Sembang bersama Programmer Tentang Tip Lamanweb muka satu Google

Category : First page google, Jana pendapatan, Kajian Website, Panduan buat SEO, seo malaysia, tip
Sembang bersama Programmer Tentang Tip Lamanweb muka satu Googleby happysuson.Sembang bersama Programmer Tentang Tip Lamanweb muka satu Google  Pagi ini saya berkesempatan berkongsi tip-tip dengan seorang programmer sebuah syarikat di Sarawak. Kebetulan dalam flight yang sama. Penerbangan selama 1 jam. Apa yang boleh disimpulkan hasil perbincangan saya dan dia bahawa dalam bidang teknikal ICT walaupun kepakaran mereka adalah pakar dalam programming tapi mereka cetek dalam ilmu internet marketing. Banyak istilah yang saya […]
 
Pagi ini saya berkesempatan berkongsi tip-tip dengan seorang programmer sebuah syarikat di Sarawak. Kebetulan dalam flight yang sama. Penerbangan selama 1 jam.

Apa yang boleh disimpulkan hasil perbincangan saya dan dia bahawa dalam bidang teknikal ICT walaupun kepakaran mereka adalah pakar dalam programming tapi mereka cetek dalam ilmu internet marketing.

Banyak istilah yang saya sebut bukan lah istilah yang biasa di dengar beliau. Tip-tip bagaimana mendapat pendapatan online nampaknya menarik minat beliau. Dia kata tidak pernah buat.

Saya tidak ada nak di promo. Cuma beliau adalah bahagian ICT yang juga terlibat dengan sebuah company newspaper local Sarawak yang popular. Ada beberapa perkara yang saya komen tentang SEO company ini.

# 1. Editor dan Penulis tidak tahu konsep tulis SEO.

Saya bagi beberapa contoh post mereka memang tidak pernah melihat kepada susunan kata kunci dalam post. Mereka tidak ambil peluang kata kunci yang banyak boleh mereka main dalam post. Basic SEO tu kena ada.

# 2. Internal links / Link Dalaman

Saya bagi tahu cuba lihat site mereka internal link mereka tidak ada langsung di kebanyakan post. Mereka tidak mengambil peluang post yang top untuk menyuntuk juice yang manis ke post-post lain dalam site mereka.

# 3. Image tiada nama dan Tanpa ALT tag

Saya perhatikan dalam banyak membuat audit site-site sebegini saya dapat webmaster atau editor lupa nak setkan Alt tag dan nama image tidak

#4. Post Berkaitan dalam blog

Adalah menjadi satu kesilapan besar kalau tidak buat setting link berkaitan dalam post. Post ini akan mencadangkan topik berkaitan yang menarik minat pengunjung site anda. Ia akan merendahkan bounce rate bagi site. Site jadi mesra SEO. Kebanyakan site di Malaysia tidak mengambil berat tentang hal ini.

#5. Pasang Video

Bagi site news kena ada bahagian yang memberi infomasi dalam bentuk video. Zaman ini video memainkan peranan penting dalam membawa trafik ke site. Ini disukai oleh pakcik Google kerana masa berada dalam site kita lebih lama daripada kalau pelawat hanya membaca.

#5. Pasang download Link

Ramai webmaster tidak mengambil kesempatan untuk membuat download bagi pembaca mereka bahan-bahan menarik minat mereka. Kalau banyak klik dalam site bermakna site kita dikira berkualiti. Kualiti pada google bukanlah bahasa yang sempurna dan hebat yang kita postkan tapi engagement yang dibina. Gunakan lynk.com untuk share link anda.

 

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

  No internet connection No internet connection

Related Posts

2 Responses

 1. Khairul Zamri06/11/2016 at 6:14 amReply

  Setuju dengan cara ini, kalau boleh setiap artikel kita cuba amalkan
  Khairul Zamri recently posted..Tiada Duit Boleh Beli Rumah Dengan Modal Yang MinimaMy Profile

   
 2. Khairul Zamri11/23/2016 at 5:41 pmReply

  Sedikit sebanyak saya banyak mencuba apa yang diterangkan dalam artikel ini
  Khairul Zamri recently posted..Cara Buat Iklan Facebook Yang EfektifMy Profile

   

Leave a Reply


*

CommentLuv badge