Bina Web

10 Cara buat laman web percuma Laman web sendiri [update 2019]

Cara Buat Website Free yang saya kongsikan di sini saya kemaskini daripada post saya yang telah lama saya buat.

Ramai yang nak tahu cara buat laman web percuma sendiri.

Anda bagai mana?

Apa pilihan anda.

Setelah membaca dibawah saya yakin anda boleh buat keputusan dengan baik.

Saya akan terangkan dan kongsikan cara langkah membangunkan laman web menggunakan 10 jenis website gratis atau percuma.

Newbie ramai yang mencari cara membuat laman web com dan cara membuat halaman web percuma.

Dua laman web percuma yang menjadi pilihan ramai iaitu cara buat website blogspot dan wordpress.

Mana satu pilihan anda.

Kita boleh dapatkan secara percuma atau dengan sedikit bayaran.  Kalau anda tanya saya laman web percuma mana yang terbaik.  Jawapan saya tidak lain adalah blogger.com.

#1 Blogspot Website Pilihan Utama

Blogspot adalah laman web bila dah siap anda buat. Kalau nak sign up blogspot anda kena buka dan daftar melalui blogger.com .

Ramai yang keliru:

Sekiranya ada yang tengah mencari cara membuat halaman web  percuma dimana blogger.com adalah peneraju kepada pembinaan  halaman web percuma.  

Blogspot lebih sesuai untuk mereka yang nak buat blog.

Kalau kita membuat halaman web percuma di blogger.com laman web kita akan menjadi contohnya yang baik.

Saya ada buat post cara edit blogspot di blogger.com.  

Setelah anda membina blog anda anda kena buat keyword dalam blogspot untuk menarik banyak trafik ke blog atau laman web percuma ada. 

Kebanyakan laman web 2.0 adalah percuma.

Post saya ini menerangkan cara mudah nak buat blog

Kenapa buat laman web?

Tunggu:

Jika anda tidak mahu baca info tentang kenapa laman web berbayar lebih baik daripada pilih laman percuma ini terus skrol ke bawah.

Kalau nak mula perniagaan kena pastikan anda baca dulu.

Nasihat dari seorang sahabat:

Pengalaman sahabat guna laman web blogspot cara buat laman web sendiri

Seorang yang nak web percuma ada tujuannya sendiri. Ini adalah di antara tujuan buat laman web percuma.

  1. kerja – untuk pekerjaan sebagai info mudah,
  2. portfolio- untuk buat portfolio tak perlu yang berbayar,
  3. menjalankan biz dalam talian – ini anda kena fikir-fikir kan dulu,
  4. menyebarkan kandungan yang ever green,
  5. interaksi visual – saya pun rasa kini Youtube lebih berkesan

Ini adalah lime (5) tujuan buat laman percuma.

Amaran:

Sekiranya ada hendak jalankan perniagaan sama ada kecil atau besar JANGAN GUNA LAMA WEB PERCUMA.

Ini nasihat seorang kawan.

Ini adalah kerana untuk jangkamasa panjang anda perlu dapatkan laman web yang berbayar.

Saya ada seorang rakan yang menggunakan blogspot sebagai base website beliau. Walaupun dia belikan domain perniagaan sendiri.

Okey ini telah bagus.

Malangnya lepas beberapa tahun perniagaan beliau boom. Beliau masih menggunakan base blogspot. Banyak keyword dia yang naik.

Cool:

Apa masalah?

Masalahnya adalah beliau nak tukar ke wordpress dengan server sendiri. Ia lebih terkawal kerana banyak data dia boleh dapat. Banyak plugin dalam wordpress yang boleh digunakan.

Saya nasihat supaya kekal sahaja guna blogspot. Yes dia dengar nasihat saya.

Ini kerana banyak keyword dia memang no.1. Saya ada periksa dan buat audit site tersebut.

Trafiknya tinggi.

Ramai pelanggan dia dapat dari sini. Google katakan.

Banyak perkara yang berlaku dan kelemahan base percuma ini dimana sukar nak buat base untuk pembayaran secara online. Banyak lagi kelemahannya.

Jika anda baru nak berjinak dengan server sendiri. Ada banyak company di luar sana.

Pilihan saya adalah menggunakan perkhidmatan yang di sediakan oleh NetKL.

Perkhidmatan lepas jualan yang baik. Perkhidmatan yang pantas dan efektif.

Anda boleh cuba perkhidmatan dari NetKL dimana saya telah lama guna. Mula saya beli di netKl ni hanya RM60.00 saja setahun.

Sehingga sekarang harga masih sama.

Saya install sendiri wordpress.

Mudah sahaja.

Tidak sampai lima minit saya dah dapat buat website saya sendiri. Belajar dari Youtube je. Mudah sebenarnya.

Ramai yang takut. Guna Softaculous dalam server NetKL. Semudah ABC. Betul tak bohong.

Mudah kalau nak upgrade. Kalau dapatkan site lebih baik beli domain sekali.

Ini NetKl tak masukkan sekali. PM mereka dulu. bagi tahu nak minta domain percuma.

Cakap happysus kata.

Kalau ada rezeki tu mereka akan bagi percuma. Tengok skil anda. Minta mereka tolong.

Nak website murah serta server sendiri boleh jadikan ia satu perlaburan yang terbaik. Tempah di sini. Pelaburan jangkamasa panjang anda.

Tempah >>> klik sini

Okey kita Fokus yang website Percuma:

10 platform buat blog percuma

Terdapat banyak laman web blog percuma untuk membantu anda memulakan blog anda sendiri.

Saya kongsikan 10 di sini.

Ini adalah sepuluh laman web percuma terbaik.

#1. sites.google.com

Cara membuat laman web sendiri dengan menggunakan laman web sites.google.com.

Ia adalah laman web milik Google.

sites.google.com adalah pilihan untuk membuat laman web percuma. Anda boleh guna akaun gmail anda. Kalau belum http://gmail.com, register sekarang. Kalau dah ada terus kan baca.

Sejarah sites.google.com ini boleh dibaca dalam wikipedia berkenaan sites google ini.

Cara buat site google ini mudah sahaja.

  1. Buka laman web sites.google.com.
  2. Buka laman Google klasik. Di sebelah kiri atas,
  3. klik Buat dalam laman web klasik.
  4. Pilih template.
  5. Masukkan nama untuk laman web anda dan URL.
  6. Akhir sekali klik “create”.
Cara mudah mula buat sites.google.com

kelebihan sites Google.com

  1. Ianya percuma
  2. Mudah untuk membuat edit kerana terdapat banyak pilihan.
  3. Bagi mereka yang pertama kali belajar buat blog.
  4. Tiada kemahiran pengaturcaraan atau pangkalan data diperlukan.
  5. Memang mudah digunakan dan dipelajari sendiri.
  6. Tidak perlu pasang plugin atau perisian
  7. Sepenuhnya bergabung dengan mudah dengan suite Google Apps
  8. Ini yang menarik dimana ia diintegrasikan dengan Google Webmaster Tools dan Google Analytics.
  9. Membenarkan nama domain secara peribadi.
  10. Mudah untuk di akses walau mana berada asalkan ada capaian internet
  11. Boleh Muat naik fail sehingga 100MB (edisi pendidikan Google Apps Premier dan edisi mendapatkan 500MB tambahan untuk setiap akaun pengguna)
  12. Membolehkan webmaster jumlah halaman web tanpa had
  13. Boleh menanamkan video, dokumen, persembahan slaid dan sebagainya
  14. Tidak seperti kebanyakan pembina laman web percuma, Google tidak meletakkan iklan sendiri di dalam laman web pengguna. Ini yang baik.
  15. Seorang webmaster perlu ada kawalan penuh pada akses dan kebenaran halaman, untuk menentukan berapa banyak pelawat dan pengguna.

#2. Laman Web Percuma WordPress

WordPress adalah rangkaian laman web percuma  yang paling berpengaruh pada ketika ini.

Ia membolehkan berjuta-juta penulis blog, penulis, peniaga, newbie yang bercita-cita untuk membuat laman web secara percuma.

Rangkaian blogging yang kuat memberikan akses kepada laman web ini untuk seumur hidup, tanpa sebarang caj sama sekali.

Sebaik sahaja anda mendaftar, anda akan diarahkan untuk menerbitkan kandungan anda dalam masa 5 minit.

Dengan tema percuma.

WordPress telah menjadi platform kegemaran untuk blogging.

Jika tidak, anda juga boleh memulakan blog yang dihoskan diri dengan hosting WordPress yang murah lagi menjimatkan wang.

Langkah demi langkah buat wordpress

Ini adalah step yang penting. Daftar dulu.

Kalau tidak daftar tak dapat. Akaun Gmail kena ada terlebih dahulu. masukkan email gmail anda dan password pilihan. Ini macam biasalah. Supaya lebih mudah bahagian bawah ada terus login melalui akaun gmail

Seterusnya

10 Cara buat laman web percuma Laman web sendiri [update 2019] 4

Kemudian kena pilih apa topik website anda. Sama ada blog, perniagaan, profesional atau online store

Pilihan anda berdasarkan apa keperluan site anda.

Kalau nak percuma pilih yang percuma. Url tidak cantik lah. Nak cantik beli saja.

Pilih yang percuma. Perhatian nanti boleh beli kalau mahu bila nak upgrade.

Perhatian:

Pertama, anda tidak memiliki blog anda.

WordPress memilikinya. Jika mereka mahu mengambilnya, mereka boleh, tanpa notis. Jangan menyesal.

Kedua, anda terhad kepada apa yang boleh anda lakukan. WordPress mempunyai penguatkuasa yang boleh menafikan pendaftaran blog anda dan pendaftaran borang serta menerima kod untuk butang pembayaran, Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak dapat menambahkannya.

Ketiga jika blog anda menjadi populer, anda mungkin mendapati WordPress meletakkan pengiklanan dalam siaran anda. Ini yang menyakitkan. Anda tiada kawalan.

Seterusnya, Jika anda cuba untuk membangunkan website yang lebih kompleks, anda tidak akan dapat menambah plugin atau mengedit fail.

Ini bermakna anda tidak mempunyai kawalan sepenuhnya ke atas website anda sendiri.

Pasti sedih.

Sekiranya sesuatu berlaku di laman web sendiri anda, anda terjebak. Manakala jika anda menjadi pemilik laman web anda pada hosting berbayar, laman web anda adalah harta anda di bawah kendali penuh. Ini adalah harta anda dan hak anda.

Anda perlu membayar untuk memindahkannya. Kejam ke. Jangan salah sangka ini adalah perniagaan. Kalau tidak tutup cepat.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak kelebihan memiliki WordPress.com:

  1. Buat Blog Laman Web atau Blog Percuma.
  2. Anda tidak perlu membayar untuk domain.

Laman-laman web ini adalah pilihan yang bagus untuk blogger baru dan bagi orang-orang yang memerlukan tapak kecil yang cukup mudah.

#3. Weebly

Dengan beberapa pilihan, Weebly menonjol sebagai platform berkualiti tinggi untuk blogger. Pemula boleh memilih pelan dasar asas untuk bermula. Anda boleh membuat laman web, e-kedai atau blog secara percuma.

Video step by step buat laman web percuma Weebly.

Kalau tidak faham boleh tanya saya ya. Sleng India dia dalam juga.

Kekurangan Weebly

Pelan percuma weebly memberi saya hanya cuma 6 muka surat, anda tidak boleh mengubah susun atur sama sekali, anda tidak dapat menyesuaikan lebar sidebar halaman. Ia tetap, dan lain-lain.

Ini menyakitkan hati.

Adalah payah nak mengoptimumkan laman web anda di setiap google Best Practices selalunya agak sukar jika fungsi access .htpaccess file dan meningkatkan berkaitan browser caches tidak dapat dilakukan.

Kekurang terbesar adalah saya tidak dapat menggunakan widget dan plugin.

Walaubagiamanapun jika beberapa situasi yang saya ceritakan diatas anda tidak kisah Blog Weebly boleh menjadi pilihan yang baik.

Sekiranya semua batasan ini tidak mengganggu anda, maka anda boleh memilih untuk menggunakan blog weebly dengan senyum. Pilihan di tangan anda.

Komen mereka yang telah guna weebly.

  1. pengurusan pengguna, pendaftaran. Pengguna anda tidak boleh mempunyai profil.
  2. Siaran blog yang dipaparkan dalam page Blog ditetapkan pada 6 sahaja.
  3. Anda tidak dapat mengkonfigurasi untuk menunjukkan lebih banyak page Blog anda.
  4. Tiada kawalan kepada page dan siapa yang boleh memberi komen.
  5. Anda boleh menentukan siapa yang boleh memberi komen atau tidak kerana anda tidak mempunyai pendaftaran pengguna untuk laman web anda.
  6. Anda tidak boleh menggunakan sistem ketiga mengulas sistem seperti Disqus.
  7. Anda tidak boleh menyalin catatan Blog ke mana-mana tempat. Jadi, anda tidak akan dapat berhijrah.
  8. Jika anda perlu pindah ke Blogger atau WordPress, anda perlu menyalin dan menyekat semua dan komen anda secara manual.
  9. Anda tidak dapat mengarkibkan Blog anda.
  10. Backup / arkib tidak berfungsi.
  11. Sekiranya blog anda rosak, anda mungkin kehilangan semua perkara.
  12. Tiada dua susun atur lajur.
  13. Anda tidak boleh mengubah susun atur sama sekali.
  14. Anda tidak boleh membuat beberapa lajur untuk menjadikan Blog lebih sesuai dengan keperluan anda.
  15. Anda tidak boleh melaraskan lebar sidebar blog. Ia ditetapkan.
  16. Tiada perlindungan spam. Anda boleh mendapat banyak sampah dan spam jika anda meninggalkan komen blog terbuka.
  17. Jika anda memilih untuk ‘meluluskan terlebih dahulu’ pada komen, anda perlu meluluskan setiap dan setiap komen. Tanpa perlindungan spam, anda perlu melalui banyak komen jika anda menggunakan ‘meluluskan terlebih dahulu’.
  18. Kebanyakan fungsi html tersuai tidak berfungsi di dalam blog post. Disqus sebagai contoh, tidak berfungsi dalam catatan blog.
  19. Penyelesaian pihak ketiga mungkin tidak berfungsi di dalam blog post apabila anda memerlukannya.
  20. Tiada tag pos. Siaran pos memberitahu dengan tepat apa jawatan itu kira-kira dalam 5 atau 6 perkataan.
  21. Enjin carian memberikan keutamaan yang lebih tinggi kepada tag pos yang merawatnya sebagai subjek dan bukan kata-kata.
  22. Tetapi Weebly tidak mengguna pakai tag post yang meninggalkan catatan blog yang difokuskan untuk dianggap sebagai kandungan generik. maklumat dari – – clasywebsitebuilders.com

#4. Wix Laman Web percuma

Anda boleh memulakan laman web anda sendiri dengan Wix. Iklan Wix ni memang banyak. Hari-hari iklan wix kejar saya di Youtube.

Wix memberi anda ruang kosong untuk membina kehadiran dalam talian dan membuat laman web yang menakjubkan.

Sejumlah template adalah percuma untuk digunakan.

Berjuta-juta blogger menggunakan wix di lebih daripada 180 buah negara.

Dalam tahun 2017 seramai 35 juta pengguna terdaftar dan kira-kira 1.3 juta pengguna bulanan baru,menggunakan Wix.

Apa yang menarik adalah Wix menawarkan lebih daripada 280 template yang cantik dan seronok dipandang.

Ya:

Kebanyakan template adalah berasaskan HTML5, menjadikannya enjin carian dan peranti Apple mesra, tetapi jika anda tersangkut pada reka bentuk berasaskan flash

Sebaik sahaja anda memilih template, semua yang perlu anda lakukan ialah bertukar gambar, teks, dan kandungan anda sendiri dan anda telah ditetapkan.

#5. Webnode

Webnode adalah salah satu daripada platform e-dagang yang terkenal di seluruh dunia yang mempunyai komuniti penjual besar di negara kita.

10 Cara buat laman web percuma Laman web sendiri [update 2019] 11

Jika anda mempunyai laman web di Webnode, sama ada dalam versi percuma atau tidak, ikuti langkah-langkah ini untuk menambah blog ke laman web anda dan memberikannya lebih menarik. Anda ada pilihan percuma atau berbayar.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menambah halaman baharu ke website anda dengan mengklik pada tab “page” yang muncul di bahagian atas website.

Kemudian pilih pilihan “Blog” dan klik butang “Pilih”

Pengguna Webnode hanya perlu mendaftar di laman web shipius.com .

Sebaik sahaja anda memasang penyambung, anda hanya perlu mengakses panel kawalan Webnode dan dari bahagian pesanan yang sama, anda akan dapat menguruskan logistik dengan mudah dan cekap.

Mike

Terdapat Versi Percuma.

Webnode menawarkan pakej percuma jika anda ingin membuat laman e-dagang peribadi.

Walaupun ia agak asas, anda masih akan mendapat nama domain anda sendiri, akses penuh ke pembina tapak, penyimpanan 100MB, dan lebar jalur 1GB. …

Cuba Webnode secara percuma selama 15 hari.

Daftar untuk percubaan percuma selama 15 hari untuk mengetahui sama ada Webnode adalah platform bangunan tapak yang ideal anda. Pelan berbayar paling murah Webnode ialah 3.95 sebulan.

Manakala, harga Pelan Tahunan * $ 19.95

Pelan 2- / 5- / 10 Tahun Anda boleh menjimatkan sehingga 50% jika anda memilih rancangan yang lebih lama.

Kekurangan:

  1. Tidak seperti banyak fungsi kerana ia mungkin tidak terdapat pada aplikasi seperti Wix atau Weebly.
  2. Tidak dapat mengintegrasikan dengan alat seperti MailChimp

#6. Blogger

 Blogger adalah laman web yang menggunakan lamanwebanda.blogspot.com.

Apa yang menarik.

Kalau di Malaysia ia akan automatik menggunakan blogspot.my.  Step menbuat bloh adalah seperti dibawah.

step buat blogspot

#7. webstarts.com

Sangat mudah untuk buat website.

Banyak template untuk dipilih, Design yang responsif yang diperlukan untuk semua.

Domain percuma dan hosting percuma, – Manakala  seksyen FAQ dengan lebih banyak vidoes tutorial

Keburukan jika tidak menaik taraf untuk Pro + jika anda mencari lebih baik, Tidak ada storan yang tidak terhad, Tidak diperlukan untuk FTP atau PC, Online Store hanya tersedia dengan pelan tahap yang lebih tinggi.

buat blog dengan free web builder

#8. jimdo.com

Jimdo adalah perkhidmatan hosting web. Jimdo menawarkan JimdoFree, perkhidmatan hosting web percuma, JimdoPro dan JimdoBusiness, kedua-dua perkhidmatan premium. Jimdo dikendalikan oleh Jimdo GmbH, sebuah syarikat yang berpangkalan di Jerman

#9. ucoz.com

Menurut wikipedia uCoz adalah hosting web percuma dengan built-in content management system.

Modul CMS uCoz boleh digunakan bersama untuk membina laman web atau secara berasingan.

Platform membeli-belah dalam talian, blog, webforum dll. Sehingga 10 Julai 2015, terdapat lebih daripada satu setengah juta laman web yang dibuat dalam sistem uCoz. uCoz adalah antara laman web utama untuk pengguna berbahasa Rusia mengikut Alexa Internet.

uCoz adalah antara laman web utama untuk pengguna berbahasa Rusia mengikut Alexa Internet.

Tiga website builder :

  1. www.webspawner.com
  2. www.tiptopwebsite.com
  3. www.homestead.com

Print Friendly, PDF & Email
10 Cara buat laman web percuma Laman web sendiri [update 2019] 12

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

2 Comments

  1. hazari mazixion
  2. Zetol OJintan

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.