Cara nak buat link dalam blog menggunakan keadah backlink komen

Category : backlinks
Cara nak buat link dalam blog menggunakan keadah backlink komenby happysuson.Cara nak buat link dalam blog menggunakan keadah backlink komen  Saya terpanggil untuk membuat post ini kerana ada yang mencari keyword ” Bagaimana nak buat link “ atau Cara nak buat link dalam blog yang saya kesan melalui plugin rank tracker dalam wordpress blog happysus.com.  Ini adalah topik menarik yang dicari oleh mereka yang nak buat link ke blog.  Link ke blog bermaksud dalam bahasa SEO nya adalah […]
 

Website directory yang hebat
Pedagang melayu
Date Published: 07/30/2013

Saya terpanggil untuk membuat post ini kerana ada yang mencari keyword Bagaimana nak buat link atau Cara nak buat link dalam blog yang saya kesan melalui plugin rank tracker dalam wordpress blog happysus.com.  Ini adalah topik menarik yang dicari oleh mereka yang nak buat link ke blog.  Link ke blog bermaksud dalam bahasa SEO nya adalah membuat backlink komen ke blog.  Ada beberapa post saya yang lalu ada menerangkan tentang backlink ini.  Anda boleh baca di sini.

1.   9 Tips Bagaimana Meningkatkan Backlink.
2.  Spy backlink website Rajakamil.biz.  Post ini menkaji blog raja Kamil yang menguasai keyword Perniagaan internet.
3. Jenis-jenis pilihan off page backlink untuk first page google

 

Bagaimana nak buat link ke blog:  Komen Blog

Keadah membina backlink komen atau link komen disifatkan sebagai keadah tradsional membina backlink oleh pemain SEO.  Backlink komen dianggap satu keadah membina backlink komen yang sangat membosankan.   Persoalannya bagaimana yang nak kita buat komen blog?  Cara membuat komen blog  adalah dengan pergi ke blog-blog yang berkaitan dengan niche kita.  Kemudian memberi komen serta meletakkan backlink  dalam ruang url di dalam post di sediakan oleh blog tersebut.    Jawapannya adalah mudah iaitu kita cari blog yang ada kaitan dengan keyword utama blog kita dan mempunyai PR yang tinggi.  Salah satu keadah yang saya gunakan adalah  menggunakan website siteintel.net untuk mengesan saingan blog kita.

Backlinks

Backlinks (Photo credit: ivanpw)

Apa yang perlu dilakukan sebelum letak backlink komen

1.   Pilih blog yang membenarkan komen, kalau boleh auto comment approval, maksudnya kita kena cari blog yang membenarkan backlink  komen kita akan di approve terus oleh blog secara automatik.  Blog yang menggunakan luv Comment  macam blog happysus.com ini adalah sasaran utama kita. Blog saya ini kekerapan Google index adalah tinggi. Jadilah orang pertam memberi komen.  Saya sudah letakkan sekiranya komen ada pernah di approve oleh saya maka untuk komen kedua ia akan  jadi auto approve.

2.   Baca semua kandungan post blog tersebut.  Membaca dan faham perkara apa yang dibincang. Cuba tanya soalan yang berkaitan dan sebaiknya memberi nilai tambah kepada pembaca apa yang kita tulis.

3.  Cuba kesan kata kunci dalam blog tersebut.  Biasanya dalam title tag dan di gelapkan atau bold di dalam artikel.

4.  Buat komen dengan meletakan kata kunci tersebut. Kalau webmaster tahu SEO maka dia akan approve post yang ada keyword atau keyword yang sama erti untuk post komen dalam blog mereka.

5. Cuba cari post yang baru di update oleh webmasternya.   Ada beberapa cara boleh kita gunakan salah satu adalah menggunakan google.com/Alerts.  Google alerts akan menghantar kepada kita signal keyword yang kita sasarkan telh dipostkan di internet.

6. Jadilah orang pertama komen, sebab blog yang baru diupdate belum di index google.   Bagi blog yang lambat diindex google ada akan mendapat kelebihan sebab link anda akan masuk terus semasa google index page tersebut beberapa jam kemudian. Bestkan.  Sekiranya kita lambat komen ada kemungkinan url kita tidak di kesan oleh Google.

 Tidak salah anda komen di blog Bahasa Inggeris kalau ia boleh memberi backlink untuk kita.

Pertama:     Menggunakan maklumat dari website siteintel.net

http://siteintel.net adalah website yang menganalisa saingan blog kita.  Mengetahui siapa saingan kita adalah sangat bersesuaian dengan keadah kita hendak mengatasi google dan menempatkan website kita di muka satu google. Kita menguasai semua blog yang ada kaitan dengan keyword kita bermakna kita cuba komen dan bagi backlink komen dalam bahagian komen dalam blog mereka.


 

Photobucket

Anda perlu masukan blog anda untuk mengetahui saingan. Contoh di atas saya masukkan blog saya happysus.com.  Jika tidak ada apa-apa data bermakna blog anda belum masuk dalam list mereka.   Blog yang telah lama sudah di index dan sudah masuk dalam list ranking siteintel.net ini.  Kalau blog anda tidak ada data sila daftar di sini.

Baclink komen dengan Blog Working

Blog working adalah terma yang selalu digunakan oleh SEO’s untuk membuat backlink komen dan meninggalkan link di blog lain. Bagaimana cara anda nak buat backlink komen.  Saya akan kongsi step- by -step cara buat komen backlink secara manual.  Jika anda merasa bosan atau malas membuat backlink komen ke blog saya faham.  Saya pun macam anda.   Kita sama-sama buat istiqahmah untuk fokus kepada matlamat akhir iaitu trafik masuk ke blog anda.  Saya sarankan  upah saja di fiverr.com.   Cuma taipkan blog comment, cari rating tertinggi.  Sure okey punya.  Teknik yang saya guna mengupah khidmat terbaik di fiverr adalah SEO blog backlink servis di Fiverr

Siapa tidak mahu trafik percuma dari teknik SEO blog anda.  Anggaplah membina backlink komen ini sebagai satu keadah yang akan sangat baik membina hubungan yang persahabatan dengan webmaster dan pembaca blog tersebut.   Seterusnya ia akan meningkatkan kepercayaan pembaca blog tersebut dan boleh memberi pulangan dari segi trafik balik ke blog kita.  Ini pasti akan meningkatkan jualan atau apa saja perkhidmatan yang kita tawarkan dalam blog kita.  Berikut adalah keadah yang selalu gunakan untuk membuat komen blog.

Keadah Pertama

Gunakan syntax ini untuk mencari blog sasaran kita.

” keyword sasaran kita” + blog

Photobucket

Kita juga kena pastikan link pada blog yang nak di komen adalah blog do follow. Maksudnya googlebot atau spider Google akan membuat crawl melalui link tersebut ke blog kita di sinilah kita mendapatkan backlink yang di iktiraf sebagai link authority. Satu lagi cara yang baik adalah mengenal pasti blog yang ada keywordluv. Cara kita mengesan blog yang ada keywordluv dan do follow blog adalah dengan menggunakan syntax di bawah

 

keyword anda “Enter your name@YourKeywords in the Name field to take advantage.”

Photobucket

 

Ada baik juga kita tambah perkataan commentluv dihadapan syntax di atas.

Photobucket

Ini hasilnya. perkataan happysus sait adalah anchor text bagi backlink komen  di atas. Jarang saya jupa webmaster benarkan anchor text dalam blog mereka. Kalau boleh kira rezeki anda.

Photobucket

Kedua: Cara cari Backlink . GOV

Gunakan Syntax ini:

site:.gov inurl:blog “post a comment”-“comments closed”-“you must be logged in””your keyword phrase”

 

Setelah kita masukan keyword ke dalam code syntax di atas, kita akan gunakan tool seoquake untuk melihat pagerank sesuatu blog .gov. Semua ini di tunjuk dalam image di bawah. Contohnya niche anda adalah “healty”.  Tukarkan “your keyword phrase” dengan “healty”. Masukkan ke dalam  carian Google.   Tool seoquake akan menunjukkan kepada kita berapa PR sesuatu blog yang kita nak  backlink komen.

 

 site:.gov inurl:blog “post a comment”-“comments closed”-“you must be logged in””healthy”

 

backlink link ke blog

Saya berharap anda tidak akan mula membuat spamming blog orang.  Buatlah dengan berhemah dengan memberi nilai tambah kepada blog tersebut. Contohnya menjawab sebarang persoalan yang anda tahu, bertanya soalan atau memberi komen yang membina. Cuba letakkan webmaster adalah diri anda. Komen yang bagai mana yang anda mahu orang buat di blog anda. Mesti komen yang panjang dan bukan spamming dengan menjual produk yang anda jual. Perbuatan membuat komen yang tidak kaitan dengan blog dikira spamming.  Jadi saya harap keadah di atas boleh membantu anda membuat  link ke blog menggunakan keadah backlink komen.

Enhanced by Zemanta
Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

    No internet connection No internet connection

Related Posts

14 Responses

  1. happysus Author

    happysus03/25/2012 at 3:42 pmReply

    Samir, I saw your blog, I notice that there is no
    about – page, you should create one about page, contact page, social media link,
    I think you have 99 index page. No authority backlink yet.
    happysus recently posted..maybank cherry visa debit cardMy Profile

     
  2. TopiJerami9004/08/2012 at 10:09 amReply

    bro berape jumlah komen kena buat bro kalau nk laju naik serp?
    weight blog komen kn ringan

     
    • happysus Author

      happysus04/09/2012 at 6:47 amReply

      Bergantung kepada saingan keyword. Bukan hanya backlink jenis komen yang harus kita buat tetap jenis lain juga. Pelbagai jenis backlink telah saya nyatakan di dalam post saya.

       
    • happysus Author

      happysus04/20/2012 at 5:04 amReply

      Ini suatu yang menarik. persoalan kenapa kita buat komen? Sebab nak dapat backlink. Kita kena tahu berapa backlink saingan kita. Katakan backlink saingan kita ada 100 backlink maka kita kena buat lebih dari 100 backlink. Backlink yang terbaik adalah backlink dari komputer IP yang berlainan atau dikenali sebagai block-c IP. Jenis backlink juga kita kena penting. Jangan guna backlink jenis komen saja. Secial media dan social bookmark penting.

       
  3. Ash06/14/2012 at 3:15 amReply

    pening nk cari blog yg do follow.. cm ne?

     
  4. Ammy Vega Darya09/09/2012 at 12:40 pmReply

    thanks for the great info for SEO..

    I also read that not only .gov will improve our SEO, but also .edu as well..

    anyway, did you have a list of dofollow blog?

    thank you..

    Regards,

    CoolTips2u

     
  5. yoyo09/13/2012 at 12:10 pmReply

    saya bloger baru . Boleh bantu saya untuk cara2 membuat backlink ini. Takpaham huhu

     
  6. yatiemn12/11/2012 at 3:29 pmReply

    tks bro.. saya ni pun masih merangkak dlm dunia internet dan blogging (blog br 6 bln). info & tips tu sgt berguna untuk sy improvekan sy nyer blog. skrg mmg tgh kaji SEO esp backlinks. tqsm.

     
  7. afzam.ads01/23/2013 at 9:48 amReply

    Wah teknik SEO yang dibongkarkan oleh saudara happysus memang bagus.Ini dapat menambahkan lagi blogger berkualiti pada masa depan.

     
  8. Norisna Lydia Salleh01/01/2015 at 11:50 pmReply

    Info yang sangat bernilai untuk newbie macam saya ni 🙂 …www.norisnalydiasalleh.com

     
  9. saadiahMY01/08/2015 at 2:59 pmReply

    Post terbaik.. syukran sharing the knowledge.. masih xfhm nak buat
    backlink Social media dan social bookmark..

     
  10. Moumitamom03/15/2015 at 10:05 pmReply

    Good blog post, i offer 1,000 keyword to track your rank.
    1,000 keyword rank

     

Leave a Reply


*

CommentLuv badge