Backlink Berkualiti [update 2017]

Backlink berkualiti adalah link dari laman ada authority yang berkaitan dengan anda subjek yang nak di kaitkan. Page ini adalah page lama 2014 dan kini di update 2017

Setiap backlink berbeza. Sesetengah boleh membuat perubahan positif dalam kedudukan anda sementara sesetengah mungkin mempunyai kesan negatif sepenuhnya pada hasil carian anda.

Contohnya Saya secara peribadi menganggap backlink berkualiti dari laman web anda yang mempunyai nilai PR3 atau lebih tinggi yang yang berkaitan dengan laman anda. Secara dasarnya  mencari PR tinggi dan relevan dengan pautan mengikut konteks blog adalah bonus.

Backlinks

Backlinks (Photo credit: ivanpw)

Jika anda bercakap tentang jenis backlinks yang boleh membantu anda mendapat kedudukan dengan cepat, ia perlu memenuhi 2 kriteria ini.

  1. Dari sumber yang berkaitan (sumber khusus yang relevan)
  2. Dari sumber yang dipercayai
  3. Kebanyakan semua backlink yang menghantar TRAFFIC sebenar.
  4. Pada halaman dengan Domain Authority dan Page Authority tinggi.
  5. Dalam kandungan post atau page (iaitu backlink dalam blok teks)
  6. Tidak mudah mendapatkan backlink (dari laman  .gov, .edu)
  7. Tidak dibayar. Ini agak subjective

Adalah tidak realistik untuk mengharapkan semua backlink anda menjadi sempurna. dan hanya kerana backlink tidak memenuhi semua kriteria ini.  Ia tidak menjadikannya berkualiti rendah.

Sekiranya anda mendapatkan backlink ke laman web perniagaan anda yang yang mempunyai sumber trafik dan relevan maka ini maka sudah pasti bernilai berada di profil backlink ke website post atau page anda.

Membeli Backlink

Jangan Bro, google tahu google tahu bila punca baklink ini menyebabkan signal negative google naik.

Cara terpantas untuk mendapatkan jenis backlinks adalah untuk membeli sendiri domain yanag mempunyai  pr tinggi.

Ini saya dah cuma tetapi kalau kita tidak tahu bagaimana nak mengekalkan nilai PR pada domain yang dibeli maka ini akan menjadi pelaburan sia-sia.  

Masalah membeli domain yang mempunyai PR tinggi adalah kita tidak dapat mengekalkan kandungan web yang kita nak beli ataupun kandunan asal tidak diberikan kepada kita.  

Apa yang saya selalu lakukan adalah salin kembali kandungan dalam web tersebut dengan merujuk kepada laman web Internet Archive Wayback Machine. Jangan lupa share maklumat ini dengan menekan buttin share disebelah kiri anda.

Tapi tidak semua site akan anda dapat. Ada kalanya anda tidak akan dapat. Saya selalu periksa sama ada site tersebut ada unsur prono atau tidak dengan tool tersebut.

Maksud Backlink Berkaitan (relevance)

Google mahu memberikan kaitan dalam hasil carian mereka. Secara logiknya kenapa  google memtimbangkan  backlink menjadi faktor utama yang mempengaruhi kedudukan laman web dalam hasilnya.

Backlink boleh relevan pada tahap yang berbeza. Google menganggap perkaitan

  • keseluruhan backlink dari laman penyambungan,
  • page dan post tertentu dengan backlink di atasnya, dan
  • kandungan text yang secara langsung mengelilingi backlink tersebut.

Backlink berkualiti biasanya dari website dengan PageRank 3 atau dari laman web lain kedudukan laman web  tinggi  (DA dan PA). Ia hendaklah berkaitan dengan laman web anda.

Kualiti bermakna sesuatu yang merujuk kpeada bahan yang di cari pembaca.  Oleh itu jika anda mempunyai laman web tentang subjek kesihatan maka sebaiknya dihubungkan dengan subjek tentang perkara yang sama.

Kita boleh  pasang SEOquake dan SEO MOZ tool di Chrome atau firefox anda akan melihat kedudukan site.

Page yang kurang backlink atau page dari laman web kurang dari 10 backlink keluar dari page tersebut.

handwritten SEO flow chart on a whiteboard

(Photo credit: Search Influence)

> INI Penting. Kita tahu Google bot ini, robot. Google boleh track apa yang kita buat pada site. Kalau orang masuk melalui link tersebut sila pastikan ia tidak keluar melalui pintu yang sama.

Maksudnya bila orang masuk ke site kita dia kena klik link lain.  Adalah baik kalau kita menyediakan pelbagai sumber maklumat yang nampak dan boleh mengalihkan mereka untuk membuat klik di site tersebut.

Adalah sukar untuk memberi mereka kekal 2 saat ke 5 saat di site kita.  Sebab itu post berkaitan ini penting.  Bot bukannya tahu, tapi signal bonce rate inilah yang menjadi pengukur.

Ada baiknya bagi mereka related post atau video atau download link atau isikan borang. Apa-apa yang anda rasa boleh mengubah keinginan mereka untuk berpatah balik.  Anda faham ke apa yang saya maksudkan.  Istilah ini dinamakan Bounce rate.  Sebaiknya bounce rate ini rendah.

Cara cepat mendapat backlink Berkualiti

Cara yang paling cepat untuk membina backlink berkualiti adalah dari komen blog yang tidak menawarkan komen, forum dan guest post percuma atau berbayar.

Walaupun matt Cutts telah menyatakan bahawa Guest post akan memberi signal yang tidak baik keapda website site.  Tetapi kalau post yang kita bina dari website berkitan dengan niche kita dan mempunyai trafik yang tinggi maka ia bukan suatu yang sia-sia.

Kalau kita nak upah buat backlink di mana ya? Jawapan saya akan bagi sebentar lagi. Anda kena terus baca.  Tidak mahu saya cadangkan.

Image representing Matt Cutts as depicted in C...

Matt Cutts

Tempat yang baik untuk membuat link kembali adalah melalui laman sosial seperti Facebook, twitter dan Google+.

Cara menggunakan platform lebih sosial, bersama-sama dengan pautan EDU adalah pilihan yang selamat. Cuma kita kena rancangkan sebaiknya cara kita buat dan dimana link nak dihantar. Adalah lebih baik menyediakan Tier 1 link dulu.  Ramai yang memuji rank crew untuk buat backlink.

 

Nak beli link dari fiverr ya.  Adakah itu yang anda fikirkan?

Saya tidak akan mempercayai mereka untuk digunakan pada laman web utama saya. Mungkin  tier 2 dan  tier  3.

Ia bergantung kepada matlamat anda.  Nak selamat cuba dapatkan backlink dari fiverr dari punca YouTube videos and slideshare.

Ini adalah laman web yang baik untuk menggunakan backlinks dari Fiverr. Cuba untuk mencari yang memberi khidmat SEO. secara manual memang sukar untuk memberitahu jika mereka benar-benar melakukan ini secara manual.

Jika anda mendapat backlink  dengan lebih 50 link maka mungkin mereka menggunakan tool atau perisian. Berhati-hati dengan membeli link PR tinggi, G tidak suka tetapi ia biasanya diperlukan bergantung kepada niche anda.

Cara mengukur backlink Negatif

Kadangkala link balik yang buruk mudah dicari, kadang-kadang anda perlu menyemak laman web itu sendiri untuk melihat apakah dan mengapa backlink boleh memberi kesan negatif pada laman web anda. Gunakan Penguin tool ini. Penguin algorithm adalah fokus kepada backlink negatif dalam website.
Backlink berkualiti dimana nak dapatkan backlink dengan cepat

Penalti Manual

Petanda jelas anda ada backlink kurang berkualiti adalah anda akan menerima pesanan dalam Google console atau Google Webmaster Tools. Jadi selalu periksa email dan GC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.