Maksud backlink? -

Backlink adalah bahasa SEO yang bermaskud pautan masuk atau link masuk ke blog kita.  Ia memainkan peranan yang penting dalam  Search engine Optimization.  Sebanyak backlink yang blog anda dapat maka semakin popular blog anda.  Pautan masuk atau link masuk adalah penting kepada SEO kerana Google akan memberi kelebihan kepada website yang mempunyai backlink yang berkualiti.  Untuk mendapat backlink yang mencukupi perkongsian kita di social media dan forum banyak membantu membina backling dan trafik yang berkaitan dengan niche kita. Kalau niche berkaitan ini akan menwujudkan berkualiti.

Apa maksud backlink berkualiti?

Google menilai backlink berdasarkan beberapa faktor  termasuk authority website yang memberi pautan link ke blog kita.  Jika kedua website menceritakan topik atau subjek yang sama maka google akan mengiktiraf sesuatu backlink sebagai relevant atau berkaitan. Backlink yang mempunyai authority adalah yang tinggi nilainya di mata google.   Google mempunyai syarat untuk menentukan faktor yang di pentingkan oleh mereka untuk mengangkat website kita ke muka satu google.  Kini backlink yang dilihat penting oleh google adalah dari IP yang berlainan. IP yang berlainan bermaksud mereka yang memberi backlink ke blog kita adalah dibuat dari komputer yang berlainan atau orang yang lain-lain.

Adalah pening memastikan link yang datang ke blog kita adalah dari keyword yang tertentu.  Google mengambil kira jumlah backlink yang masuk ke blog kita.  Ia adalah termasuk backlink yang berkualiti yang masuk ke blog kita.  Backlink yang datang dari site yang kurang berkualiti akan menjejaskan website kita.

 

Cara mencapat backlink Mudah

 

Cara mendapat backlink mudah secara auto adalah melalui backlink di site bar sesuatu website. Kita kena pastikan site bar ini akan muncul di semua post blog tersebut. Kalau blog tersebut ada 80 post maka secara tidak langsung ia akan memberi backlink kepada page kita.  Syaratnya adalah post tersebut di index google.  Google bot mempunyai keupayaan mengenalpasti page post tersebut sudah di index atau belum. Ada boleh baca tentang sidebar link dari spy backlink  blog rajakamil.

Kita juga akan dapat backlink yang berkualiti apa bila membuat komen dalam forum, social media, youtube, blog dan Q & A site.

 

kepentingan SEO dan backlink site anda

 

 

 

Print Friendly