Swicki – Cara membuat search engine dalam blog

Enjin carian baru  fokus kepada carian berdasarkan topik

 

Apa makna Swicki.  Swicki adalah sejenis enjin carian yang membolehkan pengguna untuk mewujudkan carian yang lebih mendalam, carian yang lebih  fokus mengenai topik-topik semasa yang kita perlukan.  Swicki membenarkan kawalan mutlak terhadap hasil carian. Swickis juga boleh membantu anda membina carian khusus yang sesuai untuk kepentingan anda dan komuniti anda.  Ini pasti boleh membantu kita mendapatkan keputusan carian yang sentiasa dikemaskini dari Web atau laman blog anda.

 Panduan Sebelum Membuat Blog Sendiri

swicki

 

 •  Swicki adalah kacukan antara enjin carian dan wiki
 •  Swicki – enjin carian peribadi web yang disasarkan dan relevan kepada anda dan penonton blog anda
 • Swicki -enjin carian yang belajar daripada tingkah laku carian komuniti anda, secara automatik
 • Swicki -sejenis enjin carian yang membolehkan pengguna untuk mewujudkan mendalam, carian fokus mengenai topik-topik semasa membenarkan kawalan mutlak terhadap hasil carian

 

Sebagai contohnya iklan dibawah:

 

 

Ia akan dimasukkan dalam blog kita dalam paparan yang sangat cantik. Boleh berubah ubah iklan didalamnya berdasarkan keyword yang telah kita setkan.

Setiap enjin carian khas ini berfokuskan topik menghasilkan keputusan yang lebih baik daripada yang saya dapat daripada Google, Yahoo, dan MSN – sekurang-kurangnya dari sudut pandangan saya.   Swickis mengimbas semua data yang diindeks di Yahoo Search, ditambah semua sumber tambahan yang anda tentukan dan bahawa anda boleh menyiarkan di blog atau laman web anda. Swickis kini dalam beta dan telah dibangunkan oleh Eurekster.

Terdapat masih banyak yang saya perlu belajar tentang perkara ini, tetapi saya mendapati Swicki sangat berguna.

Apa Eurekster?

Apa Eurekster panggilan “BuzzCloud” dan apa-apa blogger atau webmaster boleh mendapatkan satu secara percuma dengan mendaftar untuk Swicki. Swicki adalah enjin carian peribadi web yang disasarkan dan relevan kepada anda dan blog yang anda penonton. The buzzcloud mengandungi satu set istilah carian yang anda telah cadangkan.

Auto-tag dengan menyatakan yang searches popular dengan penonton anda. Apabila salah satu pembaca anda klik pada pautan, mereka telah diambil untuk carian halaman keputusan dalam Eurekster untuk istilah carian itu.  Kemudian ia akan memaparkan keputusan yang popular dengan anda dan penonton anda.  Setiap keputusan carian akan ditandakan dengan ikon yang  pada berdasarkan  tagging keputusan serta carian panjang.

Saya percaya tagging yang memerlukan campur tangan manual seperti del.icio.us dan technorati terutamanya untuk pengguna web intensif; gabungan kawalan manual dan auto-tag yang ditawarkan oleh Eurekster dengan swickis boleh berpotensi membawa kepada penggunaan carian yang maksimum.

 

Google : Bagaimana Cara Buat Search Sendiri

Google telah mengumumkan produk  Google Custom Search Engine mereka pada tahun 2009, membolehkan sesiapa sahaja untuk membina enjin carian mereka sendiri. Rekabentuk iklan Google pasti tidak sama dengan iklan Eurekster. Google mempunyai kelebihan iaitu database crawl yang sangat banyak dan sentiasa terkini.

 

Produk Search Google ini boleh dibandingkan dengan Eurekster, Yahoo! Search Builder, or Rollyo

Apa yang membuatkan produk Google ini unik adalah kerana ia dibina di atas platform carian Google itu sendiri dan kita tahu google adalah produk carian yang berjaya di dunia.

Dalam pengumuman rasmi mereka, pihak Google menyatakan….

 

“Kami mahu menjadikan ia mudah untuk sesiapa sahaja untuk mencipta enjin carian tentang semua topik kegemaran mereka, tanpa memerlukan Ph.D.,” kata Marissa Mayer, Naib Presiden Produk Mencari dan Pengalaman Pengguna.

“Semua orang – perniagaan, organisasi, ibu-ibu, bapa, remaja, dan guru – boleh memanfaatkan kuasa teknologi Google untuk mewujudkan pengalaman carian peribadi yang mencerminkan pengetahuan dan kepentingan tertentu.”

 

Kita boleh masukkan hanya laman-laman atau memberi kedudukan yang lebih tinggi yang masih boleh indeks Google. Berikut adalah beberapa faedah lain yang anda akan dapati di Google Custom Search:

 

 1. Tambah beratus-ratus atau beribu-ribu url kepada enjin carian khas anda.
 2. Tidak termasuk keputusan atau direktori tertentu dari laman web yang berbeza.
 3. Letakkan kotak carian dan hasil carian pada laman web anda sendiri.
 4. Sesuaikan rupa dan citarasa untuk dipadankan dengan laman web anda.
 5. Mengundang orang lain untuk menyumbang kepada enjin carian.
 6. Tambah label perbaikan yang membantu pengguna anda mengfokus frasa carian mereka untuk  sub-set topik tertentu sahaja.
 7. Membuat wang dengan  iklanAdsense yang relevan dalam hasil carian anda.
 8. Satu lagi ciri menarik ialah keupayaan untuk menambah enjin carian Custom ke laman utama Google anda. Anda boleh meletakkan butang “Tambah ke Google” di laman web anda untuk membolehkan pengunjung anda untuk cepat menambah enjin carian anda ke laman utama Google mereka.

 

Print Friendly, PDF & Email
Swicki - Cara membuat search engine dalam blog 1

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

3 Comments

 1. kakiblog

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.