.com

Caranya:

site:cari.com.my “keyword”
masukkan dalam search bar.

Gantikan dengan forum-forum lain.

Cara ini gagal. kerana di Malaysia tidak banyak niche forum.

Jalan terbaik adalah gunakan carian dalam bahasa Inggeris. Selepas itu tukarkan ke dalam bahasa Melayu.

car rental kuching car rantal kuching

Daripada di atas boleh kita katakan bahawa keyword adalah

  1. Car rental Program
  2. Car insurance on international car rental
  3. Turo Car Rental

Berapa carian keyword “Car rental” SEO kan teknik ini di Google

Jadi kita kena teka apa keyword berkaitan.

Apa yang saya lakukan adalah. Mencari keyword di atas samaada banyak carian atau tidak.

Car rental program

Okey, sekarang kita akan gunakan Bahasa Malaysia untuk keyword ini.

Saya gunakan “Program kereta Sewa”

pajakan kereta sewaDaripada ini saya akan dapatkan beberapa kombinasi keyword. Ia boleh digunakan dalam tajuk post nanti.

  1. program licensing kereta sewa
  2. pajakan kereta sewa
  3. program pajakan Kereta Sewa

Kita tengok bagaimana carian ini di Google.

pajakan kereta sewa

Ya, tidak ada keyword. Dapatkan keyword. Guna tool

Serpstat

Ini adalah affilite link ya. Register saja di sini kalau tak nak beli.

Saya masukkan keyword dalam similarweb.com

Hasilnya saya dapat sekodeng keyword dalam top site untuk carian  “program licensing kereta sewa”

Kita lihat site No 1 ya,

site no1 kereta sewa

sekarang kita tengok keyword site ini.

pajakan kereta sewa

 

Kita lihat keyword apa yang bagi trafik kepada dia.

keyword bagi trafik ke Google

keyword yang naik adalah

  1. bisnes kereta sewa
  2. agr pajak kereta
  3. pajakan kereta
  4. sewakan kereta

Walaupun anda lihat carian untuk bisnes kereta sewa cuma, 270 sebulan. Kalau anda percaya data Google ni. Anda tertipu.

Video kajian keyword kereta sewa

Saya semak guna alexa.com saya dapat carian terbanyak site ini adalah

alexa keyword

Kita dapati 3 keyword ini memberi trafik masuk.  Dia cuma dapat 0.05% dari keyword kereta sewa. Tahu kenapa

sebab ini.

kereta sewa

Ini site abang ni. Nampak tak bonce rate dia agak rendah tetapi site duration dia rendah. 17 saat saja dalam. Time on site sangat rendah. Dia banyak unik visitor, 5,518.

Jangan Tertipu oleh Keyword Tool

Dua beradik ni, bagi kita kesedaran jangan memuja keyword tool.

Selalu nya kita akan darabkan dengan 3x atau 3 kali ganda. Sebab. Jangan lupa ada bing dan carian masuk lain dari media social.

Video mereka melarang beli tool. Tak logik tidak pakai keyword tool. Ada tu.

Jangan percaya mereka tidak pakai keyword tool. Tapi percaya apa yang mereka kata keyword tool tidak beri carian yang tepat.  Kajian mereka carian adalah lebih banyak dari apa yang dibaca dalam keyword tool.

Sama seperti Brian Dean juga jangan guna keyword tool.  Kita kena baca dan faham mendalam disebalik  apa yang sebenarnya yang dimaksudkan oleh Ricky / Jim dalam video mungkin anda boleh check site mereka.  incomeschool.com. 

Mari kita tengok keyword lain pula.

Kita tengok keyword ke dua

car rental kuching murah

Ada empat iklan, ada carian..

Bukan kena buat dahulu baru dapat confirm. Kita kena faham bahawa ini adalah dari carian adword. Mereka mengunakan keyword broad, pasti perkataan Insurance akan masuk.

Pasti ada iklan.

 

Ujikaji keadah Carian Keyword

Saya membuat cubaan

“tudung” + “forums”

butik almas samarahan

Dapatan:

Keyword Tudung:

  1. sgforums.com/forums/1164/topics/335911
  2. forums.hardwarezone.com.sg
  3. https://productforums.google.com/forum/#!topic/blogger/.

Ini gagal menemukan apa yang dimahukan oleh Brian Dean, sebab bukan forum khas untuk tudung. Maksudnya kita kena cari niche besar.

Keyword Kereta:

http://www.carigold.com/portal/forums/printthread.php?t=277247&pp=10&page=14

Ada beberapa lagi memang tidak boleh lah.

Atau Kita juga boleh fokus kepada “News” digoogle.

carian news google

Note: Saya tidak berjaya mendapat keyword menggunakan keadah ini. Saya cuma dapat sedikit gambaran keyword.

 

2) Mencari topik pelanggan

Kita perlu tahu dimana pengguna pergi kalau mereka nak share masalah mereka.  Pasti mereka akan ke laman sosial.  Nak tanya laman sosial mana yang laku di Malaysia.

Pasti

  1. Facebook
  2. Youtube
  3. Instagram
  4. Twitter.

Whatapps saya tidak letak kerana tak tahu bagaimana nak skodeng.

Brian Dean cadang kita site seperti

  1. pinterest,
  2. reddit

Dua ni bukan tidak bagus, tapi kalau di Malaysia memang kurang orang akan gunakan.

Mencari topik pelanggan di Facebook.

Backlinko tidak nyatakan bagaimana nak cari keyword di facebook. Cara mudah adalah menggunakan interest di facebook search bar. lebih burang macam ini.

keyword di Facebook

3) Mengembangkan idea dalam kata kunci

5 topik mencari idea dalam kata kunci

  1. google suggest
  2. before after
  3. quara.com
  4. reddit
  5. google related log tail
  6. wikipedia

# 1) Google Suggest

Google Suggest adalah nama fungsi auto-lengkap Google. Sekiranya pengguna memasuki huruf atau kata dalam bar carian Google, mereka akan dipaparkan secara automatik istilah yang berkaitan dalam menu lungsur turun. Cadangan ini dijanakan berdasarkan terma yang paling kerap dicari.
searchenginejournal

gogle suggest

#2) Before or After

Apa yang dimaksudkan dengan Before dan after.

Saya ada tunjukkan dalam video dibawah.

Maksudnya maksukkan keword sebelum dan selepas sesuatu keyword.

Saya permudahkan pemahaman dengan Video ini.

4) Menganalisa keyword yang niat komersial commercial intent

Keyword maklumat memenuhi keperluan orang yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tempat atau produk sebelum melawat atau membelinya. Ini bagus untuk menarik ke peringkat awal perjalanan pembeli.

Kata kunci niat komersial adalah bagi mereka yang bersedia untuk membeli.

keyword membeli

Brain Dean kata;

– berapa banyak iklan, semakin banyak iklan maka ramai marketer akan mengeluarkan duit mereka untuk membayar iklan.

Oleh itu kalau kita periksa keyword ada iklan /ads ada.

Go for it.

go for it

5) search volume dan keyword trends

semrush -keyword memang bagus. Saya guna yang free sahaja untuk cari keyword.

sekodeng keyword

Ada 21 keyword berkaitan dengan kereta sewa. Di sini kita akan tahu berapa volume keyword tersebut. Maksudnya berapa carian keyword ini sebulan. Berapa CPC yang orang akan mempertaruhkan untuk mendapat trafik berbayar.

iklan keyword kereta sewa.

Kalau mereka yang mencari cara nak tulis title dan description untuk iklan mereka.  Kalau anda di tempat lain boleh follow sahaja.

kw finder.com

Anda juga boleh menggunakan kw finder untuk mencari keyword. Mudah bukan. Free je.

keyword finder

6) Google Trends

Saya tak nak tulis. Anda tonton video rahsia yang akan saya buka. Anda mungkin tahu. Tapi ramai yang tidak tahu.

Google trends ni lama saya dah guna. Dalam video ini saya buka satu rahsia yang jarang di kongsi oleh mereka-mereka yang pakar.  Saya bagi sahaja walaupun bukan pakar. Bakar sahaja.

Ingin melakukan penyelidikan kata kunci dengan cara yang betul? Kemudian semak tutorial SEO yang boleh dilakukan secara insanely ini.

Dalam video ini saya akan mendedahkan proses 5 langkah saya untuk mencari kata kunci yang mengagumkan yang persaingan anda tidak diketahui.

Berikut adalah pecahan apa yang akan anda pelajari:

Pertama, saya akan meneruskan langkah pertama untuk mempunyai apa-apa kejayaan dengan penyelidikan kata kunci. Anda lihat, kebanyakan orang menyala alat rawak dan memilih kata kunci keluar dari udara tipis. Tetapi ada cara yang lebih baik (dan lebih bijak).

Seterusnya, saya akan masuk ke strategi ninja yang saya gunakan untuk mencari topik dan kata kunci. Kebanyakannya adalah sedikit di luar kotak, tetapi ia berfungsi.

Kemudian, anda akan belajar cara memilih kata kunci dari senarai pilihan. Jika anda pernah tertanya-tanya: “Baiklah, saya mempunyai banyak kata kunci … bagaimana saya memilih yang terbaik?”, Anda akan benar-benar menikmati bahagian video ini. Di sinilah saya akan menunjukkan kepada anda faktor-faktor yang penting apabila memutuskan antara istilah yang berbeza untuk mengoptimumkan laman web anda.

Dan akhirnya, saya akan membungkus perkara dengan tip bonus kecil manis (dan kajian kes mini).

Sudah tentu, seperti mana-mana video saya, saya juga taburkan banyak contoh, tip pro dan kajian kes. Saya juga akan menunjukkan kepada anda bagaimana saya menggunakan Perancang Kata Kunci Google (dan beberapa alat lain yang saya cadangkan).

Pendek kata, jika anda ingin belajar bagaimana melakukan penyelidikan kata kunci, saya cadangkan menyemak video hari ini.

Advance Kajian keyword (Brian Dean)

7 Comments

  1. admin admin
    • admin admin
    • admin admin
    • admin admin

Leave a Comment

*

CommentLuv badge