Apa itu maksud “Long Click” Bagaimana Mempengaruhi Ranking

Category : Google page rank, Panduan buat SEO
Apa itu maksud “Long Click” Bagaimana Mempengaruhi Rankingby happysuson.Apa itu maksud “Long Click” Bagaimana Mempengaruhi Ranking  Hah.. Macam-macam happysus ni.  Apa maksud “Long Click”..Bagaimana Long click mempengaruhi Ranking.  Itu yang mungkin yang ada di kepala anda bila membaca title tag di atas.   Sebelum  saya terjun dalam penerangan tentang long Click saya suka hendak meningatkan  bahawa reka bentuk semula Hummingbird telah memberi banyak perubahan kepada cara kita membuat SEO.   Keputusan carian […]
 

Hah.. Macam-macam happysus ni.  Apa maksud “Long Click”..Bagaimana Long click mempengaruhi Ranking.  Itu yang mungkin yang ada di kepala anda bila membaca title tag di atas.   Sebelum  saya terjun dalam penerangan tentang long Click saya suka hendak meningatkan  bahawa reka bentuk semula Hummingbird telah memberi banyak perubahan kepada cara kita membuat SEO.   Keputusan carian enjin carian semakin menarik  dimana Google mahu membantu pelanggan  mencari maklumat yang paling berguna, kandungan yang menarik yang relevan dengan carian mereka.    Google berusaha keras untuk membuat pengalaman carian yang lebih produktif dan menarik daripada yang pernah dilakukan sebelum ini.

Saya suka dengan idea Rand Fishkin.  Saksikan video ini.

 

Walaupun video ini bukan video tentang Long click tetapi saya cuma nak kongsi.

 

longclick rangking

Saya bukan nak bagi istilah baru.  Istilah ini saya baca dari post dari +, Sifu SEO , Bill Slawski.  Post beliau dalam blog seobythesea.com memang post yang gold.  Ilmu SEO dari sudut yang mungkin kita terlepas pandang dan mungkin ada maklumat baru yang telah dikumpulkan dalam satu post.  Memang saya berterima kasih dengan beliau kerana menerangkan apa yang mungkin saya selalu sebut-sebut dalam istilah bounce rate.  

Memang kita tahu istilah bounce rate ini akan mempergaruhi Google.  Tapi kita tidak memahami bagaimana ini Google beroperasi dari dalam untuk memberi kita pemahaman tentang bounce rate. Saya rasa teruja nak cari makna banyak istilah yang dikongsi oleh Bill contohnya istilah

  • Reachability
  • Burstiness
  • Semantic Closeness

 

Tapi tak apa kita belajar satu-satu.  Anda boleh baca post di atas.

 

Dalam image dibawah saya letakkan image tentang istilah “Long Click”.  Dalam link dibawah anda akan dibawa ke page google untuk memahami lebih lanjut tentang istilah “Long Click” ini.  Image tentang patents bagaimana nak “Determining reachability“.

"long click" ranking Google

Nak download article penuh “Long Click”. Click sini

Istilah “Long Click” adalah satu istilah baru saya jumpa, ia adalah berkaitan dengan bagaimana kita menyediakan site kita untuk memberi suatu yang berguna dan bernilai sehinggakan pengguna berada lama di site kita.

In the book about Google by Steven Levy, we are told that Google values “Long Clicks” as a signal of quality. The patent does describe how Google might determine what a long click is, but doesn’t use it as a direct ranking signal. Instead, it uses Long Clicks to determine the quality of pages that link to a number other pages that result in long clicks. Those pages would likely be good Hubs pages.

Ini adalah pendapat dari Bill Slawski dalam post dalam blog beliau. Click sini.

Menarik Long Click ini bukanlah digunakan sebagai direct signal tetapi adalah signal untuk mengenalpasti quality sestuatu post.  kalau kita lihat image yang saya bagi di atas kita tahu dengan memasang video dalam blog dan video ini dimainkan selama 30 saat maka sudah memadai kepada Google untuk memberi kelebihan kepada site kita. Nampak tak.

Kenapa kita perlu pasang video.  Bukan itu sahaja, Internal link juga penting ini adalah untuk mempastikan pengguna atau pelawat blog kita akan mencari info baru dan link berkaitan dengan apa yang hendak dicari.

 

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

    No internet connection No internet connection

Related Posts

One Response

  1. Idea Berita12/27/2015 at 8:24 pmReply

    Nice sharing, ada sikit-sikit belajar seo di sini

     

Leave a Reply


*

CommentLuv badge