Google Penguin dan Zebra Update Peringatan penting kepada Pemain SEO

Pada 24 April 2012 google telah membuat update algorithm mereka dengan memperkenalkan  Google Penguin Update.  Apa sebenarnya Google Penguin Update  itu anda kena baca sendiri dari post Danny Sullivan dalam searchengineland dua hari selepas Google Penguin update.  Pada mulanya ia dipanggil Over Optimization Penalty, lepas tu Algoritma Webspam Update  dan sekarang Penguin.

Google memang tidak suka Pengoptimuman enjin carian yang melampau.   Pengoptimuman enjin carian yang berkesan boleh membuat site kita yang di kunjungi oleh googlebot secara lebih kerap.  Ini bermakna membuat website kita  lebih mudah dan lebih mudah untuk dicari.  Asas SEO yang baik adalah mewujudkan kandungan website yang bagus atau membuat laman web dengan lebih laju loading, yang baik untuk kedua-dua pengguna dan enjin carian.  Kalau kita kreatif  cuba cari cara-cara kreatif untuk membuat laman web yang lebih menarik, yang boleh membantu dengan enjin carian serta media sosial.  Ini boleh dilakukan dengan memberi nilai emas kepada kandungan blog kita.  Nilai emas yang saya maksudkan adalah kandungan yang membantu pembaca kita meningkatkan keupayaan blog mereka untuk berada di first page google.

Apa yang tidak dimahukan oleh Google adalah webspam yang mencapai kedudukan yang tinggi dalam masa yang singkat.  Contohnya backlink yang mendadak dalam masa yang singkat.  Peribahasa ” Sikit-sikit lama-lama jadi bukit kena diguna pakai oleh Pemain SEO.  Google mengurangkan kedudukan untuk site yang mempunyai kurang kandungan yang berkualiti.  Semak balik kepada bounce rate anda. Kalau bounce rate tinggi, pasti website tu tidak berapa bagus untuk pembaca.  Ini adalah kerana mereka masuk dan terus keluar tanpa menekan apa-apa link.

Menurut google Perubahan,  panda mula menjejaskan kira-kira 12% daripada carian pada tahap yang ketara; Penguin algoritma pula menjejaskan kira-kira 3.1% daripada carian dalam Bahasa Inggeris.   Perubahan menjejaskan kira-kira 3% carian dalam bahasa-bahasa seperti Jerman, China, dan Arab. Sebagai contoh, 5% carian Poland.

Belum ada nama yang dikeluarkan oleh Google untuk update yang menyerang spammer social.  Binatang hitam/putih yang diramal adalah ikan paus . Ramai yang meramalkan update baru adalah Zebra.  Saya tidak kisah nama yang diberi.

Apa itu Zebra Update

 

 

 

 

Google sampai sekarang belum mengumumkan sebarang update terbaru yang dinamakan Zebra update.   Banyak rumas yang saya baca di internet berhubung dengan update terbaru ini.  Sekali lagi google mengeluarkan update berdasarkan binatang hitam dan putih.  Saya ada menerangkan apa yang dimaksudkan dengan Google dance.  Bagai mana perubahan berlaku dalam algorithm boleh menjejaskan carian di Google.

Ramai yang meramal sasaran google adalah pada social signal.  Okey social signal yang mana? Tiada siapa boleh menjawab secara tepat sekarang .  Sistem penalti baru yang google bakal lancarkan ini akan menghukum orang yang spam media sosial dengan  isyarat dan pelbagai cara teknik social yang akan  mempengaruhi SERPs google website mereka.

Saya baca banyak website tentang update ini, ramai yang copy kenyataan di bawah. Saya tidak paste disini dalam text. Nanti tidak ori dan duplication text , jadi saya guna image.

apa zebra update

 

 # Terlalu banyak Retweets dengan kata kunci dimasukkan ke seluruh link dalam Twitter.

 

Kalau pengguna Twitter maksud Retweets adalah  menghantar tweet orang lain kepada pengikut kita sendiri. Mungkin mereka menggunakan butang retweet,  twitter secara automatik kepada pengikut anda tanpa  menambah mesej atau memberi pemikiran kita sendiri.  Apa yang spammer akan buat adalah mereka akan menghantar tweet  kepada dummy akaun twitter.   Kenyataan ini tidaklah lojik.  Kalau kita tahu ada yang boleh buat 1000 retweet bagi tahu saya ya. Saya nak upah.  Ha..ha.. yang biasa buat black hat tidak bodoh nak buat retweets begini ke akaun sendiri pada masa ini, kalau 2009 dulu ya lah keadah ini boleh jalan bagus.  Buatlah Manual retweeting membenarkan kita  menambah mesej kita sendiri.  Ia akan memberi perbezaan dalam tweet kita.

Cara mengelak Zebra Update jangan buat banyak link berulang ke website atau post sendiri. dalam twitter akaun yang sama.  Sebaiknya kalau ada pengikut sendiri dan post power mungkin ramai yang retweet  apa yang kita bagi.

 

 

 

# Update Facebook dengan share yang terlalu banyak dari orang-orang yang tidak dalam industri anda.

 

Ha..ha..Ini kenyataan yang tidak benar.  Saya berpendapat bukan ini yang dilihat oleh Google.  Google melihat share berdasarkan lokasi kita (Geographic Filters).   Kalau kita di Malaysia tentulah ia akan melibatkan hubungan kita sebelum kita share.  Facebook tahu dimana lokasi kita, tapi Google tidak boleh baca facebook kalau kita tidak buka bagi akses.  Kalau Google pintar ia tidak akan buat algo ini secara membabi buta.  Contohnya satu post yang viral tentang gambar terbaru peristiwa di Lahad Datu Sabah di kongsikan dalam facebook kita.  Ramai yang share, ia sepatutnya tidak terkena Zebra Update.  Ia di kira natural Viral.

Google akan lihat trust social akaun, maksudnya akaun facebook yang boleh dipercayai.   Kalau akaun itu ramai dan update selalu bukan hanya spam maka Google akan kata akaun ini boleh dipercayai.  Google boleh melihat kalau seorang masuk melalui social link adakah ia akan bounce balik.  Kalau ia bounce balik maka mungkin ia akan mendefinasikan link  itu spam dan tidak memberi apa-apa makna kepada algorithm. Kalau ramai yang keluar lepas masuk melalui link social maka kemungkinan Zebra update akan tendang website anda.

Masa juga menentukan share kita itu natural atau tidak.  Bayangkan dalam masa yang singkat kita boleh dapat banyak share, bilang yang akan terkena Zebra Upadate itu kita belum tahu.  Spammer boleh buat ini dalam masa yang singkat sudah beribu share.

 

#  Apa-apa share dalam  Google+ kerana ini akan kelihatan spammy.

Dua kenyataan akhir ini saya masih reserve, ini adalah kerana Google+ telah mendapat memberi kita  pilihan baru yang membolehkan orang ramai untuk menyekat mereka menbuat  komen spam ke post kita.   Kalau buat banyak  pasti akaun kena block.

 

#   Memiliki halaman Pinterest – jenama hanya menggunakan ini untuk faedah SEO?

Pinterest telah mengumumkan inisiatif utama untuk melumpuhkan akaun spammy mengintai seluruh laman web yang popular foto perkongsian.  Pinterest disimpan dan letak  kandungan baru di bahagian atas halaman kategori selama 1-2 minit sebelum ia jatuh di bawah.  Ini akan membenarkan kandungan baru dapat dilihat, dikongsi, dan repin.

Google Penguin dan Zebra Update Peringatan penting kepada Pemain SEO

2 Responses

  1. Saya setuju dengan poin FB tersebut. Agak sukar untuk kenalpasti rakan-rakan yang berada dalam industri yang sama. Motifnya kabur. Jika berdasarkan Geo Location atau bahasa, ya. Saya setuju ia boleh jadi salah satu faktor untuk next update.

    Zulhilmi Zainudin 03/14/2013 at 6:06 pm #
  2. social friends yang berada dalam industri yang sama. kalau Google boleh kaji dan buat algo ini, memang menarik untuk pemain-pemain SEO. Cabaran makin best. Sukar nak diramal mereka ini, mereka boleh buat sesuatu diluar apa yang kita fikirkan. Kita tunggu dan lihat saja.

    happysus 03/14/2013 at 10:44 pm #

Leave a Reply

*

CommentLuv badge