Cara buat website

Cara buat website menarik menjana pendapatan sampingan

Cara buat website menarik

Bagaimana cara membuat website menarik? Ada beberapa sebab membuat website menarik. Menarik ini dilihat dari banyak sudut.  Ada yang kata kalau trafik blog banyak blog tersebut menarik. Menarik disini adalah merujuk kepada statistik pelawat yang ramai mengunjungi blog tersebut. Menarik lagi kerana blog tersebut mampu menjana pendapatan sampingan kepada pemiliknya.  Ada juga yang menyatakan sesuatu blog manarik kerana design blog yang menarik.  Sebab di atas selalu diberi apabila merujuk kepada cara buat website menarik.

Cara buat website menarik

1. Cara buat website menarik mempunyai kandungan yang bagus

Kandungan website menarik adalah blog yang memberi maklumat yang bernilai kepada pelawat. Value atau nilai kandungan website boleh memberi nilai tambah kepada pembaca. Pembaca mengetahui perkara-perkara yang tidak diketahui sebelum ini.  Kandungan blog boleh membantu menyelesaikan permasalah yang dicari di internet.  Kandungan yang baik lagi menarik menyebabkan pelawat akan subcribe website tersebut.  Pelawat akan berkunjung untuk kali ke dua.

Cara buat website menarik akan banyak menarik trafik.  Matt Cutts menekankan website yang ada element education atau pembelajaran. Apa yang saya faham adalah website yang memberi detail yang diperlukan oleh pembaca sehinggakan dia mahu berkongsi kepada orang lain.  Saya cuba kaji apa yang Matt Cutt maksudkan. Kualiti adalah jawapannya. Bagaimana googlebot tahu entry yang dibuat adalah berkualiti?  Cuba kita kaji blog yang menarik mampu menarik trafik dan bounce rate blog adalah rendah.  Bounce rate rendah bermaksud pembaca mengambil masa yang lama untuk membaca. Pembaca terus ke web page lain yang diberi oleh link-link di dalam entry blog tersebut. Maksudnya pembaca tidak boleh balik terus ke google setelah masuk ke website kita.

cara buat website menarik asasnya memberi penekanan kepada mengurangkan peratusan dari bounce rate rendah dari 100% sudah pasti ini adalah signal yang baik kepada search engine untuk memilih website anda di first page google. Sudah pasti kita mampu menjana pendapatan sampingan.

buat website menarik pendapatan sampingan
Cara buat website menarik adalah memberi penerangan yang terperinci kepada pembaca. Cara buat website menarik akan mengupas isu dan permasalahan yang ada. Ia mampu memberi penyelesaian kepada pembaca. Isu yang nyatakan adalah isu terkini dan yang hangat.  Pada pendapat saya membuat kajian keyword sebelum membuat entry untuk mengenalpasti keyword blog mampu menarik trafik organik dari search engine. SEO sama ada on page atau off page yang dibuat juga hendaklah digunakan untuk memberi website dan entry blog tersebut first page google.

2. Susunan Entry yang baik

Cara buat website menarik adalah dengan memecahkan entry kita kepada tajuk-tajuk utama.  Cuba anda perharikan blog yang kedudukan No.1 ke 3 di Google terutama  keyword   yang ada saingan. Setiap entry blog tersebut boleh dikatakan mempunyai susunan entry yang tersusun. Maksud saya <H2> tag selalu digunakan untuk membahagikan antara perenggan dengan tajuk berlainan. Image yang di letakkan dalam entry juga disusun dengan baik. Image yang ada maksudnya.  Penekanan pada ALT tag pada image tersebut memudahkan google bot membaca entry kita.

Entry yang baik mempunyai lebih kurang 1000 patah perkataan. Kalau density keyword mencukupi dianggarkan oleh kebanyakan otai SEO 2.5 -3.5% saja density. Sebaiknya setiap 250 -300 patah perkataan kita buat perenggan baru dan tambahan <h> tag.

3. Pengunaan bahasa yang mudah.

Pembaca tidak buka membaca kalau mereka tidak faham. Jadi mudahkanlah bahasa yang hendak kita gunakan. Isi blog yang hendak disampaikan biarlah satu persatu.  Ikut turutan yang boleh memudahkan pembaca memahami isu cerita kita.  Google pada masa blog ini ditulis masih belum boleh mengesan Latent Semantic Indexing – LSI untuk bahasa Melayu.

4. Template design yang kemas dan menarik.

Template yang hendak kita gunakan biarkan kemas.  Warna yang digunakan adalah dari kombinasi warna yang tidak menyakitkan mata. Website yang menarik mempunyai font yang mudah dibaca oleh pengunjung.  Font tidak terlalu besar atau kecil.  Font yang baik adalah font yang mudah dibaca.  Font yang mempunyai kesan grafik yang berkelip-kelip boleh menyebabkan pembacaan pengunjung blog kita rasa terganggu. Asasnya mudah kalau anda suka maka pembaca pun suka.  Sekarang banyak koleksi template menarik yang boleh didapat secara percuma di google.

Image yang menarik juga memberi nilai kepada blog kita. Kita boleh dapatkan image percuma di

Flickr

Compfight

5.   Jangan letakkan bunyi muzik walaupun kita rasa ia menarik.

Jangan. Walaupun menarik. Ia akan menganggu orang yang masuk ke blog kita untuk membaca entry. Tidak semua orang suka. Kalau blog anda adalah blog muzik sekalipun ada kena letakkan button yang boleh on dan off serta memberi pilihan lagu kepada mereka.

6. Mengemaskini blog dengan maklumat yang menarik

Isikan blog kita dengan perkara yang berguna kepada pembaca akan  menhargainya. Mereka akan komen sekiranya perkara yang dibincangkan itu menarik mereka untuk memberi komen.

7.  Website menarik menjana pendapatan sampingan

Website yang menarik pasti mampu menjana pendapatan sampingan jika website tersebut mempunyai trafik yang banyak.  Saya pernah lihat website yang membenarkan orang lain membuat entry kandungan blog dengan menjana pendapatang sampingan iaitu bayaran RM30 untuk tulis dalam blog beliau. Dia membenarkan 3 backlink ke luar.

Iklan 120 x120 pixel biasa kita lihat di blog-blog ini. Bayaran juga boleh dikenakan kepada mereka yang minta iklan mereka keluar di muka tepi blog tersebut.

Blog ini mampu menjana pendapatan sampingan kerana mereka mampu menjana trafik yang banyak ke blog mereka. Buku Problogger di bawah adalah contoh terbaik yang boleh membantu kita menjana pendapatan dari blog. Sudahkah anda memiliknya.

Cara buat website menarik menjana pendapatan sampingan 1

ProBlogger: Secrets for Blogging Your Way to a Six-Figure Income
by: Darren Rowse
publisher: Wiley, published: 2008-05-05
ASIN: 0470246677
EAN: 9780470246672
sales rank: 141921
price: $8.99 (new), $1.77 (used)

 

Print Friendly, PDF & Email
Cara buat website menarik menjana pendapatan sampingan 2

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

2 Comments

  1. Pena Biru

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.