4 On-page Camna nak letak keyword dalam blog

On-page camna nak letak keyword dalam blog adalah soalan yang ditanya oleh pengunjung blog saya. Post kali ini saya nak terangkan bagaimana cara kita letakkan atau susunkan keyword dalam post entry kita.  Saya yakin anda sudah pasti ada keyword yang hendak disasarkan. Adakah anda berpuashati memilih keyword yang anda nak sasarkan.  Saya juga ada post cara nak buat keyword dalam blogspot. Algorithms enjin carian seperti google selalu berubah untuk Search Engine Results Pages (SERPs).  Oleh itu, perkara basic on-page adalah memasukkan keyword dalam kandungan post hendaklah berkaitan dengan tajuk post yang kita tulis. Adalah penting memahami cara nak buat Latent Semantic Indexing (LSI) dalam post kita.  Anda kena tengok video faktor yang mempengaruhi kedudukan di first page google.

Tujuan kita letak keyword dalam blog adalah untuk memberitahu search engin bahawa kandungan blog post kita berkaitan dengan apa yang mereka cari. Keadah yang saya nak tunjukkan ini adalah keadah tradisi yang selalu diterangkan oleh SEO’s

Data on-page

Kita kaji  dulu apa yang telah diberikan oleh Randfishkin dalam seomoz.org.  Pihak Seomoz telah menyoal 132 pakar SEO yang merupakan pengguna tool seomoz, telah dikenalpasti oleh pihak seomoz.org.  Data ini diambil selepas Google Panda  iaitu perubahan besar yang berlaku kepada Google selepas bulan April tahun 2011.

Data ini menunjukkan kepada kita sudah boleh kepentingan di kaca mata pakar di Seomoz. Kalau kita perhatikan  semua yang di senaraikan di bawah adalah penting kepada seo blog kita.  Secara tradisinya 13 faktor ini adalah penting kepada on page blog kita.  Dari data ini yang digunakan semasa kita buat post entry dalam blog adalah semua di bawah.

Photobucket

Kalau kita lihat dari bawah seramai 13 orang yang memilih ia penting. Data onpage ini  bukan berdasarkan jumlah keseluruhan  132 seo menurut seomoz kalau ia ditunjukkan semua rajah ini akan jadi kecil.

On-page dalam post blog

 

# 1. Most. Freq. Phrase of length

Most. Freq. Phrase of length  adalah  merujuk kepada kekerapan sesuatu frasa kata digunakan dalam post entry atau website kita.  Ia lebih merujuk kepada density atau kepadatan keyword yang kita gunakan. Lebih kerap sesuatu keyword kita digunakan lebih banyak peluang ia akan berada di muka satu google. Saya bagi contoh blog happysus.com. Walaubagimana pun banyak faktor lain yang mempengaruhi.

On-page element untuk happysus.com untuk perkataan blog.

blog found 1 time(s) in 5 Title words (Density: 20.00%)
blog found 1 time(s) in 7 Meta Description words (Density: 14.29%)
blog found 3 time(s) in 22 Meta Keywords words (Density: 13.64%)
blog found 2 time(s) in 36 Heading(s) words (Density: 5.56%)
blog NOT found in Alt tag(s) (4 words)
blog NOT found in Image Filename(s) (7 words)
blog found 3 time(s) in 155 Linktext words (Density: 1.94%)
blog NOT found in Bold text (18 words)

Rajah di bawah menunjukkan  kepadatann dan keyword yang paling menonjol yang dikaji oleh tool ranks.nl.  Saya cuba kaji perkataan blog. Saya pilih  3 frasa kata dalam blog happysus.com dengan keyword “blog”.  Saya pilih empat long tail keyword iaitu

  • seo blog muka
  • blog muka satu
  • seo blog anda
  • pada seo blog

Photobucket

Rajah di bawah menunjukkan keyword blog muka satu dan seo blog muka menduduki No 1 di muka satu google.

Photobucket

#2. Kesan Panjang Post Blog

Document length bermaksud panjang post entry yang kita buat di dalam post blog kita.  Ada yang tidak bersetuju dengan saya. Ada yang kata post dia pendek tetapi kenapa No 1 muka satu google.  Ini ada banyak faktor, seperti keseluruhan kepadatan keyword dalam blog, backlink blok- c yang berlainan IP dan dalam jumlah yang banyak. Sebab itu diletakkan  juga offpage data yang berwarna merah untuk membandingkan kepentingan kepada seo blog kita.  Blog saya ini saya akan cuba sedaya upaya saya menulis panjang sehingga 1200 patah perkataan. walaupun bacaan correlatation data yang ditonjolkan oleh  bagi panjang dokumen dalam post sebanyak 0.08 -0.09.  Saya akan pastikan bounce rate dan jangkamasa orang berada dalam blog saya lebih lama.

Berapa panjang artikel yang harus anda buat. Kalau blog anda tiap-tiap hari anda buat post entry maka tidak menjadi masalah anda buat 250 -500 patah perkataan.  Kalau 250 -500 patah perkataan dalam post yang anda buat kena letakkan killer link atau killer video supaya pengunjung akan klik dan menurunkan bounce rate blog post anda. Sebaiknya buatlah post 1000 -1200 patah perkataan. Bahagikan dalam perenggan dan nombor supaya susunan lebih kemas.

# 3. Susun atur keyword dalam blog

 

Susun atur keyword dalam blog juga faktor penting yang harus di ambil berat oleh pemain SEO. Pengulangan keyword dalam post entry blog kita jangan sampai di anggap staffing keyword dalam blog.  Ia lebih kepada berapa kerap kita masukkan keyword dalam post. Jika anda menggunakan plugin yang sangat power iaitu Easy WP SEO.  Plugin ini adalah boleh membantu kita membuat on page dalam blog kita. Kalau tidak ada plugin ini boleh guna ranks.nl untuk meng analisa post anda.

Walaupun keyword density tidak mencukupi 2% tetapi dengan SEO Score 65% sudah cukup mengangkat post ini.  Antara kretaria penting adalah kedudukan keyword iaitu di permulaan dalam tajuk post ,di permulaan dalam post entry dan  jarak di antara keyword.

Photobucket

Cuba perhatikan maklumat dalam image di bawah anda akan tahu kepentingan susunatur keyword dalam post.Photobucket

Ini adalah yang saya dapat. No 1 muka satu Google, Pada saya post ini tidak berapa stabil. Bila-bila masa akan jatuh.

Photobucket

Photobucket

Image dari Seomoz ranking faktor

 Data yang diberi oleh seomoz ini  menunjukkan  boleh digunakan oleh kita memasukkan keyword dalam post blog kita.

# 4 Heading tag

 

H1  dan  H2 tag adalah tag yang penting yang di cadangkan oleh ramai SEO.  Saya telah buat post heading tag ini. Saya tidak akan mengulangainya di sini. Biasanya sesuatu theme, bahagian title memang sudah h1 tag.  Saya biasanya letakkan h1 tag pada sub tajuk yang saya nak tulis. H1 tag ini penting saya cadangkan jangan lebih dari tiga selebihnya letakkan H2 tag dalam entry post.

Sekarang kita nak lihat H tag yang berjaya dihasilkan oleh blog kita. Saya gunakan software ini. Saya cadangkan anda register dan login kerana ada perbezaan yang ketara. On page secara keseluruhan boleh dinilai dari tool ini.

Photobucket

Photobucket

Setelah anda masuk ke dalam website ini, pergi ke webmaster tools> pilih page analyzer. Taipkan website anda dan keyword anda.  Selepas itu submit. Ia akan memaparkan satu keputusan density keyword dan keyword yang paling menonjol dan berjaya dalam blog kita. Selain dari menganalisa page anda ia juga boleh berfungsi sebagai webmaster tool.

Print Friendly, PDF & Email
4 On-page Camna nak letak keyword dalam blog 1

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

10 Comments

  1. Hasrul Wayne
  2. LilyNrman
  3. ACAN
  4. admin

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.