Tip terbaru SEO 2013 diera selepas Penguin

Category : Panduan buat SEO
Tip terbaru SEO 2013 diera selepas Penguinby adminon.Tip terbaru SEO 2013 diera selepas Penguin  Stretegi dan tip untuk seo 2013 sama dengan tip panduan seo yang telah saya sarankan untuk 2012. SEO sudah berubah menjadi lebih baik.  Sebagai webmaster kita hendaklah memahami betul-betul pembinaan backlink di era 2013 ini.  Post yang menarik diera panda dan penguin dalam happysus.com. Kelahiran Penguin bukanlah kemaskini terakhir google untuk memberi perubahan kepada proses […]
 
Stretegi dan tip untuk seo 2013 sama dengan tip panduan seo yang telah saya sarankan untuk 2012. SEO sudah berubah menjadi lebih baik.  Sebagai webmaster kita hendaklah memahami betul-betul pembinaan backlink di era 2013 ini.  Post yang menarik diera panda dan penguin dalam happysus.com. Kelahiran Penguin bukanlah kemaskini terakhir google untuk memberi perubahan kepada proses carian di Google.  Ada cara malas yang saya kongsikan dalam blog saya ini.  Ini bermaksud kita hendaklah fokus kepada pembangunan jenama dan membuat sesuatu yang dijangka memberi jangka hayat yang panjang kepada SEO. Bukan fokus kepada aktiviti yang tidak disuka oleh enjin carian.

Aktiviti backlink yang patut dihentikan dalam era Google ini adalah seperti berikut;

 • Membina link dari Direktori percuma
 • Membuat backlink di  Web Social Bookmarking berkualiti Rendah
 • Membuat backlink Percuma di Artikel Direktori
 • Bertukar-tukar link 
 • Membuat backlink menggunakan kandungan yang di spin.
 • Backlink daripada laman web yang diharamkan / dihukum
 • Penggunaan anchor text yang lebih dari 50-60% adalah sama, sebaiknya 20% saja.

Era baru Google selepas Penguin

1. Kualiti Post blog

Post blog yang berkualiti adalah post yang unik dan berinfomasi. Post ini harus mempunyai ciri yang boleh mengurangkan bounce rate dalam post tersebut. Post yang baik adalah post yang panjang lebih dari 1200 perkataan dengan susunan paragraph yang tersusun. Post yang baik menyebabkan aktiviti social bertambah baik dan meningkat. Maksudnya bertambah share dan like yang ditekan pada button social yang telah kita sediakan dalam blog kita.

2. Stretegi menulis kandungan blog

SEO telah sebahagian besarnya adalah permainan teknikal, SEO dikaitkan dengan fahaman bahawa Google bergantung pada backlink untuk mennentukankan nilai dan berharganya laman web berdasarkan keyword yang kita tulis. Apabila google memahami anchor text adalah satu stretegi bagus untuk menentukan kandungan yang berkaitan, ia telah disalah gunakan menyebabkan lamanweb yang mengekploitasi pengunaan anchor text ini di ban. Kandungan blog ditulis adalah untuk menarik lebih ramai pelawat atau trafik blog. Ia dikatakan kaedah baru dalam stretegi pembinaan kandungan blog. Google mengenal pasti laman web yang berharga dan terbaik dalam halaman keputusan carian, Google cuba untuk menaikkan ia ke first page Google. Satu strategi kandungan yang baik adalah menambah nilai kandungan post yang kita tulis dengan membenarkan link ke website berkaitan dengan post kita. Gunakan no follow jika tidak mahu bagi kredit kepada website tersebut.

Selalunya kita lupa membina follower atau pengikut setia atau pembaca setia akan memberi kredit kepada usaha kita untuk berada di muka satu google. Jangan abaikan ini. Pasang plugin berkaitan dengan social group kita. Kalau mereka yang nak join group SEO Malaysia boleh ke facebook pemain SEO Malaysia tegar SEO Malaysia. Ramai yang ingin berkongsi di sini.  Page peribadi saya di facebook page.

 3. Bina link dari Niche berkaitan

Saya memahami bahawa di Malaysia sukar mencari niche yang berkaitan dengan topik yang kita cari. banyak blog yang rojak yang tidak fokus kepada sesuatu niche. Saya ada bebarapa cara untuk melihat mereka fokus kepada niche apa? contohnya kalau kita lihat website happysus.com ini ia fokus kepada SEO tapi itu secara asas saja. Apa yang kita harus buat adalah membuat kajian mudah di Google menggunakan Google adword tool. Masukkan lamanweb dalam url di Google adword tool. Anda akan nampak gambaran keyword yang berkaitan dengan blog tersebut.

Satu lagi cara untuk menentukan target keyword untuk niche adalah menggunak alexa.com. Kalau kita cari disini kita akan dapat lihat ditepi kanan ada keyword yang memberi kesan kepada blog tersebut.

 4. Social Signal

Ini adalah kunci kepada signal yang baik yang hendak kita hantar kepada Google bahawa website kita ini berkualiti.  Google akan memerhatikan signal dari Social ini ke blog kita. Usahakan untuk pasang plugin social dalam blog kita supaya mudah pembaca berkongsi post yang killer dan ingin mereka kongsikan dengan rakan-rakan social mereka. Ini adalah peranan yang dimainkan oleh group yang berkaitan yang ingin kita kongsikan post kita. Shares, retweets dan G+ akan menjadi fenomena dalam perkaitan social dengan SEO.  Social signal ini telah digunakan oleh google untuk membuat rank website atau post kita diGoogle. Jangan abaikan social signal.

5. Website untuk mobile smart phone

Perkara ini tidak boleh dipandang ringan oleh webmaster. Pengguna smartphone  semungkin ramai dan  ini akan memberi peluang  trafik yang banyak ke website kita. Semakin pantas page kita loading semakin ramai pembaca. Signal dari mobile ini tidak mustahil akan digunakan oleh Google pada SEO 2013 ini. Webmaster kena bersedia menggunakan template mobile sebagai tambahan.

Anda boleh tengok sendiri website anda di mobile menggunkan website ini. Ini contoh webiste yang telah di optimakan untuk mobile.

6. Search berdasarkan lokasi atau sasaran negara pembaca

Website yang dibina mensasarkan pembaca tempatan akan menjadi lebih utama oleh Google.  Maksudnya google aka memberi keutamaan kepada pembaca berdasarkan lokasi dan bahan yang di kongsikan.  Selalunya google akan mengenalpasti dimana server website tersebut dan dimana lokasi penulis berdasarkan social autoship. Satu artikel yang baik tentang ini ada disini.

7. media seperti video dan image

Image dan video akan memberi nilai tambah kepada website kita.  Jangan abaikan penghasilan video dan image. Kongsikan yang terbaik yang anda ada pasti ramai yang akan like dan share.  Ini pasti akan memberi signal yang baik ke website kita.

Print Friendly
admin

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau happysus's Google Profile

Related search

  No internet connection No internet connection

Related Posts

5 Responses

 1. Supian Mustapa01/16/2013 at 8:22 amReply

  Tuan Happysus,
  Terima kasih atas perkongsian ni.
  Banyak info berguna..

   
 2. happysus01/16/2013 at 9:21 pmReply

  sama-sama.

   
 3. admin Author

  admin01/16/2013 at 9:26 pmReply

  Komen sangat digalakkan. Try ada probleum tak kalau anda komen?

   
 4. Hafeez Muslim01/16/2013 at 10:18 pmReply

  Sy guna chrome tiada masalah pula 🙂

   
 5. nazir01/20/2013 at 8:01 pmReply

  Tip yang sangat berguna. Kerap juga google tukar term sampai tak terikut

   

Leave a Reply


*

CommentLuv badge