Cara senaraikan facebook dalam engine search google

Walaupun Google tidak dapat melihat kebanyakan akaun Facebook tetapi ia tetap mengira Like yang dari page yang anda miliki.  Kebanyakan signal ini dikira signal yang lemah tidak memberi apa-apa kesan yang besar kepada site anda.  Adalah lebih baik post dalam page anda di share oleh ramai orang ini adalah kerana ia adalah satu signal yang baik bahawa post anda adalah relevan kepada apa-apa keyword yang teleh anda tetapkan.

cara facebook dibaca google

Authority yang wujud dalam signal Facebook atau Twitter ini memberi satu kesan yang baik kepada page anda. Bagaimana anda nak mempastikan bahawa akaun facebook anda berauthority? Ini adalah persoalan yang selalu bermain diminda saya. Hasil dari pengamatan terhadap authority sesuatu laman social beberapa perkara yang harus di ambil kira oleh pemilik akaun social.

1. Pastikan semua keperluan pendaftaran termasuk memberi detail yang tepat telah dilunaskan oleh anda.  Perkara kecil seperti kaitan website dan akaun social milik anda dalam apa juga perkara hendaklah diambil berat.

2. Pastikan setting manage permissions dalam facebook diberi keutamaan supaya apa yang anda mahu orang melihat page dalam setting tersebut tidak dihalang. Menghalang bot dan oranga melihat page anda tidak akan membantu page anda untuk berada di muka satu google. sebagai contohnya;

Jika anda setkan  “country restrictions” dan  ” age restriction” hendaklah berhati-hati.  Ini adalah kerana dengan menberi setting  “country restrictions” anda akan membuat limit kepada hanya bot dari Google, bing dan facebook sendiri untuk membuat semakan maklumat yang ada dalam page anda.  Jika anda khuaitirkan spammer, maka anda boleh block mereka kemudian.  ” age restriction” juga memberi kesan, kita tahu mereka yang login dalam facebook adalah lebih dari 13 tahun maka tidak ada sebab anda nak limitkan umur yang boleh masuk dalam page anda.

Jika nak tahu lagi boleh lah ke page help facebook ini.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Cara senaraikan facebook dalam engine search google 1

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

One Response

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.