5 Tips First Page Google –

First Page Google -Satu cabaran kepada webmaster. Webmaster sanggup membayar harga yang tinggi untuk berada di No1.  Kini khidmat Perunding SEO  amat diperlukan untuk memberi organik trafik ke website mereka.  Sekiranya webmaster atau tuan punya website ada budget mereka boleh membeli ads dari search enjin untuk meletakakan ads mereka di muka depan atau first Page Google.

first page google

first Page Google adalah sasaran ramai webmaster. Apakah  membuat website anda tersenarai di muka satu di google.  Jika itu boleh dilakukan, maka bagaimana anda melakukannya?

Ini adalah tentang menempatkan website kita ke laman pertama  di dalam Search engine Google tanpa menggunakan iklan bayar  dengan cara yang benar-benar Google-friendly jadi prospek anda di pasaran boleh mencari kita. Bagaimana  blog dapat bertahan di first page google.

1. Tajuk artikel yang unik.

Ini dicadangkan oleh  Mike Grehan, author of The Search Engine Marketing Book.  He said “If you create a page about a unique word or phrase, you can easily rank for that term.

Tidak ada orang  yang tulis atau taip Frasakata yang unik ini.  Ataupun ia memang tidak wujud atau wujud hanya sebutan ditempat tertentu sahaja.  Atau sekiranya ada bertemu dengan Frasakata tidak ada carian dalam Google  maka ini adalah peluang anda. Maksudnya fasakata yan lebih terperinci.  Kalau  ada 2000 ke 3000 carian google pun sudah ada peluang yang baik.  Kita kecil kan lagi skop kepada tiga patak perkataan untuk keyword.  Saya cadangkan anda guna Traffic Travis software yang free untuk mengkaji keyword.  Atau guna saja SEO keyword tool dalam blog ini. Click sini

30% dari frasakata keyword ini hendaklah ditempatkan di dalam content blog kita. 250 patah perkatan di dalam content blog sudah memadai.  Kita biasa letakkan tajuk  setelah kita tamat mengarang isi.  Tajuk yang unik memberi peluang yang tinggi untuk ditempatkan di muka depan google.

contoh : “gelang tangan Penan Sarawak” unik saya pasti belum ada yang tulis. Muka penan dalam blog dan photo banyak. Mungkin juga orang tidak tahu “gelang tangan Penan Sarawak”  ini unik.  Ingat , Bold kan key word anda.  Cuba taip sekarang gelang penan dalam google. Nah artikel ini yang keluarkan.

<strong>google first page</strong>

Sekarang saya save satu gambar di atas bertajuk “gelang penan”.  Sekiranya ada search dalam google photo kita akan keluar.  Sekarang  pula  first page dalam google  image.  Sekiranya diclick pada gambar, laman web kita akan dibuka.  Ini akan meningkatkan juga trafic blog kita.

2. Kandungan yang berkaitan.

Setengah Black Hat SEO istilah yang digunakan untuk keadah SEO yang tidak beretika. Jangan gunakan keadah yang tidak beretika dengan meletakkan metatag yang berulang-ulang. Tapi saya dapati okey pulak lama juak website ini di No. 1 Google.

 

3.  Bagai mana nak buat backlinks.

Membuat backlinks yang saya rasa berkesan adalah menggunakan StumbleUpon directory. Komen di blog yang ada berkaitan dengan produk kita. Pingomatic.com bagus digunakan. Membuat SEO adalah perkara yang tidak pernah ada penghujung.  Cara hari ini mungkin tidak sesuai esok. Ramai yang mencari mengkaji teknik SEO terbaru. Jangan guna robot backlinks Summit software. Walaupun mudah tetapi blogger akan letakkan ia sebagai SPAM.  Ini akan menyebabkan rangking dalam Google jatuh.

4 .   Buat tag pada post dan plug-in.

Ramai yang tidak mengambil berat tentang tag ini. Google membaca page satu persatu bukan seluruh blog kita.  Tag amat penting untuk memberitahu google blog kita ada keyword tersebut.  Saya cadangkan anda gunakan “all in one SEO” plugin WordPress. Saya sediakan dalam video first page google

5.  Sosial Bookmarks.

Ini memudahkan pengunjung membuat bookmarks pada post kita untuk di simpan dalam Sosial Bookmarks seperti Twitter, Facebook dan Linkin.   saya cadangkan anda guna plug in SociBook dalam wordpress kerana ia Mudah.  Google suka blog yang ada dikaitkan atau digabungkan dengan Sosial Network.

Ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk meletakkan page website atau blog kita di first Page Google. Cabaran carian Google tidak pernah berakhir, setiap masalah terutama spam website akan menjadikan pihak Google peka kepada kepentingan website di first page Google ini.

Tags: ,

5 Tips First Page Google –

10 Responses

  1. apa kabar admin…saya ada perkara yang merunsingkan saya.saya ada membuat 1 blog dan rasanya ok…apabila saya membuat posting yang baru meta tag blog saya agak bertabur. dapat sekiranya admin memberikan tunjuk ajar serba sedikit tentang html blog saya. jasa baik admin saya ucapkan terima kasih.

    ini blognya…….

    abnau 04/10/2011 at 3:01 pm #
    • ok…terima kasih admin. jawapan admin saya akan buat rujukan dan saya sanjung tinggi. saya akan sentiasa berkunjung ke sini selalu. terima kasih sekali lagi.

      abnau 04/11/2011 at 6:33 pm #
      • Harap info dalam blog ini dapat membantu anda.

        Happysus 04/11/2011 at 8:20 pm #
  2. abnau Maaf Blogspot link freeverizoncustomerservice anda akan menjejaskan page ini terpaksa saya remove kerana googlebot tidak dapat crawl dan tidak index blog anda.

    Meta tag anda okey. Cuma blog anda belum di index oleh google.

    site:www. bloganda .com type dalam search google,bing dan yahoo.

    Ada 2 kemungkinan
    1. Anda belum buat index dalam google. guna sitemap dan Webmaster Tools.
    http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=35769

    Baca dalam blog ini cara index google dan yahoo

    2. Article dalam blog anda okey tidak saya dah periksa dalam plagiarism.checker. bukan spam article.

    3. kalau anda telah index dan pasti akaun kena block google buat “Request reconsideration of your site” from google.

    happysus 04/10/2011 at 8:22 pm #
  3. fuhhh, memang sifu dah nie…

    alihanafiah 04/24/2011 at 7:49 pm #
  4. Salam Perkenalan,

    Terima kasih di atas perkongsian artikel ini. Ianya sangat2 manfaat kepada saya 🙂

    Amir Azros
    Admin Blog Panduan Pemasaran Affiliate

    amirazros 06/09/2011 at 5:05 pm #
  5. macam mana nak buat kotak about me diakhri entri seperti yg tuan buat?

    safwan seth 07/14/2011 at 7:26 am #
    • guna 2 plugin User Photo dan WP About Author

      happysus 07/14/2011 at 9:58 am #
  6. menarik ttg seo ni.. kalau cam ni xleh copy paste gtu je kan.. i have alot things to do hope admin can help me with my blog.. i will follow this website for further knowledge that admin willing share with us..

    syed 09/15/2011 at 1:17 am #
Trackbacks/Pingbacks
  1. 9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink : Cara Buat Blog Sendiri - 05/05/2011

    […] kita nak menempatkan website dalam first page google. Kalau boleh no 1 untuk targeted keyword. Bagaimana? Link building adalah proses mencipta inbound link atau link balik (backlink) ke laman web anda untuk […]

Leave a Reply

*

CommentLuv badge