9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink

Category : Bina Web, Trafik blog
9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlinkby happysuson.9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink      Google Matt Cutts (Ketua pasukan anti- spam Google), membuat pengesahaan dalam video di atas bahawa hasil carian backlink dalam Google sangat terbatas:   “The the amount of backlinks that Google shows  is still a sub-sample. It’s a relatively small percentage. And I think that that’s a pretty good balance, because if you […]
 
 

 

Google Matt Cutts (Ketua pasukan anti- spam Google), membuat pengesahaan dalam video di atas bahawa hasil carian backlink dalam Google sangat terbatas:

 

The the amount of backlinks that Google shows  is still a sub-sample. It’s a relatively small percentage. And I think that that’s a pretty good balance, because if you just automatically show a ton of backlinks for any website then spammers or competitors can use that to try to reverse engineer someone’s rankings.” Matt Cutts

_____________________________________

Anda perlu rangking google yang lebih baik untuk mengatasi persaing anda.  Salah satu dari caranya adalah mendapat banyak backlink. Ini yang selalu di bincangkan dalam forum wang cyber.  Perlu kah banyak backlink atau perbanyakkan kualiti backlink.  Video di atas menyatakan  arahan links dari Google hanya menunjukkan sebahagian kecil dari link yang mengarah ke sebuah website. Secara umum, Google memaparkan sekitar 0.5% -4% dari link yang ada. Banyak software yang dapat mengesan backlinks. Traffic Travis atau http://linkvelocitytool.com.  Oleh sebab itu data dari Traffic Travis di bawah tentang web saya tidaklah tepat. Backlink ke seluruh happysus.com adalah 240 sahaja. Persoalannya, adakah ini kualiti backlinks?

Maaf, Bagi pembaca yang baru mengenali apakah link balik atau backlink, saya akan cuba terangkan dalam bahasa yang mudah. Membina link ini penting kerana boleh meningkatkan website popularity dan paling mudah kita nak menempatkan website dalam first page google. Kalau boleh no 1 untuk targeted keyword. Bagaimana? Link building adalah proses mencipta inbound link atau link balik (backlink) ke laman web anda untuk tujuan meningkatkan kedudukan anda dengan enjin carian dan menghasilkan organik traffic yang disasarkan ke laman web anda. harap faham ya. Okey kita teruskan penerangan.

Bagaimana Meningkatkan back link website?

Banyak Top Traffic webmaster sekarang bercakap tentang membina backlink tanpa pengetahuan pemilik website adalah lebih baik dari memberi komen dalam website yang Ranking PR 1/10 : Note (google PR 10/10). Inilah dikatakan backlink yang berkualiti. jangan berhenti baca lagi.

Anda pernah menerima komen yang pendek dan menerima beratus-ratus komen yang di format dengan tanda tanya atau simbol tanpa kata-kata atau seperti “”Terima kasih untuk menulis posting ini!/ maklumat yang baik dan lain-lain”. Mereka percaya apabila memberi komen yang sedemikian akan meningkatkan kedudukan laman mereka?  Percaya atau tidak, banyak orang masih cuba untuk mendapatkan backlink dengan cara yang salah ini.  Banyak software membina backlink ini iaitu robot software untuk menghantar backlink ke lamanweb dofollokw. Hati-hati menggunakannya, kerana artikel yang berkaitan dengan website kita sahaja yang dikira backlink baik.  Kita bukan untuk mengatakan sebuah website dengan PR 4 atau PR 5  sumber yang jauh lebih baik inbound link, melainkan cara di mana link tersebut telah dihantar. Jika link di hantar ke laman web tanpa pengetahuan pemilik laman web, link ini lebih disukai oleh enjin carian.


Persoalannya bagaimana nak membuat backlink tanpa pengetahuan pemilik laman web?

1.  Post Berkualiti dan relevan ramai blogger yang merujuk post ini

Jika post baik maka ramai yang akan link kepada website mereka. Enjin Carian seperti Google, Yahoo dan Bing suka sumber back links ini tanpa pengetahuan ini. Contohnya dalam blog happysus.blogspot.com ramai yang membuat backlink ke blog tersebut untuk post wasiat terakhir Rosli Dhoby. Tanpa saya sedari ia telah memberi backlink yang baik untuk blog saya. Post tersebut telah saya buat beberapa tahun lalu. Kini saya tidak pasti blog saya masih tidak first page google untuk carian keyword “Rosli Dhoby”. Dari post tersebut juga pihak yang nak buat drama dan Rosli Dhoby di Astro boleh mengenali dan berjumpa keluarga Rosli Dhoby. Pihak Wakil Astro hubungi saya kerana ingin membuat temuramah dengan penulis buku Rosli Dhoby iaitu Rudy Affendi dan keluarga Rosli Dhoby.  Pada masa itu saya terima email dari pihak wakil Astro.  Mereka kata dapat dari google. Bila saya periksa keyword Rosli Dhoby pada masa itu first page. Banyak juga backlinks dari page ini.

2. Hantar artikel ke mana laman web “article submission website”

Kita juga boleh menghantar artikel ke mana laman web “article submission website”. Artikel tersebut mempunyai link balik ke laman web kita. Jika ia disalin atau viral (istilah internet) ini juga sumber back links tanpa pengetahuan.

3. kuantiti atau kualiti backlink

Banyak pemilik website cenderung berfikir bahawa lebih banyak backlink mengarah ke laman web mereka, semakin baik. No…No.. Kuantiti backlink sebenarnya tidaklah sepenting kualiti backlinks. Ini dibuktikkan oleh Post saya sebelum ini. Click here. Website Anda boleh mempunyai berbilion-bilion link ke website anda yang mengandungi kandungan rendah atau  lebih buruk lagi, kandungan yang tidak relevan dengan anda. (engine spider) Labah-labah enjin carian ini akan memeriksa kandungan yang tidak relevan ini dan akhirnya blog atau website anda akan jatuh PR (Page rangking). Oleh itu jika nak mendapat PR yang baik kita kena mengutamakan kualiti backlink dari lamanweb yang relevan serta menawarkan kandungan yang berkualiti dan juga amalan membina link beretika ke laman web kita.

4. Squidoo lenses adalah sumber backlinks yang sangat baik.

Kalau dalam Traffic Travis mana-mana web squidoo pada pengalaman saya mempunyai kelebihan tersenarai dalam yahoo, Dmoz  dan mempunyai H1 tag.  Mudah saja nak hasilkan Squidoo lenses ini. Pastikan isi dalam Squidoo lenses yang dibina ini berkaitan dan relevan dengan website kita.

5.  Membuat Anchor text links

Anchor text links adalah link URL yang disembunyikan dalam perkataan. Contohnya  kajian keyword perniagaan internet. Link yang tersembunyi adalah http://www.happysus.com/bina-lamanweb/kajian-keyword-perniagaan-internet.  Jika kita menulis banyakkan membuat Anchor text links.

Note: Jangan guna anchor link yang umum seperti click here.  Anda rugi kerana googlebot lebih suka anchor link yang targeted dari yang umum.

6. Links dari Facebook atau sosial Media

Profile page dalam facebook membenarkan kita membuat links kepada website kita. Gunakan ia sebaiknya.  Apabila wall kita kena share oleh kawan-kawan yang mempunyai links website kita di dalamnya juga akan memberi backlink tanpa pengetahuan.

7. Buat blog lain

Kita juga boleh membuat blog lain yang menyatakan tentang produk kita dalam blogger, Xanga, atau WordPress. Kebanyakan laman web ini mempunyai ranking yang baik.

8. Hantar ke lamanweb membuat post file Pdf.

Biasanya file yang kita buat dalam pdf adalah berkaitan dengan produk kita.  Upload dalam website yang menerima pdf ini contoh google.com/doc atau slideshare.net. jangan lupa masukkan links yang berkaitan.

9. Hantar ke Press Releases

Laman web seperti  prweb dan prleap tentang perkara baru yang hendak kita hebahkan dan pelancaran website kita. Kebanyakan lamanweb ini akan mengenakan bayaran untuk khidmat ini. Kalau kita tidak ada banyak budget sila abaikan teknik ini.

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

  No internet connection No internet connection

Related Posts

14 Responses

 1. zik05/05/2011 at 3:49 amReply

  terima kasih diantas tips dalam meningkatkan backlinks… nak dapatkan yang betul2 berkualiti bukan mudah juga.. apepun anchor text tuh akan dipraktikkan

   
 2. happysus Author

  happysus05/05/2011 at 6:50 amReply

  ada perubahan sikit dalam maksud anchor text yang saya nak nyatakan. Thanks.

   
 3. adamnarzuan05/15/2011 at 3:47 pmReply

  saya masih kurang jelas dengan istilah anchor text.

   
  • happysus Author

   happysus05/16/2011 at 12:23 pmReply

   Sdra adamnarzuan, anchor text juga dikenali sebagai link label or link title.

   Cth: kita nak buat link dari page A ke page B. Katakan page A adalah artikel tentang kek lapis sarawak. Untuk mendapatkan backlink yang baik kita akan membuat hyperlink dari blog b.

   html code hyperlink

   kalau nak tahu maklumat tentang kek lapis sarawak … < /a>

   masukkan tag ini

   dalam page B , gunakan keyword yang sama dengan targeted keyword dalam page A.

   engin bot google mudah mengesan hyperlink yang ada keyword ini.

    
 4. Video mencari backlink anchor text — Cara Buat SEO Blog Sendiri02/19/2012 at 10:04 pmReply

  […] membantu kita berada di kedudukan yang baik terutama di muka satu Google. Post saya yang lalu 9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink saya juga anda nyatakan tentang anchor text […]

   
 5. Bagaimana nak buat link ke blog menggunakan keadah backlink komen di blog — Cara Buat SEO Blog Sendiri03/18/2012 at 9:01 pmReply

  […]   9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink. 2.  Spy backlink website Rajakamil.biz.  Post ini menkaji blog raja Kamil yang menguasai keyword […]

   
 6. Jefry04/13/2012 at 9:29 amReply

  saya belum tahu caranya mmebuat sebuah file pdf, mohon tutorialnya
  terima kasih atas semua ulasan di atas

   
  • happysus Author

   happysus04/20/2012 at 4:58 amReply

   saya buat special post untuk jefry, install pdf ebook percuma

    
 7. muazfaris09/12/2012 at 1:42 amReply

  terima kasih sgt membantu, skrg tgh cuba kuat squidoo pulak.. tgk berhasil ke tak.

   
 8. Cara buat backlink power guna pdf ebook percuma dan install pdf11/28/2012 at 12:44 amReply

  […] Digg DiggPost ini adalah khas untuk jefry yang bertanya kepada saya dalam post saya tentang 9 tip bagaimana meningkatkan backlink.  Backlink ini adalah link yang dibuat merujuk kepada website kita atau post dalam website […]

   
 9. lensablogger12/11/2012 at 9:47 pmReply

  memang susah sebenarnya nak faham tentang backlink ni, bukan boleh sembarangan, kena jaga kualiti juga…itu yang payahnya, kena buat reserch banyak2.

  terima kasih tentang anchor text, akan dipraktikkan

   
 10. happysus12/19/2012 at 9:34 pmReply

  tak apa slow-slow

   
 11. hatiputera05/14/2013 at 7:57 amReply

  Tuan happysus…mana yang lebih samada kita buat back link ke homepage sesebuah website atau pun buat back link ke single post sesebuah website.

   
 12. happysus Author

  happysus05/21/2013 at 5:57 amReply

  kedua-dua bagus. Kita buat backlink ke hompage

  contohnya

  happysus.com

  ia akan meningkatkan authority website

  kalau ke single post

  cth

  http://happysus.com/binaweb/9-tips-bagaimana-meningkatkan-backlink/

  ia akan meningkatkan authority page tersebut.

  Last: Apa matlamat anda nak naikkan single page ke atau website.

  Kalau single post tersebut no.5 di first page google. Saya akan buat beberapa single post link.

  pasti naik No 1. Bergatung kepada keyword

   

Leave a Reply


*

CommentLuv badge