Cara buat website

10 Sebab Kenapa Website Perniagaan perlu SEO

Saya sangat menghargai kalau anda membaca post ini.

Ia mungkin memberi satu perubahan kepada tanggapan anda kepada SEO.  Semua perniagaan perlu melabur untuk SEO. SEO adalah satu cara untuk mendapatkan trafik secara maksimum ke website anda. Terdapat beberapa engin carian seperti Google, Bing, Baidu, yahoo, ask, AOL dan DuckDuckGo. Pos

SEO adalah keadah untuk membolehkan website muncul di Google. Sasaran kita adalah muka satu google. Kenapa harus SEO website? Ini adalah persoalan yang ingin saya ceritakan dalam post kali ini. Bagaimana nak buat website muncul di Google.

Cara mudah lihat website muncul digoogle atau tidak.

  1.  Masuk Google search
  2.  taip, site:happysus.com atau site: website url anda

Itu saja. Kalau anda nampak ada url anda maka website anda ada di Google.

Mudah bukan.

SEO atau Search Engine Optimization adalah  aktiviti pemilik website cuba meningkatkan atau menempatkan carian di kedudukan  yang baik di enjin carian.  Google ™ memaparkan laman web yang difikirkannya relevan dan berwibawa untuk ditempatkan di kedudukan baik di Google.   Terdapat berbilion jawapan kepada berbilion pertanyaan setiap hari dalam banyak enjin carian utama Google, Bing, duckduckgo dan Ask.

Mereka yang memiliki website bimbang kenapa post mereka tidak muncul di Google. Tahukah bagaimana nak tahu post muncul di Google. Google dan search engine lain memiliki algoritma mereka masing-masing. Algoritma SEO adalah proses dimana engin carian memberi nilai kepada sesuatu post atau page untuk di tempatkan di muka satu berdasarkan kreteria yang menjadi keutamaan untuk memberi pengguna engin carian maklumat terbaik. Algorithma engine carian akan memberi

Pengoptimalan tidak bermaksud mendapatkan kedudukan terbaik. Kalau berdasarkan glosari SEO  “Seni merancang atau mengubahsuai laman web untuk kedudukan dengan baik dalam enjin carian.”

1.Ramai mencari produk yang hendak dibeli di Google

Berdasarkan maklumat daripada dailymail.co.uk menyatakan setiap saat sebanyak 50,000 carian google dilakukan, setiap saat sebanyak 7,000 tweet dikongsikan dan sebanyak sebanyak 2 juta email dihantar setiap saat. Ini menjadikan carian google adalah medium baik untuk perniagaan. Ia memberi banyak kebaikan kepada perniagaan. Peluang pun banyak untuk perniagaan anda ditemui di google. Ini adalah kerana pelanggan anda menggunakan google setiap hari.

 

2. SEO mengambarkan kualiti carian

SEO mengambarkan kualiti di Google. Mengapa? Ini adalah kerana google menyelesaikan masalah carian yang kita lakukan. Semestinya kita akan mendapat trafik terbaik semasa carian di Google . Ini akan menguntungkan website perniagan  yang di SEO kerana Google akan beri keutamaan website kita.  Keutamaan ini bermaksud,  Google memberi keutamaan kepada kualiti dan kesesuaian (relevancy).

SEO adalah strategi marketing jangka masa panjang.  Tidak perlu berbelanja membuat iklan untuk mendapatkan pelanggan. Google akan bagi link ke website. Ini pun kalau dapat kedudukan yang baik.  Menurut Borrell Associates, syarikat  telah menghabiskan $ 65 bilion pada SEO pada 2016. Saya cuba cari data terkini, setakat ini belum ada.

 

3. Trafik Carian di Google untuk SEO  selalu bagi terbaik

Lebih kerap Google buat update, lebih banyak perubahan pada kedudukan carian google. Ini akan memberi perniagaan anda peluang untuk meletakkan perniagaan di kedudukan yang baik di Google. Siapa bagi kandungan terbaik mereka akan dapat kedudukan yang terbaik. Algrithm AI rankbrain google selalu memberi yang terbaik.

 

4. SEO meningkatkan jualan dan memberi petunjuk

Mereka kata ini cuma mintos.  SEO bukan mitos.  Sekiranya anda memberi perkhimatan atau menjual produk SEO boleh memberi petunjuk dan jualan  supaya berdaya maju. Walaupun kita tidak tahu berapa nilai satu perniagaan menggunakan SEO sebagai mediam pasaran tetapi

Bagaimanapun, anda mesti melabur dalam strategi SEO terbaik. Dengan kempen SEO yang berjaya, perniagaan anda akan menjadi cara untuk penukaran yang lebih tinggi.

 

5. SEO boleh mengurangkan kos

Satu lagi manfaat SEO adalah bahawa ia adalah “percuma”.  Kalau buat sendiri memanglah percuma. Kalau upah orang buat kena bayar lah sikit.

SEO adalah jauh lebih murah daripada pengiklanan untuk memperoleh pelanggan. Satu-satunya kos dalam SEO ialah kos untuk mengupah syarikat SEO terbaik.  Sekiranyan  anda mempunyai pengalaman dalam pengekodan laman web dan algoritma Google, anda memerlukan firma atau agensi SEO untuk mengembangkan ranking anda.

 

6. SEO tidak melibatkan iklan berbayar

Anda tidak perlu mengiklankan jika anda mempunyai kedudukan SEO yang yang baik di Google.  Seudah pasti trafik akan meningkat tanpa perlu membayar per klik.

Strategi SEO yang berkesan dapat membantu anda meningkatkan  kemunculan perniagaan anda di Google melalui  Carian Google berdasarkan lokasi dan produk serta perkhidmatan.

 

7. Kedudukan SEO Top menyediakan promosi 24/7

Jika website page anda berada di muka stu Google maka pasti SEO adalah website anda akan berada di google 24/7.

Ia tidak akan hilang dalam masa semalaman jika patuh syarat Google.  Ada cara untuk anda meningkatkan trafik ke website. Tugas utama adalah untuk meningkatkan autority website anda. Kalau beri banyak maklumat membantu pengunjung maka ini akan memberi share dan authority website.

 

8. SEO membina kepercayaan dan kredibiliti

Ramai yang cari produk untuk membeli atau mendapatkan perkhidmatan di Google. Ya mereka percaya kepada Google.  Mereka mencari di Google. Nak tahu sesuatu perkara mereka akan Google.  Pasti nak beli pun mereka akan Google. Selalunya kalau mereka membandingkan produk mereka akan Google.

Ranking tinggi pada enjin carian, perniagaan anda akan membina kepercayaan dan kredibiliti dengan penonton anda. Jaga Bounce rate, pastikan rendah. Bagaimana nak buat.

Tonton video Neil Petal ni.

Sebenarnya, 53 % klik enjin carian berada pada penyenaraian organik pertama.

10 Sebab Kenapa Website Perniagaan perlu SEO 1

image: Search Engine Watch

9. SEO adalah strategi jangka panjang

zerogravitymarketing.com kata Strategi SEO Baik Memahami Komitmen Jangka Panjang.  Ini bermakna SEO yang baik mengambil kira perancangan jangka masa panjang. Menurut zerogravitymarketing ia adalah strategik jangka masa panjang kerana perlu masa untuk membina kepercayaan, membina kualiti  memerlukan kesungguhan, link akan bertambah jika pembaca percaya dan kandungan yang boleh dikongsikan.

SEO adalah strategi jangka panjang.  Saya suka kajian dibuat oleh Tim Soulo di ahrefs.com  menyatakan  hanya 5.7% daripada semua halaman yang dikaji disenaraikan dalam hasil carian  top10 dalam masa 1 tahun untuk sekurang-kurangnya 1 kata kunci.

10 Sebab Kenapa Website Perniagaan perlu SEO 2

 

Walau bagaimanapun, memandangkan ia memerlukan masa untuk meningkatkan kedudukan, ia juga mengambil masa untuk menurunkan kedudukan. Sebaik sahaja anda diletakkan di kedudukan teratas, anda jarang bergerak ke bawah. Satu-satunya sebab ini akan berubah adalah disebabkan peningkatan persaingan SEO atau perubahan dalam algoritma Google.

Saya akan monitor kedudukan menggunakan google console dan beberapa software seperti

10 Sebab Kenapa Website Perniagaan perlu SEO 3

 

10. SEO menjadikan pelanggan anda lebih banyak maklumat

Kita sebagai pembeli akan membuat penyelidikan.

Pelanggan anda menggunakan enjin carian untuk penyelidikan. Mereka menggunakan penemuan mereka untuk membantu mereka membuat keputusan merujuk kepada pilihan yang kita tunjukkan. Kedudukan SEO yang tinggi membolehkan anda mendidik pelanggan yang berpotensi. Ini secara tidak langsung membina kepercayaan, tetapi yang paling penting membantu mereka membuat keputusan.

Ia juga berkaitan dengan branding seperti yang dinyatakan oleh Jayson DeMers  di forbes.com, mengapa Anda Perlu Jenama Sebelum Strategi SEO Atau Kandungan.

 

 

Kesimpulan

Banyak lagi sebab kenapa kita perlu SEO dalam perniagaan. Bagaimana Cara nak SEO perniagaan? Adakah ini pertanyaan anda.

PM Saya saya bantu anda.

http://tanyaSEO.wasap.my

Print Friendly, PDF & Email
10 Sebab Kenapa Website Perniagaan perlu SEO 4

admin

Saya happysus, Saya adalah seorang pencinta SEO. SEO adalah seni dalam menempatkan post pada kedudukan No.1 di Google. Ini adalah bidang yang saya tekun pelajari dan terus berkongsi apa yang saya praktik dan pelajari kepada semua pembaca. Saya ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email happysus%live.com atau happysus's Google Profile

More Posts - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest - Google Plus

2 Comments

  1. hafiz
    • admin

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.