Apa itu Makna Link Bait Dalam SEO

Category : tip
Apa itu Makna Link Bait Dalam SEOby happysuson.Apa itu Makna Link Bait Dalam SEO  Apa maksud link bait bagi SEO, ini adalah persoalan yang tengah bermain difikiran mereka yang membaca artikel ini. Saya sebenarnya dah lama dengan istilah link bait ini.  Saya selalu kata tentangnya tapi bukan khusus menyebut link  bait. Bagi SEO kalau link itu dia tahu, tapi kalau yang biasa guna wordpress link boleh difahami kalau mereka sebut […]
 

Apa maksud link bait bagi SEO, ini adalah persoalan yang tengah bermain difikiran mereka yang membaca artikel ini. Saya sebenarnya dah lama dengan istilah link bait ini.  Saya selalu kata tentangnya tapi bukan khusus menyebut link  bait. Bagi SEO kalau link itu dia tahu, tapi kalau yang biasa guna wordpress link boleh difahami kalau mereka sebut hyperlink.

Apa itu link bait

Istilah link bait ini bermakna dalam pemasaran online adalah merujuk kepada kandungan yang sangat menarik orang membaca, berkongsi dan memberi tahu orang link secara online. Orang akan kongsi kalau ada sesuatu yang lucu, satu yang kontrovesi dan suatu yang berguna kepada pembaca mereka.  Seorang webmaster akan berkongsi kepada pembaca mereka sesuatu yang mereka rasa akan memberi nilai tambah kepada pembaca mereka.

Bentuk Link Bait

Link bait adalah dalam bentuk seperti slide show, infografik, karton, image, graf, carta, video dan artikel. Kalau pada saya link bait ini akan memeri bounce rate yang baik kepada sesuatu website. Kalau kita kaji site yang ada pada masa ini ada yang hanya kongsi gambar kucing yang lucu telah mendapat perhatian yang baik dari pembaca.  Bagai mana saya tahu, apabila melihat ramai yang kongsi. Ramai yang tekan button link FB dan G+. Bila saya lihat bounce rate menunjukkan bounce rate rendah untuk muka tersebut.

Membuat kandungan Bait yang Menarik

 

Ada empat  perkara yang hendaklah dijaga ketika hendak membuat kandunga Bait yang menarik. Sebenarnya banyak cara nak cari apa yang orang rasa ia menarik.  Kalau kita pergi ke Youtube kita akan tahu apa yang orang suka tengok. Kita lihat channel apa yang mereka suka.  Yahoo.com juga akan memberi kita apa berita yang menarik yang sedang dikongsikan oleh mereka yang melayari internet.  Saya suka lihat di  google trends kerana saya tahu di sini saya dapat banyak input baru.

Kalau anda rajin banyak site yang boleh memberi idea apa yang menarik yang sedang dicari oleh orang pada masa ini. kalau kita ke forum kita tahu bahawa apa masalah yang sedang dihadapi oleh pembaca sesuatu niche. kita selesai masalah mereka dengan memberi post yang berguna untuk mereka. Semudah itu. Saya nak dengar apa yang sedang anda fikirkan sekarang. Ada bagi pendapat anda di bawah.

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

    No internet connection No internet connection

Related Posts

One Response

  1. Hero Borneo06/01/2014 at 11:45 pmReply

    satu ilmu yang amat menarik!
    Hero Borneo recently posted..Kisah 5 SenMy Profile

     

Leave a Reply


*

CommentLuv badge