First page googlefirst page yahookajian KeywordTrafik blog

Yahoo index – Cara nak index blog dalam Yahoo

Menurut yahoo.com lebih dari 99% pengguna internet menggunakan index carian. Ia adalah satu proses yang akan dilalui web secara automatik mencari kandungan baru dan mengindekkan blog/website. Cara paling mudah membuat index yahoo adalah menghantar ke Yahoo Directory. Tiga Kelebihan kenapa kita menggunakan yahoo Directory ini.

1. inbound link iaitu adalah link ke laman web anda daripada laman lain yang tidak anda link kembali kepada mereka. Ia berbeza dengan backlink kerana ia ada link timbal balik.

Keadah adalah seperti dibawah

Query for Google:
link:www.example.com (note: bukan cara terbaik, Saya semak menggunakan Traffic travis dapat periksa bilangan link ini.)

Query for Yahoo:
linkdomain:www.example.com

Query for MSN:
link:www.example.com

2. Memberi banyak referrals.  Kita boleh buat blog di  dalam blogger.com dan buat banyak links balik ke web site sasaran kita.  Hantarkan banyak soalan dan bantu menjawab dalam Yahoo answer kerana google juga suka membuat rujukan kepada yahoo answer ini. Seterusnya menulis artikel yang power dan terbaik untuk dimasukkan ke dalam Squidoo yang memberikan kita menggunakan LENS untuk menhantar artikel. Jadi pastikan ada link ke laman utama kita dan hubpages pula memberi kita menhantar artikel dalam yang dinamakan HUB. Antara laman artikel lain yang dipercayai adalah  seperti www.ezinearticles.com, www.articledashboard.com, www.content-articles.com, www. buzzle.com,  www.goarticles.com dan www.webarticles.com.

3. Memberi kelebihan dalam kedudukan di dalam Yahoo.

Yahoo! Directory mengenakan bayaran untuk mengindexkan blog atau laman web kita. Mahal juga bayarannya iaitu $299/year. Saya cadangkan anda gunakan directory free dmoz.org sebagai satu pilihan yang baik kepada Yahoo! Directory berbayar. Proses register dalam dmoz ini lambat.  Tidak payahlah susah-susah nak menggunakan Yahoo! Directory ni.

Page dalam laman web anda juga akan diindex sekiranya ada menggunakan 2 keadah dibawah. Sebelum itu periksa dulu sama ada berapa banyak page website anda yang crawl di baca oleh web crawl yahoo ini.

Cara mempastikan blog kita telah diindex oleh yahoo adalah menggunakan syntax “site:”
Yahoo index - Cara nak index blog dalam Yahoo 1

Selepas itu kita akan diberi jawapan berapa page dalam blog/ website kita yang berjaya diindexkan oleh yahoo. Di bawah juga disenaraikan  page yang terindex dalam yahoo.

Yahoo index - Cara nak index blog dalam Yahoo 2

Contohnya ; Yahoo cuma index 15 page dalam website saya. Backlink masuk adalah sebanyak 116 sahaja. Jadi mulalah membina backlink untuk mendapatkan lebih banyak linkin ke website/ blog kita. Tiga top index dan top searches adalah file dot.pdf dalam web happysus.com.
Yahoo index memberi penyelesaian dengan membuat 2 perkara supaya yahoobot dapat membuat index pada blog kita  iaitu

1. Submit a Website or Webpage

Yahoo index - Cara nak index blog dalam Yahoo 3

2.  Submit Site Feed

Yahoo index - Cara nak index blog dalam Yahoo 4

Setelah memeriksa yahoo index saya dapat banyak page penting yang hilang. Jadi kedua-dua keadah ini adalah penting dan sama-sama kita mengunakannya untuk mempastikan yahoobot mengindex dan crawl dalam page blog kita.

Kita kena faham yahoo adalah Yahoo! Directory. Oleh itu jika kita mengharap free dari yahoo index ini maka prosesnya adalah lambat dan kita kena bersabar untuk melihat hasilnya. Walaubagaimana pun ia berlaku secara automatik dan dengan bantuan dua keadah yang saya tunjukkan di adat akan dapat membantu mempercepatkan proses yahoo index ini .  Saya sarankan kita perbaiki Pengunaan SEO yang terbaik kerana ini akan menjamin yahoobot menjumpai blog kita dan membuat crawl dalam blog kita.

Note: URL  search yahoo index menggunakan format url:

contoh: url:www.happysus.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Yahoo index - Cara nak index blog dalam Yahoo 5

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

3 Comments

    • happysus
  1. johnson

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.