Youtube Video Title Tag Oleh Matt Cutts

Category : tip
Youtube Video Title Tag Oleh Matt Cuttsby happysuson.Youtube Video Title Tag Oleh Matt Cutts  Saya telah lama nak tahu bagaimana Google membaca Title tag. Title Tag adalah salah satu faktor SEO yang penting kepada blog. Memahami bagai mana google membaca title tag akan memberi kelebihan kepada post atau page yanga akan kita tulis. Youtube video title tag yang diberi oleh Matt Cutts ini sangat mambantu.  Ini bukan cara bagaimana nak buat […]
 

Saya telah lama nak tahu bagaimana Google membaca Title tag. Title Tag adalah salah satu faktor SEO yang penting kepada blog. Memahami bagai mana google membaca title tag akan memberi kelebihan kepada post atau page yanga akan kita tulis. Youtube video title tag yang diberi oleh Matt Cutts ini sangat mambantu.  Ini bukan cara bagaimana nak buat Title tag.

 

 

 

Video berkenaan Title tag oleh Matt Cutts  menjelaskan bahawa Google tidak 100% menggunakan maklumat dalam title tag yang kita pasang pada post dan page blog kita.  Video Youtube tentang title tag di atas menjawap semua soalan berkenaan. Matt mahu supaya title tag yang dipasang benar-benar mengambarkan apa yang kita tulis di dalam kandungan blog.

Chris Hooley drinkbaiting Matt Cutts

Matt Cutts (Photo credit: Wikipedia)

Google dikatakan bijak mencari apa title yang sesuai untuk post kita.  Ha.. ini saya tidak percaya.  Apa yang berlaku adalah

1)  Google bergantung kepada beberapa signal lain seperti bounce rate.  Secara lojik akal kalau saya buat carian di Google saya akan lihat title tag. Ia lebih mengambarkan apa kandungan yang saya harapkan.  Kalau saya keluar sebelum 2 saat berada di dalam ini memberi maklumat bahawa title tag tidak sama dengan post. Lojik kan.

2)   Google membaca kandungan dan tag melalui share yang di buat dalam social media. Apa penerangan yang dibuat kaita dengan post tersebut.

3)   Paling canggih Google akan membaca melalui anchor tag yang di linkkan ke page tersebut.  Sebab itu saya dah katakan kalau kita tak mampu nak buat backlink anchor tag adalah cukup kita buat backlink dalam blog kita.  Pastikan kita buat internal link antara page menggunakan kata kunci yang kita sasarkan.  Sebaiknya kata kunci yang bermakna.

Video Youtube di atas menerangkan tentang title tag dan Kriteria yang Google gunakan adalah seperti di bawah:

(1) Sesuatu yang “agak” pendek – Ini adalah pada pendapat saya melalui anchor tag. maksudnya anchor tag kita kena di campur ada yang pendek dan ada yang panjang.

(2) Keterangan dalam kandungan blog dan title tag description yang dipasang akan membantu google membaca sama ada post tersebut berkaitan atau tidak dengan carian keyword di Google

(3) Sama ada post tersebut relevan atau tidak dengan carian di Google.

Adakah Sebuah Tag HTML Tajuk?

Biar saya kembali kepada asas. Title Tag  adalah sebahagian daripada kod HTML yang setiap halaman sepatutnya. Ia mengisytiharkan apa tajuk halaman adalah.

<head>
<title> SEO Malaysia Cara buat Title tag </title>
</head>

Post ini adalah rujukan yang baik untuk memahami apa maksud title tag.

Kalau anda suka post ini share di twitter

 

Print Friendly
happysus

Author: 

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

Related search

    No internet connection No internet connection

Related Posts

Leave a Reply


*

CommentLuv badge