Panduan buat SEO

3 Pakar SEO- Gianluca F, Dr. Peter Meyers dan Rand Fishkin panduan SEO 2012

Saya ada buat beberapa post tentang panduan SEO 2012 adalah berkaitan dengan kualiti blog.   Saya kongsi sikit di sini apa yang saya baca untuk panduan seo pembaca setia blog saya ini.  Memang, saya sangat hormati ilmu 3 pakar SEO ini, mereka adalah otai dalam SEO.  Panduan SEO mereka adalah rujukan kepada SEO dunia.   Segala nasihat mereka kita hendaklah ikut, tapi saya simpan juga dan semak juga ramai- pakar-pakar seo. Malaysia memang tidak ramai yang mahir dalam SEO atau search engine optimization.  Saya tidak nafikan  ada yang mahir, ramai juga yang tidak mahu kongsi ilmu yang mereka ada.  Kalau kongsi pun mereka simpan juga sikit yang memang terbaik untuk diri sendiri.

Saya minat tiga pakar ini memang saya mengikuti apa yang mereka tulis dalam blog mereka.

Rand Fishkin (CEO, SEOmoz

Dr. Peter J. Meyers (President of User Effect)

Gianluca Fiorelli (SEO Consultant, ItaliaSEO and blogger)

pakar-SEO

 Note- kalau selalu saya buat link saya akan buat no follow, tapi untuk tiga link di atas saya sengaja biarkan ia follow link. Saya ada sebab.  Nak tahu hubungi  saya dan tanya soalan kenapa?

 

Apa kata Pakar SEO tentang SEO 2012

 

Rand Fishkin

 

White board friday dia menerangkan kenapa dia berpendapat “article marketing” adalah sumber link spam.  Saya malas nak ulang di sini.  Tapi ada juga sikit di mengakui bahawa  kadang kala ia berkesan untuk membina  backlink. Tapi itu dulu, sekarang google dah kesan.  Hujung bulan Mac ini kita akan dilihat fenomena baru dalam Google Panda.  Rand Fishkin menasihatkan SEO untuk menghidari dari membuat “article marketing”.

Apa yang beliau sarankan adalah membuat guest blogging.  Saya berminat juga nak jadi tetamu dalam blog anda.  Saya tengah mempertimbangkan menjadi tetamu dalam beberapa blog kawan-kawan dalam SEO Tegar Malaysia.

 

Dr. Peter J Meyers

 

Dr. Peter  menggalakan kita membeli exact-match domains hanya untuk mendapat rank yang baik di google untuk long-tail keywords. Pada saya memberi exact match domain kalau nak beli satu atau dua tu boleh. Kita kena ingat bahawa google sudah mengurangkanalgoritham.

Pengalaman saya menghubungi Dr Peter dalam twitter beliau tentang masalah dalam SEO, memang beliau jawab soalan kita. Saya hormat pendapat beliau.

 

Gianluca Fiorelli

Saya tidak fikir SEO benar-benar perlu berhenti menggunakan mana-mana teknik lama atau klasik pada tahun 2012, bagi alasan yang mudah bahawa mereka mungkin akan  masih boleh digunakan.   Tetapi pastinya, seperti yang dia  katakan sebelum ini, SEO harus mula mengurangkan masa dan tenaga dengan mereka fokus kepada perkara ini.  Dia  berfikir terutama teknik seperti Pemasaran artikel  yang telah dikurangkan menggunakan dalam  artikel yang di spin, yang telah digunakan dalam beratus-ratus laman web pemasaran artikel. Kebanyakannya telah dihukum oleh Panda (oleh itu tidak mendorong bahawa trafik yang banyak).  Link begini adalah diketogerikan sebagai link kurang kualiti. Dia mencadangkan adalah lebih baik untuk menghabiskan masa yang dilaburkan dalam pemasaran artikel dalam mewujudkan lebih banyak kandungan berkualiti untuk laman web anda dan kemudian mempromosikan dengan backlink  pemasaran yang lain.

Kalau anda nak baca lagi komen pakar-pakar SEO boleh baca di sini

Print Friendly, PDF & Email
3 Pakar SEO- Gianluca F, Dr. Peter Meyers dan Rand Fishkin panduan SEO 2012 1

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

2 Comments

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.