Cara malas buat SEO bagi yang kata SEO sukar.

Baru-baru ini saya hadir ke satu kursus IM Internet Marketing. Menarik kerana ia menerangkan kepada mereka yang baru berjinak dalam IM cara buat IM dengan internet.   Bila di sentuh bab SEO, search engine optimization saya berpendapat satu gambaran yang salah telah diberi kepada mereka yang baru dalam IM tentang buat SEO ini sukar.  Teramatlah sukar.  Saya tidak salahkan penceramah kerana bukan bidang marketing beliau.

Photobucket

Kalaulah IM ini nak buat blog tentang produk mereka di internet.   Bila kita buka Google dan taip keyword, adakah website mereka berada di muka depan Google?   Kalau tidak ada bagaimana nak dapat pendapatan.  Saya akui SEO sukar bagai mereka yang tidak berapa mahir selok-belok SEO.  SEO adalah suatu seni menempatkan keyword kita di first page google. Ada cara yang mudah untuk SEO kan blog anda.  Asas SEO adalah memahami maksud SEO itu sendiri.  Selepas itu apakah step-step buat SEO.  Apabila anda masukkan perkataan keyword kita adakah ia dibaca oleh search engine.  Adakah  website anda ada keluar.   Post saya minggu lepas adalah tentang 6 Langkah-langkah buat SEO blog.  Ia adalah ditulis khas untuk perhatian webmaster.

Kalau anda nak buat test cuba taip

site:www.websiteanda

Kalau ada website anda keluar di Google bermaksud website anda telah di index.  Kalau telah dipost belum tentu artikel yang anda baru tulis sudah di index Google.  Google mengambil masa juga untuk index website kita.  Cara malas buat SEO adalah mempastikan post anda keluar melalui RSS.  Biasanya kalau kita guna wordpress ia telah didapati dapat template. Saya menggunakan feed burner.  Pengalaman saya post kita akan cepat di index kalau kita guna feedburner. Kalau kita buat post ia akan di baca secara automatik oleh feedburner.  Feedburner ini google yang punya. Pasti secara lojiknya ia dekat dengan google. Enjin Crawl google pasti akan crawl dulu feed burner ini.

Kalau saya kata ia seni bermaksud ia kenalah ada cara yang pelbagai untuk mencapai maksud muka satu google. Seni adalah suatu bidang kreatif .  Buat SEO juga kita kena kreatif.  Bukan kreatif buat Black hat SEO tapi buat white hat SEO.    Kalau dulu ramai IM buat duit ribu-ribu dengan black hat SEO.  Ada yang berhenti kerja kerana telah mendapat pendapatan lumayan dari black hat SEO ini. Kini di katakan bahawa sebanyak 50% search telah jatuh.  Banyak yang telah dilakukan oleh Google untuk menangani masalah Black hat SEO ini.  Panda algorithms diperkenalkan tahun lepas menyababkan IM panik.  bagi mereka yang membuat White Hat SEO tidak panik, walaupun keyword jatuh tapi sikit saja terjejas.  Ia adalah sejak Google menperkenalkan Social algorithms.  Maksudnya google telah mengiktiraf trafik yang masuk melalui Social media seperti facebook, twitter dan lain-lain sebagai sumber maklumat kepada Search engine Google untuk meletakkkan keyword yang kita sasarkan di Muka satu google.  Bagaimana kita nak menggunakan Social dalam blog kita.

Print Friendly, PDF & Email
Cara malas buat SEO bagi yang kata SEO sukar. 1

admin

Saya happysus, Saya adalah seorang pencinta SEO. SEO adalah seni dalam menempatkan post pada kedudukan No.1 di Google. Ini adalah bidang yang saya tekun pelajari dan terus berkongsi apa yang saya praktik dan pelajari kepada semua pembaca. Saya ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email happysus%live.com atau happysus's Google Profile

More Posts - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest - Google Plus

4 Comments

  1. Nizam Ijam
  2. jaerul

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.