SEO blog Dari Mana Nak Mula

Category : Panduan buat SEO
SEO blog Dari Mana Nak Mulaby adminon.SEO blog Dari Mana Nak Mula  Saya sangat teruja untuk menulis tentang topik ini.  Bagaimana nak mula SEO? Soalan ini ada ditanya oleh mereka yang PM saya di Facebook.   Saya bahagikan kepada 2 bahagian 1) Mereka yang sudah mempunyai blog 2) Mereka yang belum mempunyai blog Mereka yang sudah mempunyai blog Anda sudah ada blog pada asasnya adalah sama […]
 

Saya sangat teruja untuk menulis tentang topik ini.  Bagaimana nak mula SEO? Soalan ini ada ditanya oleh mereka yang PM saya di Facebook.   Saya bahagikan kepada 2 bahagian

1) Mereka yang sudah mempunyai blog

2) Mereka yang belum mempunyai blog

Mereka yang sudah mempunyai blog

Anda sudah ada blog pada asasnya adalah sama dari segi SEO, cuma dimana nak mula saja berlainan.  Jika anda sudah ada blog apa yang anda perlu lakukan adalah

1.     Membuat audit  blog anda. Ada banyak tool membuat audit blog anda.  Saya tidak akan terangkan cara di sini.  Cuma saya sarankan kepada anda supaya pergi ke Kedai  Web chrome. Cari app SEO Doctor dan SEO Site Tool.  Tool ini memang boleh membantu.

2.    Memoptimakan  On page Blog . Ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam audit di atas.

 • Periksa page yang di index. Pergi ke google.com/ncr.  Ini tidak akan memberi bius kepada google yang anda buka. Maksudnya carian ini yang akan orang lain lihat.  Taipkan site: www.websitennda.com
 • Periksa alexa anda. Adakah alexa boleh di kesan membaca blog anda. Ini adalah indikasi yang jelas bahawa google telah berjaya mengesan web anda. Alexa adalah tempat dimana Googlebot paling aktif bermain dan menyedut maklumat kandungan blog sebelum di hantar ke Google server.
 • Index page website.  Anda kena faham Google ada tiga (3) jenis index yang digunakan oleh spider Google.                                    Index kandungan, Index struktur dan Index kegunaan khas/special.  Jangan lupa google addurl.  Google tidak bagi jaminan bahawa website anda akan dimasuk oleh lebah-lebah/spider  atau robot Google.
 • Alt attribute  – Alt yang di setkan di image juga penting.
 • Tambahkan kandungan Text pada blog anda. Semakin banyak post dan kandungan semakin banyak text yang wujud. Ini pasti memberi kelebihan kepada blog anda kerana banyak data blog anda di simpan di server google.  Text ini akan di ambil oleh google bila proses carian digunakan. Tindakan google search adalah cepat iaitu beberapa saat sahaja.

 

robots.txt dan xml sitemaps.  Robots.txt tidak akan membenarkan spider masuk ke bahagian yang tertentu dalam website anda.  Kalau tersilap tulis atau anda tidak check. Google spider langusng tidak masuk website anda.  Jalan mudah Google membaca adalah menggunakan xml sitemaps. Ada yang kata feed sudah ada dalam WordPress.  Tidak cukup.

 • Google™ Analytics. Ini wajib pasang. Tidak pandai. pergi youtube banyak cara yang di ajar.
 • DNS TOOL  Sila rujuk site ini. http://whois.domaintools.com/
 • Kena buat SPEED TEST pada website anda.
 • Periksa  Page Authority. supaya anda tahu berapa banyak page dan link bagus masuk ke blog anda.
 • Periksa Social media signal. Berapa banyak social media signal masuk.

2. Mereka Yang Belum Mempunyai Blog

Bagaimana membina seo dari kandungan post blog anda. Ramai juga yang tidak  SEO kan blog mereka.  Ada yang bertanya kepada saya bagaimana nak mula buat seo. Soalan ini menarik, sebab bagi yang fobia kepada SEO atau tidak tahu langsung tentang SEO anda boleh baca buku percuma dalam link ini.

Fasa-fasa dalam membuat SEO adalah seperti berikut:

Fasa yang perlu di buat adalah aspek yang perlu

1) Keyword Targeting –

Membuat Kajian Keyword dan mensasarkan keyword yang baik untuk blog kita.

2) Website Creation / Theme Selection

Apabila anda teleh selesai cari keyword. Anda kena buat blog atau website.

3) On-Page Optimization Methods

On-page adalah bahagian yang kritikal dalam pembinaan website. Tanpa on-page yang baik anda tidak akan  dapat mengusai google dengan mudah dan cepat.

4) Building Up Authority Status Through Content

Membina Authority melalui kanduangan yang anda cipta dan karang. Ini memakan masa sikit.

5) Off-Page Proprietary Backlink Generation

Ini yang selalu menyusahkan  webmaster.  Membuat backlink. dalam website saya ini banyak post tentang backlink.  Backlink tinggi ke PR 8, Buat backlink ke blog percuma

 

Mitos Kenapa Anda Tidak SEO Kandungan Blog

Terdapat beberapa Myth atau mitos tentang seo. Kalau ada yang tidak faham boleh bagi komen dibawah. Nanti saya akan jawab. beberapa perkara yang di nyatakan tentang mitos SEO dalam slide dibawah:

1. You can short cut your way to SEO
2. You have to spam to rank
3. SEO takes away from My other efforts
4. SEO is for robots not people
5. SEO is just about text
6. SEO is just about links
7. You have to buy links
8. SEO is dead

Anda telah saksikan dan baca kandungan di atas.  Jonathon Colman seorang content strategist, SEO & inbound marketer.

 

Print Friendly
admin

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau happysus's Google Profile

Related search

  No internet connection No internet connection

Related Posts

4 Responses

 1. Ikmal Izwan01/24/2013 at 10:05 amReply

  Terima kasih di atas perkongsian ini tuan,saya masih baru lagi dalam dunia blogging dan banyak lagi yang perlu saya belajar.Sebuah perkongsian yang bermanfaat.

   
 2. Faisal Reza Rahman01/25/2013 at 6:08 pmReply

  Wow, itu yang boleh saya katakan. Terima kasih kepada tuan Happysus atas perkongsian. Memang menarik. Mungkin banyak produk-produk luar yang menanamkan teori SEO Dead atau SEO Sucks dalam produk mereka. Tapi hakikatnya SEO is still king.

   
 3. happysus

  happysus02/02/2013 at 2:55 amReply

  ya benar, Faisal Reza saya pernah dengar ramai yang fobia SEO, kerana tidak tahu bagaimana nak mula, . Kalau nak result fast, bukan seo, iklan facebook. Jawapannya. Seo sekarang adalah kandungan post yang berkualiti yang ada value/nilai yang boleh dikongsikan dengan pembaca. Banyak share, makin bagus post. klik share.

   
 4. izwan03/27/2013 at 1:20 pmReply

  Terima kasih banyak2 atas informasi tuan!!

  Saya dari jurusan Kimia dan tidak pernah dikenalkan tentang blogging. Dah lama saya cari maksud SEO and cara nak menggunakan nya..

  Sudah banyak blog and website yang saya cari, tettapi website tuan saje yang dapat menerangkan SEO dengan bahasa yang difahami (utk orang yang tiada basic internet or C++ programme macam saya).

  Saya belajar membuat blog saya (http://infoaday.blogspot.com/) sejak 2 tahun lepas, tanpa bantuan orang lain…so unique visitor di blog saya cuma 100 sahaja setiap hari.

  Diharapkan dengan informasi dai website tuan, saya dapat meningkatkan visitor sehingga 500/day

  Terima kasih.
  Izwan

   

Leave a Reply


*

CommentLuv badge