Panduan buat SEOSEO Google

Cara Membuat Setiap Satu Kandungan blog SEO Friendly

Oleh kerana enjin carian telah berkembang, begitu juga dengan kepentingan kandungan yang boleh dibaca untuk SEO.

Jika anda mahu semua kandungan anda menjadi mesra SEO, maka tapak anda terlebih dahulu harus dioptimumkan dari segi teknikal

 

 1. Apa maksud “mesra SEO”?
 2. Bagaimana dengan kata kunci?
 3. Berapa banyak kata kunci yang harus saya gunakan?
 4. Berapa kali saya harus menggunakan kata kunci dalam kandungan?
 5. Bagaimanakah saya mencapai perkaitan semantik?

 

Memahami SEO baru

Bagaimana laman web anda menjadi mesra SEO?

Ia berguna, relevan, berguna, komprehensif, dan boleh dibaca.

Soalan ini anda patut jawab. Jika anda sendiri bosan membacanya maka pembaca akan bosan.

Halaman anda tidak dioptimumkan untuk carian hanya berdasarkan kandungan apa yang ada pada halaman, melainkan kesan laman tersebut pada pembaca.

Crawler web Google mengukur seberapa cepat seseorang mengklik pada halaman tapak web anda, berapa orang lain klik ke laman yang sama, berapa lama mereka membelanjakannya pada halaman itu, sejauh mana mereka tatal di halaman itu, dan ke mana mereka pergi selepas melihat halaman itu.

Moz menjelaskan ciri-ciri ini sebagai metrik pertunangan. Inilah perihalannya:

The Ultimate Science-Backed Method for Creating Content That Readers Love

https://readable.io/content/what-is-readability/

 

 

Why SEO Is Actually All About Content Marketing

How to Make Every Piece of Content SEO Friendly

 

68 SEO Content Tools, Trends, and Tips for B2B and B2C Brands

Post saya yang dulu ada menerangkan Bagaimana Cara Membuat Blog yang SEO friendly Googlebot. Saya sangat tekankan tentang pasang sitemap.xml. dalam post saya di atas saya ada menerangkan bagaimana nak set sitemap.xml dengan betul. bagaimana menggunakan dan set mode 644 atau 744.

 Apa maksud cara buat blog seo friendly?

Persoalan yang saya nak kongsi dalam page ini adalah bagaimana untuk membuat yang mesra SEO blog / laman web.  Jawapan mudah adalah:

 • membuat laman web kami yang paling sedia menerima google bot atau bot lain masuk dan ambil date dan dibawa balik ke kepada data center Search Engines tersebut.
 • Perkataan  SEO adalah merujuk kepada Search Engine Optimization.
 • Jika anda mengoptimumkan laman web anda sebagai satu dasar carian algoritma enjin terdapat lebih banyak peluang Rank blog anda di halaman 1 pertama  enjin carian seperti Google.
 • Enjin carian suka etika SEO atau topi putih (White hat)  SEO. Selain daripada ini SEO etika, kita perlu tahu mengenai SEO lain yang dipanggil ‘topi hitam’ (Black hat) SEO.
 • Black hat SEO akan meningkatkan kedudukan dengan menggunakan kaedah yang bertentangan dengan dasar-dasar untuk enjin carian. Kaedah ini mengelirukan enjin carian dan mendapatkan kedudukan dengan cepat.  Biasanya keadah ini tidak kekal lama, kini dengan beberapa update seperti Penguin  dan Panda,
 • SEO menjadi semakin mencabar dan menarik.  Ramai pemain seo yang memahami SEO sebenarnya gembira dengan update ini.  Banyak peluang menjana pendapatan boleh dilakukan oleh pemain SEO

 Salah satu kaedah black hat SEO adalah:

 • menukar alamat IP untuk mendapatkan pelawat unik dari negara-negara yang berbeza dan tempat-tempat yang berbeza.
 • Enjin carian boleh menghapuskan laman web anda atau menurunkan pangkat halaman laman web anda dari pangkalan data mereka jika mereka mendapati bahawa anda menggunakan kaedah hitam  topi untuk meningkatkan kedudukan dalam enjin carian.

White hat SEO Penyelesaian terbaik dan Jangka panjang

White hat SEO adalah penyelesaian undang-undang dan kos efektif untuk menghebahkan laman web anda. Kaedah ini memberikan aliran masuk  ke laman web anda dalam hasil carian organik. White hat SEO memberikan anda trafik tulen dari pelbagai cara di bawah dasar-dasar enjin carian.

2 Kaedah untuk melakukan SEO

Terdapat dua kaedah untuk melakukan SEO Satu adalah Optimization:

 1. Onpage – dengan menggunakan Optimization On-page
 2. Optimization Off-page- kita boleh mengoptimumkan laman web kita dengan kata kunci yang kita kehendaki.

ON PENGOPTIMUMAN PAGE:

Pengoptimuman page adalah asas untuk blog. Pengoptimuman halaman termasuk kandungan, reka bentuk dan kerja-kerja berkaitan html kod.

Saya telah banyak membantu blogger membuat on page blog mereka. Mereka yang dalam Group facebook seo tegar malaysia tahu apa yang saya maksudkan. Join kami di sini.

******************************************************************************************

cara buat blog SEO friendly

***********************************************************************

cara buat blog SEO friendly

***************************************************************************************

adam

1) Struktur URL Permalinks

1. Analisis Kata- kunci:

Analisis kata kunci memainkan peranan yang amat penting dalam SEO. Walaupun anda memilih kata kunci yang perlu anda tahu populariti kata kunci. Anda boleh menggunakan google AdWords untuk mencari  kata kunci dan  untuk mencari ketumpatan kata kunci.

 • Di sana anda boleh mencari, carian kata kunci pada setiap bulan, carian global dan tempatan untuk kata kunci yang anda pilih.
 • Dalam Google ad-word, boleh mencari cadangan untuk kata kunci yang berkaitan.
 • Jangan memilih kata kunci berdasarkan populariti.
 • Pilih kata kunci yang terbaik mengikut kandungan blog anda.
 • Jangan cuba untuk memilih kata kunci yang populariti yang tinggi dengan kandungan blog biasa dalam kes anda tidak boleh mencapai matlamat anda.
 • Jika ketumpatan kata kunci yang tinggi, anda perlu menulis kandungan yang unik dengan lebih muka surat.
 • Anda harus ingat bahawa kata kunci yang boleh digunakan secara semula jadi di dalam kandungan.
 • Tidak perlu mengisi kata kunci di laman tanpa kandungan yang bertentangan dengan dasar-dasar untuk mencari enjin.
 • Mana-mana masa crawler boleh mencari dan drop pangkat laman web anda atau memadam laman web anda daripada enjin carian.

Untuk update 2017 CTR adalah algorithm Google yang power. Saya dah kongikan dalam post saya dibawah ini. Post ini naik dalam masa 2 minggu setelah menggunakan teknik Brian Dean, Backlinko ini.  

2. Title Meta:

Tag tajuk hanyalah pengenalan laman web anda atau apa yang laman web anda memberitahu tentang. Memilih tajuk yang betul adalah sangat penting dalam mendapatkan lebih banyak lawatan. Dalam setiap keputusan carian; teks diringankan oleh enjin carian adalah ‘title’. Oleh itu tajuk yang menarik boleh memberi lebih banyak kunjungan ke blog anda. Title tag yang power adalah yang memberi klik yang tinggi. Baca post dari Neil Petel ini. 

Tajuk Meta harus antara 60 hingga 70 aksara.
Tag tajuk harus bermula dengandan menutup dengan

Meta Title format tag:

kata kunciutama | kata kunci menengah | pertigaan kata kunci

Contoh: Jika laman web anda tentang pekerjaan dalam talian maka tajuk anda seperti:

online kerja | kerja di rumah | kerja sambilan

Note : cara ini tidak lah memberi effect kecuali memberi nafsu pembaca untuk klik post di Google.

 3. Penerangan (Description):

Description yang ditulis dengan baik adalah satu lagi kelebihan mengoptimumkan laman web. Description yang baik dapat membantu dalam menarik pengunjung dan membuat mereka untuk klik pada link laman web anda untuk mengetahui tentang laman web anda.

Dalam post Neil Petel 2017 ini, Neil Petel berkongsi keadah power, bagaimana description dapat membantu meningkatkan CTR (Click through rate)

Mengurus huraian anda antara 150 hingga 160 huruf termasuk ruang dan simbol.

Meta Description format tag:

meta tag format

4. Meta Keywords:

Penulisan kata kunci meta dalam laman ini adalah untuk memberitahu enjin carian tentang kata kunci utama yang anda melaksanakan kandungan dengan kata kunci tersebut. Tuan web Beberapa menulis kata kunci meta sehingga 900 aksara. A meta tag kata kunci yang lebih baik akan menjadi kurang daripada 300 kunci.

Meta Keyword format tag:

Contoh perkara lain yang penting adalah :

5. Alt Tag:

Cara Menamakan Imej untuk SEO

Pengoptimuman Imej adalah teknik Pengoptimuman Enjin Carian Dalam Talian (SEO). Kami tahu bahawa laman web mengandungi judul, URL, tag Meta, Teks, pautan dan perkara penting adalah imej.

Anda boleh menerangkan perkhidmatan atau produk perniagaan anda dengan bantuan imej yang betul. Teks dengan imej menarik lebih ramai orang daripada teks mudah. Walaupun, Search Engine tidak dapat membaca imej atau teks dalam imej tetapi masih, imej memainkan peranan yang sangat penting untuk meningkatkan tontonan halaman anda.

Google tidak membaca imej tetapi ia menganggap tag alt. Kami memuat naik imej pada halaman web dengan menggunakan tag imej dalam HTML dan sintaksinya adalah: –

<Img src = “location_of_image” alt = “alt_tag_name” title = “img_title”>

Ciri-ciri Penting Imej:

Src: – src adalah sumber imej. Sekiranya imej anda disimpan dalam cakera keras, masukkan keseluruhan jalan di mana imej anda terletak di dalam tag src untuk memuat naik imej.

Jika imej anda tidak disimpan dalam cakera keras dan mahu memasukkan imej dari web maka anda juga boleh meletakkan jalan tepat (URL) imej melalui “lokasi pautan salin”.

Alt: – Teks yang dimasukkan dalam alt menandakan tag sebelum memuat gambar dengan betul kerana sambungan internet lambat atau saiz gambar yang berat. Google tidak membaca imej tetapi ia merangkak tag Alt oleh tag alt ini, Google mengenali jenis imej.
Judul: – Tajuk tajuk digunakan untuk memberikan imej mana-mana tajuk unik yang menunjukkan jenis imej yang digunakan. Teks dalam tag tajuk menunjukkan kepada penonton apabila dia menggerakkan kursor tetikus pada imej.
Teknik Pengoptimuman Imej digunakan untuk kedudukan enjin carian yang lebih baik. Optimalkan imej dengan kandungan adalah amalan yang baik untuk meningkatkan lalu lintas Organik laman web perniagaan anda.

Garis Panduan Pengoptimuman Imej:

Gunakan teks yang betul dalam tag Alt yang harus memasukkan jenis maklumat yang ditunjukkan gambar anda. Cuba masukkan Kata kunci dalam tag Alt.
Contoh: – ABC.com mempunyai laman web dengan maklumat mengenai Teknik SEO dan anda mempunyai imej yang menunjukkan semua teknik iaitu Halaman dan Off-Page. Kemudian, tag alt imej anda harus “Teknik SEO”.

<Img src = “seo-techniques.jpg” alt = “Teknik SEO”>

Imej mestilah jelas. Teks yang digunakan dalam imej harus dibaca dengan jelas.

Masa beban halaman hendaklah minimum halaman web minimum harus dimuatkan dengan cepat. Imej boleh meningkatkan masa memuatkan halaman dan tidak baik untuk tapak web Dioptimasi Enjin Carian.

Oleh itu, cuba sertakan gambar saiz rendah kerana imej dengan saiz yang lebih tinggi mengambil lebih banyak masa untuk memuatkan. Saiz fail imej hendaklah minimum. Jika mana-mana imej mempunyai saiz yang besar, maka sebelum memasukkannya, tekankan saiz fail imej dan sisipkannya.

Saiz imej dalam piksel harus berada dalam julat saiz laman web anda. Pixel besar atau kecil yang tidak sepadan dengan saiz halaman, boleh memutar imej piksel dan distors piksel boleh menyebabkan imej yang buruk. Saiz yang tidak betul boleh mengurangkan halaman web anda.

 

Pengindeksan

Setelah melengkapkan proses Crawling, Search Engines menyimpan maklumat halaman yang dirangkak pada pangkalan data yang besar dalam bentuk indeks. Proses ini dipanggil Pengindeksan. Dalam proses ini, Search Engine mengenal pasti ekspresi yang menentukan halaman mana yang akan ditunjukkan untuk pertanyaan carian tertentu.

Pemprosesan

Tahap ketiga Enjin Carian adalah Pemprosesan di mana perbandingan rentetan carian (dimasukkan oleh pengguna untuk hasil carian tertentu) dengan laman diindeks dilakukan.

Menghitung Relevancy

Terdapat banyak laman web (berjuta-juta halaman) yang ditemui untuk setiap rentetan carian dalam Indeks. Jadi, selepas Pemprosesan, Search Engine mengira perkaitan setiap halaman dengan rentetan carian. Proses ini dilakukan melalui pelbagai algoritma dan setiap Search Engine mempunyai algoritma carian sendiri untuk mencari relevansinya.

Mengambil semula

Langkah terakhir Enjin Carian mengambil keputusan. Selepas mengira perkaitan halaman, hasil khusus untuk rentetan carian tertentu dipaparkan pada penyemak imbas atau skrin pengguna dan dipanggil mendapatkan keputusan.

6. Anchor Text:

Langkah-langkah untuk pasang anchor text dengan cara mengoptimumkan Backlink dalaman dan luaran dalam SEO

Mewujudkan backlink dalaman dan luaran adalah amalan yang baik dalam SEO. Ini adalah proses untuk pasang anchor tag. Saya akan follow anda satu persatu ya.

Backlink dalaman meningkatkan kecekapan merangkak Enjin Carian kerana Google laba-laba merangkak laman web dengan mengikuti satu sama lain.

Backlink juga digunakan untuk mengatasi sesi lantunan dan kenaikan kerana jika mana-mana pelawat mencari backlinkdalam kandungan anda maka dia cuba untuk mengklik backlink.

laman web anda akan dipaparkan untuk jangka masa yang lama. Backlink membuat laman web perniagaan anda mudah untuk menavigasi pengguna.

Ingin meningkatkan tontonan page laman web anda! Gunakan backlink dalaman dan dapatkan lebih banyak paparan page yang dikunjungi.

Hubungan dalaman dan luaran adalah teknik penting bagi Pengoptimuman Enjin Carian Dalam Talian (SEO). Walaupun, ia tidak terlalu berkesan tetapi backlink yang dioptimumkan mempunyai banyak kelebihan.

Backlink dalaman adalah backlink yang diletakkan di dalam kandungan atau imej mana-mana laman web laman web dan menunjuk ke laman web lain laman web yang sama. Ini bermakna, jika anda mengklik pada mana-mana backlinkdalaman halaman web kemudian, halaman lain laman web yang sama akan dibuka.

Backlink luar adalah backlink yang menunjuk ke laman web lain laman web lain. Jika ada backlinkyang diletakkan di laman web mana pun di laman web anda dan dengan mengklik padanya, halaman laman web lain akan dibuka kemudian, ia dipanggil backlink Eksternal.

Contoh: –

Anda adalah pemilik ABC.com dan XYZ.com adalah laman web lain. ABC.com/seo-services/ dan ABC.com/smo-services adalah 2 halaman web laman web anda.

Sekiranya terdapat backlink ABC.com/smo-services/ langsung atau penekanan teks yang diletakkan di dalam kandungan ABC.com/seo-services/ maka ia adalah backlink dalaman. Di sisi lain, jika ABC.com/seo-services/ termasuk backlinkXYZ.com maka ia adalah backlink luar.

Garis panduan menggunakan backlinkdalaman & backlinkluar pada laman web: –

Terdapat had menggunakan backlink dalaman dan backlinkluar. Backlink dalaman harus digunakan pada backlink 6-7 pada halaman web tunggal. Tidak boleh melebihi 3 backlinkluar dalam satu halaman. Ini bukan saya kata tetapi banyak kajian SEO.

Backlink dalaman harus ditempatkan pada anchor teks yang relevan kerana anchor tag dengan URL yang tepat adalah baik untuk tujuan peringkat dan merangkak.

Jika anda meletakkan backlink luar pada halaman anda, maka selalu ingat, backlinkyang mengandungi laman web lain harus relevan dengan kategori perniagaan anda dan berkualiti tinggi. Hubungan luaran berkualiti rendah boleh menyebabkan kesan negatif dalam trafik.

Hubungan luaran berkualiti rendah boleh menyebabkan kesan negatif dalam trafik.
Laman utama laman web perniagaan anda harus mengandungi backlinkdalaman jawatan atau halaman penting anda.

Semua backlink dalaman dan luaran mestilah dalam font mudah. Elakkan fon teks backlinkdalam Bold, Italic, garis bawah, Strike through dll.

Elakkan font teks backlink dalam Bold, Italic, garis bawah, Kuat, Strikethrough dll.

7. Robot text:

Tutorial robots.txt

Robots.txt ialah fail teks yang diletakkan dalam direktori root atau folder laman web. Terdapat banyak laman web yang tidak diperlukan untuk tujuan merangkak dan untuk menghalang semua halaman yang tidak diperlukan untuk crawler Google adalah amalan terbaik.

Dengan fail Robots.txt, anda boleh menyekat halaman laman web anda untuk merangkak oleh robot Google yang anda cari tidak relevan. Membuat fail teks ini adalah konsep canggih dan baik untuk laman web anda.

Jika mana-mana laman web mempunyai fail Robots.txt dalam direktori maka anda boleh menyemaknya dengan meletakkan “/robots.txt” di hadapan halaman halaman rumah.

Sebagai contoh, jika terdapat ABC.com laman web dan ia mempunyai fail teks ini kemudian tampal URL ABC.com/robots.txt pada penyemak imbas dan selepas membukanya, fail akan dipaparkan di hadapan anda. Dengan kaedah ini, anda boleh menemui semua halaman dengan atribut robot yang tidak dibenarkan untuk crawler disekat untuk Google.

Sintaks Robots.txt:

Agen-pengguna: *

Tidak membenarkan: /

Sebagai sintaks yang ditunjukkan di atas, ia mempunyai dua bidang: – pertama adalah Ejen Pengguna dan kedua Dilarang.

Di mana, ejen Pengguna adalah robot enjin carian. Ia menunjukkan nama robot di mana semua peraturan digunakan. Asterisk (*) diletakkan selepas ejen pengguna menunjukkan bahawa ia boleh digunakan untuk semua robot.

Anda boleh menggunakan Googlebot untuk Google dan Googlebot-imej untuk carian imej.

Agensi-pengguna: Googlebot

Agen-pengguna: imej Googlebot

Dalam bahagian Disallow: Path URL laman web diletakkan selepas slash (/) yang anda hendak blokkan. Anda perlu meletakkan keseluruhan URL yang anda hendak blokikan satu persatu dalam bahagian ini.

Agen-pengguna: *

Tidak membenarkan: / exec /

Tidak membenarkan: / wp-admin /

Tidak membenarkan: / temp /

Apabila Google merangkak laman web anda kali pertama kemudian, ia dapat mencari fail robots.txt dan mempertimbangkan URL yang tidak akan dirangkak lagi dan menyimpan status tapak web semasa.

Kali seterusnya, Google Crawler mengabaikan semua URL dalam fail teks Robots.txt dan tidak merangkak mereka.

Sekiranya anda ingin mengunci laman web lengkap, anda tidak perlu memasukkan mana-mana laluan URL dalam bahagian Disallow, hanya tinggalkan ia hitam dengan slash (/) seperti Disallow: / dan Google tidak mengikuti laman web anda.

Penggunaan Robots.txt:

Sekat semua URL untuk Enjin Carian yang tidak perlu.
Gunakan fail ini apabila sebarang maklumat penting bagi pengguna tetapi tidak mesra enjin carian.

robot txt google seo

Sekat URL yang penting untuk tujuan pengguna tetapi tidak mesra Search Engine.
Sekiranya 2 atau lebih daripada 2 halaman web mempunyai kandungan yang sama dan wajib diwajibkan untuk menunjukkan pengguna kemudian, bloknya dengan Robots.txt sehingga tidak ada kemungkinan duplicate.

Online tools to generate and check Robots.txt file:

 • smallseotools.com/robots-txt-generator/
 • http://www.geekiti.com/seo-tools/robots-txt-generator/
 • http://tool.motoricerca.info/robots-checker.phtml
 • http://www.mcanerin.com/EN/search-engine/robots-txt.asp
 • http://tools.seobook.com/robots-txt/generator/
 • http://www.robotsgenerator.com/
 • http://www.internetmarketingninjas.com/seo-tools/robots-txt-generator/
 • https://lxrmarketplace.com/robots-txt-generator-tool.html

Bagaimana untuk menghasilkan Robots.txt

Terdapat dua cara untuk menghasilkan fail Robots.txt. Anda boleh menjana fail ini secara manual atau dengan menggunakan alat. Dalam generasi manual, tampal sintaks fail dengan semua URL yang akan disekat dan simpan sebagai nama Robots.txt.

Anda boleh menjana fail ini dengan menggunakan alat dalam talian. Anda perlu memasukkan setiap halaman yang mesti disekat dan fail anda akan dihasilkan secara automatik. Selepas generasi fail Robots.txt, anda boleh memuat turun dan menyekatnya pada direktori root laman web anda.

8.URL Redirection (301 & 302 Redirects)

Pernahkah anda mendengar tentang istilah Redirection URL? Sekarang, dalam siaran ini, kami akan memberitahu anda tentang apakah maksud Pengalihan URL, apakah penggunaannya & jenisnya.

Katakan anda mempunyai pemilik laman web & anda mahu menukar nama domain anda tanpa mendaftar domain baru lain.

Kini, boleh dilakukan dengan Redirection URL. Apabila mana-mana pengguna mengklik pada URL lama, URL paparan yang sedia ada akan secara automatik diubah menjadi URL atau domain baru dalam penyemak imbas.

Pengalihan URL bermaksud mengubah URL domain sedia ada dengan domain baru tanpa kehilangan kuasanya. Untuk menukar URL lama anda tidak baik kerana jika domain lama anda mempunyai beberapa pihak berkuasa maka selepas diganti oleh domain baru, ia akan kehilangan semua kuasa & anda perlu bekerja di domain ini sekali lagi untuk mendapatkan kuasa untuk Search Engine.

Cara terbaik adalah untuk mengalihkan domain anda dengan mana-mana domain yang dikehendaki oleh 301 atau 302 Redirection kerana semua pihak berkuasa akan dipindahkan ke URL atau domain baru. Anda juga boleh menggunakan kod Redirect untuk menukar URL dalaman tapak anda.

Penggunaan Pengalihan URL

Untuk menukar URL nama domain sedia ada dengan nama Domain yang dikehendaki baru tanpa kehilangan kuasa.

Sekiranya domain anda tidak mesra Search Engine, maka Redirection URL adalah pilihan terbaik untuk anda.

Ia juga digunakan untuk memaparkan Iklan dalam bentuk imej, video atau teks untuk jangka pendek.

Jika tapak anda berada dalam penyelenggaraan semasa, maka anda boleh menggunakan Redirection untuk menunjukkan mesej kepada pengguna.

Apabila anda meletakkan kod Redirect ke dalam fail.HTACCESS, kuasa URL lama akan dipindahkan secara automatik ke URL baharu.
Ia digunakan untuk menyelesaikan kanonik

Jenis Pengalihan URL

Terdapat dua jenis Pengalihan URL; Satu ialah 301, dan satu lagi adalah 302 Redirect. Sekarang, kita akan membincangkan kedua-dua mereka satu demi satu.

301 Redirect

301 Redirect juga dipanggil Redirected Permanent kerana ia akan mengalihkan domain anda dengan domain yang diutamakan secara kekal. Sebaik sahaja anda menggunakan Redirect ini, URL lama atau sedia ada akan ditukar ke domain pilihan baru selamanya, anda tidak akan mendapat URL lama. Anda juga boleh menggantikan URL dalaman anda ke URL yang dikehendaki baru.

Contoh: – Andaikan laman web anda ABC.com & anda mahu menggantikan domain ini dengan XYZ.com selama-lamanya maka setiap kali pengguna cuba membuka ABC.com, Browser Google secara automatik akan menunjukkan kandungan XYZ.com di tempat ABC.com.

Sintaks: –

RewriteEngine On

Redirect 301 /old_url.html http://www.ABC.com/new_url.html

302 Redirect

302 Redirect juga dipanggil Redirection sementara kerana Redirection ini hanya terpengaruh beberapa kali. Terdapat had masa dalam Redirect 302 ini selepas URL lama itu akan ditunjukkan dalam penyemak imbas. Biasanya, tempohnya adalah antara minimum 5 saat hingga maksimum 1 hari.

Contoh: – Kadang-kadang apabila anda membuka laman web mana-mana maka URL lain akan dibuka & ia akan tunjukkan ‘Tunggu selama 5 saat’ atau ‘Klik di sini untuk terus melawat laman web ini’. Selepas tempoh tertentu, laman web sebenar akan dipaparkan. Ini adalah disebabkan oleh 302 Redirect.

Canonical:

9. Google Analytics:

Apakah Google Analytics  dan Bagaimana untuk menggunakannya?

Analisis Google pastinya tool analytics yang terkenal dan berkesan yang dapat membantu anda untuk mengetahui pemahaman kepentingan pelawat yang melayari laman web anda.

Google Analytics telah dibangunkan oleh Urchin Software Corporation. Ini adalah alat yang agak kuat yang mempunyai beberapa aplikasi. Ia semata-mata cuba menilai beberapa asas untuk membantu dan memperoleh permulaan.

Setiap orang berhasrat untuk melihat tapak web dan berada di kedudukan yang sangat baik melalui enjin carian seperti Bing, Google, Yahoo dan lain-lain. Walaupun tidak semua orang tahu apa yang pengunjung laman web mencari ketika mereka mengesan anda.

Oleh itu sekarang Google mula memberikan perkhidmatan percuma untuk membimbing anda untuk analisis Google.

Mengapa analisis google

Bagaimana untuk membuat persediaan Google Analytics

 • Buat persekitaran yang sesuai.
 • Mula-mula anda harus membuat item pada program analytics
 • Daftar dalam konsol API mengenai Google mengenai tugas.
 • Luluskan penggunaan pengguna maklumat analisis Google yang sebenar.
 • API pertanyaan, uruskan semua maklum balas.
 • Terima perkhidmatan yang diinisialisasikan.
 • Dapatkan hasilnya.

Google Analytics digunakan untuk:

 • Penapisan data anda
 • Ulasan Banci
 • Pemantauan Perbualan Bergaul
 • Pemantauan Url Promosi
 • Peristiwa Mengikuti info
 • Kod program Penjejakan E-Niaga (E-Commerce Tracking program code)
 • Google Statistik Cookies
 • Wp Plugin dengan Google Analytics
 • Google Analytics juga digunakan untuk menyemak kelajuan laman web

google-analytics

Analisis Google termasuk tool kelajuan halaman yang mengukur tempoh berat wesbite untuk sebarang ujian rawak pelawat. Walau bagaimanapun, anda mungkin mendapati pernyataan khusus ini bermanfaat, dan melihat tool ini untuk mendapatkan bantuan selanjutnya dengan petikan ini:

Ulasan Banci

 • Masukkan input nama laman web anda terlebih dahulu
 • Selepas input nama tekan menganalisis pilihan
 • Bagaimana untuk memeriksa kelajuan laman web

builder speed website

Sumber pelawat melalui pembina URL

Sumber-sumber pengunjung biasanya digunakan bila-bila masa membincangkan set janji temu. Sumber lawatan itu akan menjadi lokasi tertentu yang menghantar pengunjung ke laman web anda.

Sumber-sumber mengandungi twitter.co, Google.co, google.uk, facebook.com, dibayar untuk iklan dan lain-lain. Mereka dikumpulkan ke dalam Sumber utama yang mengejar seperti:

Melalui rujukan – sila lawati pautan dari laman web lain ke tapak web anda.
Lawatan langsung – Pelawat datang terus ke laman web anda dengan menaip nama tapak anda di bar alamat atau menanda halaman tapak anda ke penyemak imbas mereka.
Pengunjung pelawat organik yang tidak dibayar
Kos per klik (CPC) – Ia merujuk kepada iklan Google atau iklan berbayar yang dapat menjejaki pautan anda secara automatik.
URL Tool Builder Ini dapat membantu anda membuat URL melalui mana-mana medium yang anda mahukan.

url builder ga

Bagaimana untuk membina url dengan google analytics

Analisis Google menjejaki pelbagai promosi dalam talian, dari frasa utama untuk e mail. Oleh itu, anda dapat melihat semua jenis kempen walaupun tanpa sebarang cadangan sumber atau enjin carian.

Satu-satunya batasan sebenar fungsi ini sebenarnya aplikasi seperti Blok Iklan atau Tiada Skrip melalui Chrome atau Mozilla Firefox boleh menghalang kod penjejakannya. Jadi, beberapa pelawat dihalang melalui pemantauan dan dengan itu membawa beberapa perbezaan maklumat.

Sesetengah Tahap komuniti privasi juga boleh menyembunyikan lokasi tertentu dengan pengguna serta menunjukkan lokasi yang salah. Selain itu, pengguna yang tidak mempunyai JavaScript tidak akan membolehkan Statistik enjin carian untuk mengesan semuanya.

Jika pengguna membuang atau mungkin menghalang kuki Google, fungsi statistik mungkin juga tidak berfungsi dengan baik. Melalui alat analisis Google ini blogger meningkatkan pendapatan dan pendapatan laman web mereka.

10. SEO Webmaster Tools

daftar webmaster tool

Langkah pertama adalah untuk mengesahkan laman web ini. Google tidak akan menerima sebarang peta website tanpa meluluskan website yang ditetapkan untuknya pada mulanya.

Log masuk ke Tool Webmaster Google sama seperti anda log masuk ke ciri Google yang lain.

Tekan “Tambah Situs” dan berikan URL ke laman Google dalam kotak pop timbul. Kemudian tekan teruskan.

 1. Pada page yang dibuka selepas itu, tekan butang radio selepas “Tambah Meta Tag.”
 2. Salin tag Meta dari kotak arahan. Kami akan menggunakannya kemudian.
 3. Buka tab baharu dalam penyemak imbas dan buka websiteyang ingin anda sahkan.
 4. Tekan “Lebih Banyak Tindakan” dan klik “Uruskan Tapak” dari senarai.
 5. Klik Umum dari tab yang terletak betul-betul di bawah tab Tetapan Laman.
 6. Sekarang tag Meta yang disalin dari kotak arahan harus ditampal di tempat yang tepat di sebelah Pengesahan.

Simpan perubahan.

Pergi ke Tool Webmaster di mana teg Meta disalin.

 1. Tekan Sahkan.
 2. Langkah kedua ialah menghantar peta websiteke google.

 

Pergi ke websiteTool Webmaster.

 1. Pilih website sitemap.
 2. Klik WebsiteKonfigurasi-> Sitemap.
 3. Klik Add / Test Sitemap yang terletak di sudut kanan atas.
 4. Dalam kotak yang muncul, tampal kod berikut:

 / Sistem / feed / sitemap

 1. Hantar peta tapak.
 2. Peta websitekini telah berjaya diserahka
 3. cara membuat sitemap di webmaster tool

11. sitemap.xml

LANGKAH 1 – Penggunaan Generem Sitemap.xml

 

Terdapat banyak tool dalam talian yang boleh membantu anda dengan pembuatan / penjanaan sitemap.xml. Untuk tujuan ini, kami akan menggunakan perkhidmatan ini: http://www.xml-sitemaps.com/. Jika anda menjalankan blog atau laman WordPress, plugin Yoast SEO termasuk fungsi untuk ini.

 

Penjana Sitamap XML

 

LANGKAH 2 – Muat turun Sitemap XML

 

Memuat turun Sitemap.xml yang tidak dimampatkan

 

Sebaik sahaja kami memilih memuat turun Sitemap XML yang tidak dimampatkan, kami akan menyediakan sitemap.xml ini (seperti yang kita lihat pada tangkapan skrin di bawah) bahawa kami perlu mengedit selanjutnya (Keutamaan dan Kekerapan). XML Sitemap

 

LANGKAH 3 – Memilih tool penyuntingan yang betul

 

Untuk memulakan mengubah Frekuensi dan Keutamaan semasa, semua yang kita perlukan adalah untuk mula menggunakan NotePad ++. Ia adalah perisian mesra pengguna yang boleh dipasang di desktop komputer kami dan memudahkan hidup kami mengenai pengeditan sitemap.xml.

 

Apa yang perlu kita lakukan sekarang adalah untuk menyelamatkan borang sitemap.xml semasa di desktop kami pada folder dan mula bekerja pada Notepad ++ untuk mengedit Frekuensi dan Keutamaan setiap page.

 

Menyimpan Sitemap XML

 

LANGKAH 4 – Penyetempatan Sitemap.xml

 

Pengeditan Peta Laman di Notepad ++

 

Petua Penting:

 

Kita perlu teliti dan teliti. Kami perlu memastikan bahawa kami tidak memadamkan salah satu tag yang kami pemproseskan (mis. <Url>, </ url> dll).

 

Untuk kajian kes kami, kami sengaja memadam tag. Dalam kes ini sitemap.xml akhir akan muncul seperti ini (sila semak tangkapan skrin di bawah) dan kami mungkin perlu mengkaji lagi sitemap.xml sehingga kami menemui masalah.

 

Petua tambahan untuk laman web pelbagai bahasa

 

Jika kita mempunyai lebih daripada satu versi bahasa dalam satu laman web, adalah penting untuk membuat sitemap.xml untuk setiap bahasa. Terdapat kes di mana anda mengendalikan tapak besar. Kesnya kita boleh mengautomasikan proses dengan menggunakan Notepad ++, hanya dengan pergi ke: Carian> Ganti dan kemudian isilah sahaja bidang masing-masing dan sertakan versi bahasa untuk sitemap.xml anda.

 

Peta Laman XML untuk Laman Web pelbagai bahasa

 

LANGKAH 5 – Menyelesaikan XML Sitemap

 

Selepas pengeditan sitemap.xml (anda dapat melihat versi terakhir sitemap.xml di bawah), langkah seterusnya ialah pelaksanaan sitemap.xml dalam kod sumber. Bergantung kepada kemahiran pengekodan kami, kami boleh melaksanakannya sendiri atau pemaju boleh melaksanakannya.

 

Memuktamadkan site map XML

 

Pelaksanaan Sitemap.xml di Tool Webmaster Google

 

Print Friendly, PDF & Email
Cara Membuat Setiap Satu Kandungan blog SEO Friendly 1

admin

Saya happysus, Saya adalah seorang pencinta SEO. SEO adalah seni dalam menempatkan post pada kedudukan No.1 di Google. Ini adalah bidang yang saya tekun pelajari dan terus berkongsi apa yang saya praktik dan pelajari kepada semua pembaca. Saya ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email happysus%live.com atau happysus's Google Profile

More Posts - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest - Google Plus

2 Comments

  • admin

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.