keyword tools

7 Best SEO Software percuma.

Best SEO Software yang ada di pasaran memang banyak. Tidak ada satu SEO software ini lengkap dalam semua hal dalam aspek seo.  Fungsi tiap-tiap satu software adalah berbeza.  Saya terbaca dalam post di yahoo answer malaysia ada mamat ni tanya pasal best SEO software yang benar-benar menolong dalam meningkatkan ranking website.

yahoo answer

Tiada jawapan khusus kepada persoalan best SEO Software. Ia banyak bergantung kepada individu. Tugas apa yang kita mahu Software tersebut lakukan. Dalam post saya sebelum ini saya ada menerangkan beberapa best SEO Software percuma yang juga power di dalam post keadah mendapat first page google. Web base Software yang ada di internet ada yang percuma, banyak yang berbayar . Kalau diberi percuma tetapi funginya terhad.

1. Best SEO Software- Index google dan Authority

Best SEO Software untuk mengesan website kita sudah di index google adalah SeoQuake dan SeoMoz tool bar.

seoquake-seomoz

Best SEO Software SeoQuake boleh menggunakan base dalam browser chrome, safari, firefox dan opera.  SeoQuake menunjukkan jumlah page yang diindex di google, yahoo, bing dan alexa. Seoquake juga boleh mengenlpasti umur domain.  Ia memberi bacaan Footprint site:keword dan inlink atau backlink page yang telah berjaya di index oleh Search engine (SE).

Best SEO Software SeoMoz pula menunjukkan kepada kita authority page link yang masuk  ke website kita. Page ranking juga boleh dikenalpasti menggunakan dua tool seoquake dan seomoz ini. Saya menggunakan SeoMoz untuk memberi qambaran kekuatan persaing yang bersaing untuk sesuatu keyword. Bukan 100%. banyak faktor lain yang mempengaruhi. Google kata 200 faktor.

seomoz ranking

Contoh yang saya bagi di atas untuk dua persaingan keyword “Perniagaan internet” . PA – Page Authority bagi website No 1 adalah 45 berbandingkan dengan PA bagi website No2. hanya 31.  Google tidak hanya melihat signal parameter Page Authority.  Sebab itu pada setengah contoh yang lain ia tidak semestinya memberi 100 % memberi gambaran begini. Sekarang Social signal sangat mempengaruhi.

Kebolehan kita melihat ranking website secara manual ini akan membantu kita menggunakan apa saja software yang ada di pasaran.  Ranking adalah suatu yang kritikal bagi pemain SEO. Ranking yang baik tidak akan dicapai kalau website kita tidak di index google. Jadi penting, penting dan penting menyediakan website anda untuk di index google. Website secara semuajadinya kalau content bagus dan banyak orang berkongsi link boleh index. Persoalannya berapa cepat 1 bulan, 2 bulan atau 6 bulan. Saya ada tunjukkan dalam post sebelum ini berapa kali googlebot index blog saya ini.

Contohnya googlebot index blog saya sebanyak 37 kali dan total page kena index adalah 2,746 page. Jam terakhir index adalah pada 20.01 hour atau pukul 8.01 malam pada 16 Okt 2011

Robots Spiders visitors

Keadah membuat index website saya ada terangkan dalam post saya yang lalu. Kalau kita bertanya penjual sesuatu produk yang tidak pernah menggunakan mediam internet. Matlamat dia adalah mahu menjual seberapa banyak produk dengan apa cara sekali pun.   Dia tidak mahu tahu berapa banyak trafik yang berjaya kita bawa masuk secara organik dan bukan organik ke website tersebut.  Dia nak tahu berapa wang yang masuk setiap hari.  Tugas buat SEO tidaklah mudah, lebih lagi kalau kita ditugaskan membaiki website client. Website statik susah sikit dibandingkan dengan blog wordpress. Sebab wordpress ada banyak plugin power untuk meningkatkan SEO ranking.

Saya ada ambil satu job yang mudah bagi saya iaitu mengindexkan website baru.  Pada mula website wholesalequran.com ini memang tidak dapat dibaca oleh google. Saya menggunakan beberapa antaranya saya nyatakan sedikit dalam keadah membuat index website dan membuat beberapa sasaran keyword yang kita rasa penting. Alhamdulillah dalam masa yang singkat ia sudah diindex oleh google.  Facebook lah mengenalkan saya dengan beberapa client melalui jalinan persahabatan dalam Kedai Kopi IM.

Nak beli pen quran melalui link ini.

wholesalequran

2. Best SEO Software- kaji Ranking website

Janganlah terlalu taksub kepada page rangking ni. Matt Cutts kata Google jarang buat update page ranking. Katanya kadang sehingga 6 bulan dan paling cepat 1 bulan.  Google tidak melihat hanya signal parameter yang diberi oleh Page ranking untuk menentukan kedudukan post dan website kita di SE .

Kalau banyak persaing di first page google ini adalah website PR4 ke atas.  Saya akui masa untuk kita berada di first page google memang memakan masa.  Kita kena buat off page backlink secara konsisten.  Ia boleh memberi signal kepada kita nak bersaing atau undur. Banyak backlink sekarang tidak bermakna jika dibandingkan dengan banyak authority backlink.

Google lebih melihat kepada content atau kandungan post blog kita.  Rajin-rajinlah menulis post sekurang-kurang 1200 word atau patah perkataan.  Susunan word dalam paragraph juga hendaklah ditekankan dengan penambahan <H> tag 1 – 4 dimasukkan keyword. Masukkan ALT tag dalam image. Signal dari sosial media seperti Twitter dan google + banyak mempengaruhi google.  Facebook signal ada kurang sikit, tapi tetap ada.

Saya nak kongsi satu web base dan satu software free. Dalam software SeoQuake juga boleh boleh lihat ranking website kita.

The Best SEO Software Status PageRank / Alexa Toolbar

* Simple

* software ringan

* sangat cepat

* akan baiki Alexa rank site yang dilawat

* spy keyword dan backlink

tool_page ranking

3. Best SEO Software- Ranking post entry blog

Banyak best SEO Software yang memberi maklumat kedudukan Keyword di google.  Kita boleh lihat secara manual satu persatu di google.  Ini membuang akan masa anda yang berharga dengan membuka satu persatu. Saya cadangkan kita gunakan dua software ini.

1. Scroogle  scraper

Scroogle adalah web base software yang boleh memudahkan kita mengkaji keyword kita berkedudukan ke berapa di Google. Kita boleh download dimasukan browser seperti chrome dan firefox.

scroogle page rank tool

2. Free Monitor of Google software

Free Monitor of Google software adalah software yang percuma boleh kita gunakan untuk mengkaji kedudukan url kita di SE berdasarkan keyword.  Ia mampu memberi bacaan url sehingga 100 url.  Dua perkara yang kita kena masukkan dalam maklumat yang diminta pertama adalah url kajian anda dan keyword.  Selepas itu anda tekan buttom search. Software ini akan menunjukakan kepada kita kedudukan url website tersebut untuk sesuatu keyword. Software percuma ini lebih baik dari di atas  sebab ia lebih memberi maklumat keyword sasaran kita.

free monitor google

4. Best SEO Software – Memilih Niche.

Niche apa yang hendak dipilih. Ia tidaklah terlalu kritikel kalau anda sudah ada produk.  Kalau anda buat adsense dan affilite  ini yang kritikel. Kalau tersilap pilih kita tidak akan dapat apa-apa. Seorang webmaster pasti sudah tahu dia nak masuk niche apa. Sekarang untuk adalah niche kesihatan, hiburan, cari duit, tentang FB, artis , sukan , alatan sukan merupakan niche yang baik dan menjanjikan pulangan.  Kita buat website mesti ada target nak kita capai.

pilih niche mana


 

google.com webmaster tools boleh digunakan untuk mencadangkan niche ini.  Kalau kita buat carian niche menggunakan  google.com webmaster tools. Idea untuk niche adalah dari Amazon gold Boxspyfu top list , dmoz.org dan yahoo directory. Caranya kita masukkan link contohnya.

dmoz.org> Recreation > Travel > links nya adalah  www.dmoz.org/Recreation/Travel/

masukkan dalam google.com webmaster tools.

 

7 Best SEO Software percuma. 1

google webmaster tool

Selepas kita blust kita akan dapat hasilnya.  Kita kaji CPC dan local trafik search untuk melihat kesesuaian niche ini. Saingan juga penting. Tapi ini tidak berapa kritikel kalau kita nak masuk bersaing, 50,000 persaingan dikira okey.  Kalau keyword dalam bahasa Malayu saingan tidaklah banyak bagi kebanyakan long tail keyword. Kalau niche kita adalah perkhidmatan kena pastikan jumlah local search. Berapa target keyword yang dikatakan baik adalah keyword.  Kalau nak beli domain 50,000 dengan ‘exect’ dikira berbaloi.

Saingan 50,000 cuma masa saja menentukan anda berada di first page google. Maksud saya kena banyakkan social bookmark link, forum profile link dan blog working backlink.   Ramai juga pakar yang cadang guna SEnuke X software.  Jangan guna software senuke kalau website anda masih baru. Buat post konsten dalam masa 2 minggu pertama. Cuba dulu free trail SEnuke X.  Worrior forum selalu bagi offer untuk software yang jauh lebih murah dari pasaran biasa.

6. Best SEO Software – footprint search engine

Ini bukan software. Tapi footprint google. Banyak yang boleh kita cari kalau kita tahu code foot print ini. Banyak benda free boleh di download di internet ini. Banyak tool software di internet menggunakan bacaan data dari footprint untuk kegunaan bacaan software mereka.

Saya masih lagi di page ranking.  Saya guna keadah manual saja untuk menkaji sesuatu keyword ini menjual atau tidak.  Prinsipnya mudah.  Masukkan keyword digoogle.  Kalau ada iklan keyword tersebut bagus boleh dikatakan keyword menjual kerana ada pemain SEM yang beli keyword tersebut.

Seterusnya , gunakan keadah Keadah intitle juga boleh digunakan untuk mempastikan keyword tersebut banyak backlink masuk berdasarkan keyword anda.

footprint google ini biasa digunakan oleh sotware untuk membaca data.

Cara:

masukkan   ; intitle:”keyword anda”  >> ke dalam search Google

bandingkan dengan

tanpa intitle keyword tersebut dengan “keyword anda” >> ke dalam search Google


Hasil:

Anda akan dapat url mana yang betul-betul menggunakan keyword yang anda sasarkan.  Kalau perbezaannya banyak. Anda berpeluang untuk bersaing dalam keyword ini. contoh keyword “lepak cafe”

lepakcafegoogle

7. Best SEO Software – Cadang kembangkan Keyword

Kunci kejayaan dalam SEO yang kita buat  adalah untuk mencari kata kunci  yang paling sesuai yang berkaitan dengan kandungan laman web anda, mempunyai volume carian yang tinggi di Google dan mempunyai persaingan yang rendah.  SEO Software boleh membantu kita buat pilihan ini dengan mudah. Saya selalu katakan kita kembangkan niche atau keyword utama menggunakan SEO software yang kita install dalam komputer atau software di internet. Saya suka guna  google.com webmaster tools. Ia percuma. Kalau kita guna cara biasa kembangkan keyword kita tidak akan dapat banyak pilihan keyword.

Kembangkan keyword anda.

1.  ubersuggest.org

Software ini adalah web base software. Ia memerlukan kita save dalam txt, web dan news. Ubersuggest ini adalah dalam urutan huruf abjad.

web base software

2. Keyword Ninja

Keyword ninja digunakan untuk mencari long tail keyword. Ia memberi pelbagai phasa kata yang biasa digunakan oleh carian internet terutama Search engine. Masalahnya anda kena masukan script ini ke dalam hosting anda yang boleh menggunakn PHP5 scripts. Saya guna hosting netkl no probleum.

keywordninja

Cara nak ranking website ni memerlukan usaha yang berterusan bukan usaha satu hari. Tidak ada satu software yang boleh buat semua. Bagi saya software seperti Macro niche finder, Traffic Travis, Secockpit, market Samurai dan SEO Power suite. Banyak lagi yang ada di pasaran. Saya tidak cadangkan kepada anda untuk membeli software ini.  Belajar dulu cara manual menggunakan software percuma seperti google.com webmaster tools. Kalau kita mahir menggunakan google.com webmaster tools.

Saya cadangkan anda beli panduan dari Raja Kamil. Pelaburan yang berbaloi untuk newbie dalam SEO.

Dapatkan panduan asas SEO oleh raja Kamil.


Print Friendly, PDF & Email
7 Best SEO Software percuma. 2

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

3 Comments

  1. Ramzi Bakri
    • admin
    • admin

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.