8 Langkah Bagaimana SEO berfungsi?

Pengoptimuman Enjin Carian adalah proses meningkatkan kewujudan laman web anda dalam hasil enjin carian seperti Google, Yahoo dan Bing.

Dengan menggunakan perkhidmatan SEO yang betul, laman web anda akan mencapai 10 kedudukan teratas dalam hasil enjin carian.  Anda boleh menyasarkan pelawat yang sudah berminat dengan produk dan perkhidmatan anda.  Kami boleh membantu anda

proses seo

  Proses kerja seo on page

1) ANALISA WEBSITE

Analisis laman web dalam SEO hanyalah pemeriksaan audit sebelum meneruskan tugas atau tindakan membaiki website.

Analisis ini bukan hanya akan menggambarkan kesilapan yang berkaitan dengan laman web tetapi juga akan memberikan anda gambaran tentang bagaimana kerja SEO yang akan dilakukan di laman web ini.

Analisis SEO Laman Web adalah khusus untuk memberikan ulasan pengoptimuman enjin carian percuma ke seluruh laman web. Kami akan memberikan skor dan cadangan keseluruhan untuk mengoptimumkan website untuk enjin carian.

Analisis Audit Asas

Analisis audit asas laman web merangkumi page yang ranking, isu laman web, status domain website, prestasi pada enjin carian dan lain-lain.

Audit Lengkap

Audit lengkap ini memberikan idea yang sempurna. Ini akan menjadikan proses SEO yang lebih baik.

Terdapat pelbagai alat percuma dan berbayar yang terdapat di Google seperti bar alatan Moz, WooRank, pemeriksaan website SEO dan banyak lagi.

Kami akan guna pelbagai tool yang  boleh mendapatkan hasil yang lebih baik.

Itu kepakaran kami.

Analisis Laman Web

Analisis laman web memberikan anda pemahaman yang mendalam mengenai kualiti sesuatu laman web.

Istilah dan tool berikut yang kami gunakan pada masa yang sama.

TERMS:

  1. Page Rank
  2. Page Authority
  3. Domain Authority
  4. Organic Search
  5. Paid Search
  6. Website Traffic
  7. Dwell Time (masa yang digunakan peringkat proses).
  8. Bounce Rate (kadar lantunan)
  9. Landing Pages

 

TOOL yang digunakan dalam SEO:

  1. Google Analytics
  2. Google Console tool
  3. SEOquake (tool bar)
  4. MOZBAR (seomoz)
  5. SEMRush
  6. serpstat
  7. Tool Rahsia-

2) KEPELUAN PELANGGAN

Keperluan pelanggan merupakan satu perkara penting dalam memulakan tugas SEO kepada pelanggan.

Banyak perkara yang harus di tanya sebelum memulakan tugas SEO.

Perkara terpenting adalah  GOAL /MAKTLAMAT pelanggan anda. Setiap pelanggan berlainan goal.

Goal atau matlamat website hanya berfungsi jika mereka berpegang kepada Peraturan S.M.A.R.T yang berikut.

  1. Specific (Khususnya) – Lihatlah dua matlamat ini: “Saya mahukan lebih banyak pendapatan laman web” ATAU “Saya mahukan kenaikan pendapatan 20% pada Januari 2017”. Apa yang anda fikir adalah yang terbaik?
  2. Measurable (Boleh diukur) – Anda memerlukan matlamat yang anda boleh menguji, menentukan, dan mengukur. Pelawat laman web, nombor media sosial adalah semua perkara yang boleh diukur. ‘Meningkatkan kesadaran’, misalnya, tidak begitu mudah.
  3. Actionable  (Boleh dilaksankan) – Bolehkah anda melakukan sesuatu untuk membuat matlamat anda berlaku?
  4. Realistic (Realistik) – ‘Amazon sebagai peruncit teratas’ adalah realistis sebagai ‘tanah di bulan!’ (Dan semoga berjaya!) Tapi jangan buat tujuan anda terlalu mudah. Tolak diri anda. Cari tempat yang manis antara realistik dan bercita-cita tinggi.
  5. Timely  (Tepat pada masanya) – mesti ada tarikh tamat. Hari ini, kami menetapkan tarikh akhir kami untuk 1 Jan 2017.

Antara goal pelanggan adalah

  1. Buat jualan/ sale – ini yang selalu kita dapatkan.
  2. Dapat engagment
  3. Dapat trafik percuma

Soalan untuk Tanya Sebelum Memulakan Audit SEO

1. Sebarang kerja SEO sebelumnya

2. Jika ya, apa-apa laporan daripada kerja terdahulu

3. Apakah tujuan anda / Apa yang anda harapkan dari audit ini

4. Apa yang paling penting halaman & produk / perkhidmatan

5. Apa iklan lain yang mereka gunakan / strategi pemasaran semasa

6. Adakah anda sedang mengesan statistik laman web anda?

7. Adakah apa-apa yang saya perlu tahu atau anda  fikir saya perlu tahu?

 

3) KAJIAN KEYWORD

Apakah kata kunci?

Dalam konteks pemantauan media sosial, kata kunci  atau keyword adalah kata-kata (atau gabungan kata-kata) yang anda taip ke dalam program supaya program itu dapat mencari semua dokumen dalam talian yang mengandungi kata-kata ini.

Ia boleh menjadi satu perkataan di blog atau di laman web Q & A. Juga  boleh menjadi Tweet, Facebook / Google + pos, nama video YouTube, mesej di forum.

 

Betul ke nak buat kajian keyword tidak perlu tool.

Betul. Memang tidak perlu pun. Nak tepat kena lihat pada carian google sendiri.

Keyword ada dalam google. Nanti kita tengok.

Cara terbaik nak tahu sesuatu keyword menjadi atau tidak adalah dengan cuba sendiri.

Kalau tak tahu cara bagai nak buat happysus. Ini adalah pertanyaan yang selalu saya dengar.

Carian Keyword Era RankBrain

Dalam post tentang Strategi keyword 80:20 saya ada huraikan dengan lebih detail.

Era RankBrain ni, Bila saya kata keyword ia bermakna Group of Keyword. Grouper.

Tahu tak anda Google dah patenkan keadah Google cari keyword dan bagi apa yang diperlukan oleh pengguna. mungkin lebih mudah, Anda baca cara google bagi kita keyword yang kita mahu.

 

2 Best free LSI keyword research tools

Banyak tool LSI grouper yang menjadi kegemaran saya. Asasnya mereka juga dapatkan dari API google.

#1) Kajian Keyword Tanpa tool, Guna Google saja

Masukkan keyword dalam box carian di google. Jarakkan. Kemudian masukkan alphabet a hingga ke z satu persatu. Kalau anda guna google tool cari berapa carian sebulan, kadang-kadang carian masih kosong.

Percayalah ada carian tu, cuma orang yang buat iklan belum jumpa.

 

kajian keyword tanpa tool yahoo kajian keyword tanpa tool step by step kajian keyword tanpa tool carian kajian keyword tanpa tool facebook kajian keyword tanpa tool bing kajian keyword tanpa tool google

#2  Guna tool keyword.io Satu Pilihan Bijak

Ini adalah tool kegemaran saya. Ia mudah daripada  Uber Suggest.   

Sebab kerja saya lebih mudah. Sebaiknya anda kena register dulu. Nanti boleh copy dan download keyword dalam bentuk text file.

Saya boldkan keyoword yang sama dalam cara 1 di atas. Ada 34 keyword semua.

beli insurance kereta di pejabat pos
beli insurance kereta secara online
beli insurance
beli insurance kereta
beli insurance online
beli insurance untuk anak
beli insurance di pejabat pos
beli insurance kereta ke thailand
beli travel insurance
cara beli insurance kereta
beli travel insurance allianz
nak beli insurance kereta
beli insurance group
beli insurans di pejabat pos
beli travel insurance dimana
beli travel insurance di jakarta
hukum beli insurans
beli travel insurance malaysia
beli fire insurance
beli travel insurance online
cara beli travel insurance
beli axa travel insurance
mana nak beli travel insurance
saya nak beli insurance
insurance beli rumah
macam mana nak beli insurance
dimana bisa beli travel insurance
kenapa perlu beli insurance
beli insurance login
beli insurance indonesia
beli insurance ireland
beli insurance quotes
beli insurance quote
beli insurance youtube
beli insurance yoga

Nampak tak kenapa saya suka tool ini. Boleh mempercepatkan masa saya cari keyword guna cara #1.

Ada otai-otai yang cadang guna keywordtool.io tetapi biasanya saya lihat jumlah keyword yang diberi lebih kecil. Kalau dalam kes ini cuma 23.

keywordtool.io

#3. Tool Google AdWords Keyword Planner (free)

Tool ni saya tidak nak terangkan kerana terlalu basic.

Keadah saya guna tool ini berlainan dari orang lain. Terdapat limitation dalam guna tool ini. Saya ambil API dari sini sahaja. dan saya guna tool saya sendiri. Lebih cepat. Nantilah saya kongsi kalau saya tidak jual.

Manfaat menggunakan kata kunci LSI

  1. Meningkatkan ranking SEO keseluruhan SEO dari konten anda. Enjin carian telah menjadi lebih pintar hari ini. teknik mencari kata kunci Laten Semantik Pengindeksan (LSI) untuk mencari kandungan. Penggunaan pintar kata kunci LSI menentukan kualiti kandungan.
  2. Penggunaan kata kunci LSI dapat membantu mengekalkan tahap minat para pembaca. Ini memastikan bahawa mereka meneruskan kandungan blog anda secara terperinci.
  3. Mengelakkan di denda google dimana penggunaan kata kunci LSI membantu dalam membezakan kandungan dari spam.
  4. Cara terbaik untuk menjadikan kandungan anda unik. Ini dapat membantu meningkatkanmenyasarkan SERP yang lebih tinggi.
  5. Kempen PPC: Menggunakan kata kunci LSI dan bukan kata kunci utama anda dapat menguatkan promosi PPC anda.

Jenis-jenis Keyword

Keyword Umum – Jenis keyword ini adalah untuk mensasarkan bukan target niche. Ini adalah keyword umum.

 

#1. Keyword Mendidik

Ramai kata Info keyword. Keyword jenis ini adalah keyword yang memberi maklumat.  Ia tidak mungkin membawa kepada jualan dengan serta-merta, tetapi ia mewakili peluang untuk melibatkan pelanggan  yang berpotensi.

Ia akan dimasukkan dalam post untuk mendidik pembaca step by step supaya membeli produk. Kebanyakan pertanyaan carian mencari maklumat.

Pengguna – orang yang mencari – mempunyai soalan dan memerlukan jawapan. Fikirkan carian anda sendiri di Google atau di YouTube. Kemungkinan besar bahawa kebanyakan masa yang anda mahukan maklumat. Mungkin anda mempunyai masalah, jadi anda mencari penyelesaian.

#2. Keyword siasatan komersial

Keyword jenis ini telah dibincangkan oleh Rand Fishkin dalam moz.com.  Ia mampu membezakan antara penyelidikan tulen dan niat komersial.

Sebagai contoh, mencari rakan kongsi yang berpotensi untuk mengedarkan minyak wangi menentukan syarikat yang membuat minyak wangi untuk dijual di Malaysia.

Pelanggan berpotensi anda mungkin menggunakan kata kunci dengan tujuan penyelidikan untuk cuba membandingkan produk atau peruncit. Kalau penjualan sesuatu produk pasti kita akan pergi ke site yang boleh memberi kita harga terbaik.

Mereka mungkin menyiasat perbezaan semasa perayaan seperti hari raya atau tahun baharu dalam harga. Mereka boleh cuba untuk memahami pilihan yang mereka ada. Percayalah keyword jenis ini peluang orang nak beli adalah tinggi. Jangan abaikan nya ya.

 

#3. Keyword Menjual

Keyword ini adalah khusus untuk mereka yang masuk ke site kita. Baca post. Yakin. Terus beli. Maksudnya kita kena sediakan satu page untuk mereka yang khusus nak beli terus. Kalau tidak ada, buat sekarang.

Cara mudah adalah kita Sekodeng keyword yang digunakan oleh persaing dalam membuat ads mereka. Nak sekodeng hubungi saya. Ha…ha..

200 Senarai Buying word dalam Bahasa Melayu

Mengurangkan
Auction
Elakkan
Bargain
Bargain [nama produk]
Manfaat
Terbaik
Nama [nama produk] terbaik (dalam talian)
Tapak [nama produk] yang terbaik
Laman web [nama produk] yang terbaik
Jenis + jenis produk + terbaik dalam tahun.
Terbaik [nama produk]
Harga terbaik untuk [nama produk]
Penjimatan terbaik untuk [nama produk]
Besar [nama produk]
Nama [nama produk] terbesar
Bonus
Nama jenama [nama produk]
Nama jenama
Jenama [nama produk]
Belanjawan
Anggaran [nama produk]
Bina
Beli
Beli [nama produk] (dalam talian)
Beli [nama produk] dengan kad kredit
Beli [nama produk] dengan paypal
Beli salah dapatkan 1 sen
Beli satu percuma satu
Beli satu mendapat separuh masa
Membeli
Pulangan tunai untuk [nama produk]
Murah
Murah [nama produk] (dalam talian)
Termurah
Termurah [nama produk] (dalam talian)
Harga termurah untuk [nama produk]
Pelepasan
Pembersihan [nama produk]
Tutup
Tutup [nama produk]
Kod dengan
Bandingkan
Bandingkan [nama produk]
Perbandingan
Tutorial komputer
Kupon
Kod kupon untuk [nama produk]
Kupon untuk [nama produk]
Penawar
Berurusan dengan
Tawaran
Boleh diandalkan
Terus
Arah
Dihentikan [nama produk]
Diskaun
Diskaun [nama produk]
Kod diskaun
Dengan mudah
Mudah
Ekonomi
Hilangkan
Akhirnya
Mahal [nama produk]
Terangkan
Menjelaskan
Cepat
Lebih cepat
Cari [nama produk]
Menetapkan
Untuk pasangan
Untuk perempuan
Untuk lelaki
Untuk kanak kanak
Untuk lelaki
Untuk pemula
Untuk jualan
Bagi warga emas
Untuk pelajar
Untuk para wanita
Percuma
Penghantaran percuma
Tutorial percuma
Tutorial percuma
Keuntungan
Dapatkan [nama produk] ( online)
Dapatkan [nama produk]
Singkirkan
Harga yang baik untuk [nama produk]
Pembelian yang hebat
Panduan
Panduan (s)
Panduan untuk
Sembuh
Sihat
Harga tinggi [nama produk]
Harga tinggi [nama produk]
Bagaimana
Bagaimana boleh
Bagaimana?
Bagaimana saya?
Bagaimanakah kamu
Bagaimana untuk
Cara … dengan [nama produk]
Bagaimana untuk membina
Bagaimana untuk menghilangkan
Bagaimana cara untuk membuat
Segera
Meningkatkan
Memperbaiki
Meningkat
Murah
Murah [nama produk]
Pasang
Arahan
Arahan
Tutorial internet
Belajarlah
Pembelajaran
Pajakan
Kos rendah
Kos rendah [nama produk]
Harga murah
Harga rendah [nama produk]
Harga terendah untuk [nama produk]
Mewah
Mewah [nama produk]
Kaedah (s)
Nombor model
Perlu
Baru
Baru [nama produk]
Sekarang
Tawaran
Jualan
Online
Tutorial dalam talian
Perintah
Mengatasi
Kata laluan
Peribadi
Pelan (s)
Cegah
Program (s)
Lindungi
Pembelian
Cepat
Lebih cepat
Cepat
Membina semula
Pulihkan
Kurangkan
Dikurangkan
Mengurangkan [nama produk]
Diperbaharui [nama produk]
Melegakan
Sewa
Pembaikan
Harga resonable
Pulihkan
Tinjauan
Ulasan (s)
Harga jualan
Harga jualan [nama produk]
Simpan
Simpanan
Penipuan
Tangan kedua [nama produk]
Rahsia
Kod rahsia
Kod rahsia
Rahsia
Mudah
Perisian
Penyelesaian
Penyelesaian
Selesaikan
Langkah demi langkah
Kajian
Teknik
Itu berfungsi
Petua
Teratas
10 + jenis produk + dalam tahun
Atas baris [nama produk]
Latihan
Rawat
Tutorial
Tutorial
Unik
Buka kunci
Digunakan
Digunakan [nama produk]
Nilai
Video
Video
Di mana boleh
Di mana saya boleh
Di mana saya boleh membeli [nama produk]
Di mana untuk membeli [nama produk] (dalam talian)
Di mana untuk mencari [nama produk] (dalam talian)
Di mana untuk membeli [nama produk] (dalam talian)
Borong
kupon [nama produk]
[kod nama produk] kod kupon
diskaun [nama produk]
[nama produk] untuk murah
[nama produk] dalam stok
[nama produk] dijual
[nama produk] terlalu banyak
[nama produk] pra-dimiliki
[nama produk] promo
[kod nama produk] kod promo
ulasan produk [nama]
[nama produk] khas

 

Terdapat dua faktor yang sangat berbeza yang berlaku semasa kajian keyword.

  1. Google memberitahu kita  dan
  2. Apa yang sebenarnya kita lihat.

Contohnya kalau kita tengok keyword Malaysia. Kalau keyword sudah digunakkan oleh tool Adword. Data memang ada. Kalau tidak pernah guna, manalah ada data google nak kasi. Cara terbaik adalah buat ads sendiri. Ini kos bukan.

Tak ramai orang di Malaysia yang main ads ni. Banyak keyword yang orang yang buat ads tak jumpa. Sebab mereka hanya menharapkan tool nak bagi data. Percayalah cakap saya, ramai orang guna tool yang sama untuk cari keyword. Mereka akan guankan keyword yang sama.

Ini pasti akan meningkatkan kos iklan sesuatu keyword yang sama bersaing.

Memahami lobang keyword yang bocor adalah kepakaran kami.

Jangan kata abang tak payung.

JANGAN KATA SAYA TAK PAYUNG

 

Walaupun anda boleh memantau sama sekali kata kunci apa pun, terdapat lima jenis kata kunci utama yang selalunya paling masuk akal untuk memantau perniagaan:

  1. Jenama
  2. Orang
  3. Kempen
  4. Industri
  5. URL

5 Cara buat Brainstoming Keyword

  1. Buat senarai jenama asas dan nama produk / perkhidmatan yang berkaitan dengan syarikat tersebut. Sebagai contoh, senarai kami mungkin termasuk: “Pemasaran internet + jenama,” “firma pemasaran + jenama,”  dan “reka bentuk laman web.”
  2. Menggalakkan semua kemungkinan kata kunci produk dan jenama yang berkaitan, sama ada istilah syarikat / industri (“Istilah Pemasaran”) sesuatu syarikat atau frasa pengguna umum seperti “kempen pengiklanan” atau “pemasaran media sosial.” Contoh di Malaysia “terlajak laris” untuk Dherb, “Everybody can Fly” untuk Airasia dan “Sifufbads” untuk Najib Asaddok.
  3. Dapatkan inti pati dari fikiran pelanggan anda dengan bercakap dengan mereka mengenai istilah yang mereka gunakan dalam carian dalam talian mereka. Ini adalah kritikal kerana kebanyakan pelanggan kami tidak mempunyai idea yang kuat tentang kata-kata prospek mereka sebenarnya menggunakan.
  4. Pelajari website pesaing anda. Kata kunci, istilah dan frasa apa yang mereka gunakan? Jangan menduplikasi strategi kata kunci mereka – hanya gunakannya untuk membantu proses percakapan anda sendiri dan pastikan anda tidak kehilangan apa-apa yang penting atau jelas.
  5. Buat versi kata kunci panjang yang spesifik dengan sambungan geo yang disasarkan seperti “firma pemasaran kuching” berbanding dengan “firma pemasaran di sarawak” atau variasi deskriptif seperti “perkhidmatan pemasaran dan pengiklanan profesional.

 

5 Jenis Keyowrd pada Google AdWords

Google AdWords boleh menjadi tool yang baik untuk  mencari sesuatu keyword yang hendak digunakan.  Dalam kempen Google AdWords ia memberi pelbagai  jenis padanan yang berbeza untuk diberikan kepada kata kunci anda. Secara ringkasnya, jenis padanan adalah parameter yang boleh ditetapkan untuk setiap kata kunci, ia mampu mengawal bagaimana keperluan permintaan carian pengguna Internet untuk Google untuk memicu iklan anda untuk hasilnya.

lima jenis perlawanan yang berbeza:

  1. Exact Keyword Match Type,
  2. Phrase Keyword Match Type,
  3. Broad Keyword Match Type,
  4. Broad Match Modifier Type, 
  5. Negative Keyword Type

#4 MENULIS KANDUNGAN

Selepas keyword kita hendaklah menulis apa yang kita nak terangkan kepada pembaca.  Banyak artikel yang saya baca tentang cara menulis kandungan post untuk blog.  Saya suka tulisan Neil Patel dalam post beliau bertajuk How to Write a Blockbuster Blog Post in 45 Minutes.

Saya akan ringkaskan di sini. Sebelum itu lihat video ini dulu.

1) 7 Perkara yang tidak dijangka Cara Menulis Post Blog Awesome

Ikut taktik Neil Patel  kita akan boleh menulis postingan blog yang hebat, cepat.

Langkah # 1: Luangkan masa anda menulis post blog pertama anda – ini akan membantu anda mengetahui apa yang anda suka pembaca, gaya tulisan anda, dan aliran keseluruhan termasuk catergori.

Sebaik sahaja anda mengetahui gaya anda, anda boleh templatekan catatan blog anda. Sebagai contoh, Neil Patel mulakan dengan  pengenalan, badan, dan kesimpulan.

Anda juga ingin menggunakan tajuk, tajuk akan menjadikan kandungan anda lebih mudah untuk dibaca  Di dalam tajuk anda, tambahkan kata kunci.

Langkah # 2: Tambah imej – menggunakan perkhidmatan seperti Fotolia anda boleh menambah imej ke setiap posting blog anda. Dengan menambahkan imej ia menjadikan kandungan anda lebih mudah difahami kerana sesetengah orang adalah pelajar visual.

Langkah # 3: Tetapkan beberapa peraturan – dengan mengikuti peraturan ini, akan memudahkan untuk menulis catatan blog dengan lebih cepat.  Pastikan anda menggunakan perkataan “anda” dan “saya” dalam blog anda. Tambah 7 atau lebih imej setiap pos dan simpan perenggan anda lebih pendek daripada 5 atau 6 baris.

2) Panduan Dummies Menulis Kandungan Blog Yang Viral – Neil Patel

Neil Patel mencadangkan dalam video di atas supaya merujuk kepada 3 lamanweb mendapat puluhan ribu perkongsian media sosial untuk mendapat idea kandungan blog.  Laman web tersebut adalah

  1. Buzzfeed,
  2. Mashable dan
  3. UpWorthy

Kenapa ramai orang menyukai  video YouTube anda di Facebook  tetapi hanya segelintir yang pernah klik untuk menontonnya?

Sebabnya ialah tajuk clickbait lebih menggoda daripada tajuk.

Walaupun 8 dari 10 orang akan membaca tajuk pos blog atau tajuk YouTube, hanya 2 dari 10 akan mengklik dan membaca catatan blog anda atau menonton video anda.

Ini hanya menunjukkan kepada anda bahawa pilihan tajuk (atau tajuk utama) anda akan menentukan jika kandungan anda menjadi popular atau tidak.

Jika anda mahu orang mengklik tajuk blog anda dan membaca artikel anda, maka anda dinasihatkan supaya menggunakan “tajuk clickbait”. 

Menurut urbandictionary.com

“An eyecatching link on a website which encourages people to read on. It is often paid for by the advertiser (“Paid” click bait)”

Kalau saya pula kata tajuk yang mengiurkan pembaca nak klik untuk baca. Kalau tidak baca dia tidak boleh tidur malam.

Berikut adalah peraturan yang perlu anda ikuti:

Peraturan # 1:

Tajuk klikbait anda hendaklah 6 hingga 7 perkataan. Sekiranya mereka terlalu panjang, pun baik. Jika mereka terlalu pendek, mereka tidak akan cukup memberi gambaran apa yang bermaksud post blog anda.

Juga apabila ia adalah 6 hingga 7 perkataan ia sesuai dengan baik dalam hasil carian Google.

Peraturan # 2:

Gunakan kata sifat. Apabila anda menggunakan kata-kata seperti: “terbaik”, “luar biasa”, “sukar dipercaya” dan “cuba”, orang lebih cenderung untuk mengklik tajuk anda.

Peraturan # 3:

Gunakan tahun semasa dalam tajuk clickbait anda. Apabila anda menulis panduan atau kandungan terperinci, termasuk meletakkan tahun akan membantu meningkatkan  klik.

Contohnya, jika anda menulis jawatan untuk membuat blog, tajuk anda mungkin, “Cara Memulakan Blog [Dikemas kini pada 2020]”.

Peraturan # 4:

Menggunakan tool seperti Generator Portent Headline. Ia akan membantu anda membuat idea-idea kreatif. Apa yang anda perlu lakukan ialah memasukkan kata kunci dan tool itu selebihnya.

Tengok sekali saja saya sudah jatuh hati dengan tool ini. Idea gila-gila yang tidak pernah kita fikirkan untuk tajuk. Saya tengok cadangan tajuk pun saya nak tahu.

tool buat title post blog

Peraturan # 5:

Pemeriksaan Formula tajuk Copyblogger. Copyblogger telah mencipta tajuk generik yang berfungsi dan hanya memerlukan anda memasukkan kata kunci.

Mereka menyediakan 10 tajuk utama yang harus berfungsi untuk blog anda.

  1. Who Else Wants [blank]
  2. The Secret of [blank]
  3. Here is a Method That is Helping [blank] to [blank]
  4. Little Known Ways to [blank]
  5. Get Rid of [problem] Once and For All
  6. Here’s a Quick Way to [solve a problem]
  7. Now You Can Have [something desirable] [great circumstance]
  8. [Do something] like [world-class example]
  9. Have a [or] Build a [blank] You Can Be Proud Of
  10. What Everybody Ought to Know About [blank]

Kaedah # 6:

Ketahui pembaca anda. Apabila anda mengetahui pembaca anda, anda boleh membuat tajuk utama dan tajuk yang lebih berkaitan dengannya. Sebagai contoh, kebanyakan pembaca saya adalah pemasar yang baru bermula.

Jadi, apabila saya membuat tajuk seperti “Cara Pasaran Laman Web Anda Apabila Anda Tidak Ada Wang” kandungan cenderung untuk dibaca dan beribu-ribu saham sosial.

Mengapa?

Kerana sangat relevan dengan pembaca blog saya.

Cuma ikuti 6 peraturan di atas dan anda akan melakukannya dengan baik.

 

#5.  MENGOPTIMA WEBSITE

Mengoptimum website site perlu dibuat untuk mempastikan website kita dalam keadaan tip-top.  On site SEO adalah perkara yang semua webmaster perlu tahu.

Ini Penting.. jangan skip

Menyediakan analisis dan mengukur metrik

Cara mudah adalah dengan mempastikan site anda di linkkan ke tiga tool ini.

  1. Google Analytics,
  2. Google Search Console dan
  3. Bing Webmaster Tools

Gunakan metrik tool di atas untuk mengkaji  tingkah laku pengguna untuk mengenal pasti perkara utama untuk penambahbaikan laman web.

  1. Tool ini boleh menjejaki di mana orang meninggalkan website anda dengan memantau halaman keluar.
  2. Menganalisis mana-mana enjin carian kata kunci kandungan mengutip dan melihat sama ada ia dapat dioptimumkan dan ditingkatkan.
  3. Kadar klik klik yang rendah?
  4. Kadar bouncing tinggi?
  5. Kandungan lama mendapat trafik carian yang baik
  6. Sediakan matlamat atau goal, dengan betul dengan mengasingkan tindakan pengguna yang berbeza seperti pendaftaran News letter atau melengkapkan borang.

#6. MENGHANTAR SEO (Website Submission)

#7. MEMBANGUNKAN LINK

#8. LAPORAN