Kepentingan SEO

Kepentingan seo kepada website

Kepentingan SEO kepada pemilik perniagaan tidak nampak di mata kasar. Ramai yang tidak memahami istilah SEO atau Search engine Optimization.

Kalau saya sebut pengiklanan dan  marketing ramai yang faham.  Tanpa pengiklanan dan marketing sesuatu perniagaan tidak mungkin dikenali oleh bakal pelanggan.

Sesuatu perniagaan selalunya membuat pengiklanan secara tradisional iaitu menggunakan surat khabar, majalah, papan iklan ,TV dan lain lain.  Kini bidang pengiklanan dan marketing telah bergerak lebih jauh iaitu menggunakan media sosial berbayar atau media social tidak berbayar untuk membuat pengiklanan produk mereka.  Banyak juga perniagaan kini telah sedar bahawa kepentingan internet kepada perniagaan mereka.

Kepentingan SEO

Servis SEO Sendiri ini dilakukan sendiri oleh kakitangan marketing mereka.  Mereka berusaha untuk mendalami ilmu menempatkan produk mereka di muka satu Google.  Pasti kalau mereka lakukan sendiri mereka memerlukan banyak tool yang boleh digunakan untuk tujuan SEO. Alternatif lain adalah mengupah servis SEO perniagaan.  Servis SEO perniagaan ini adalah company SEO yang memberi khidmat SEO kepada perniagaan yang memerlukannya.

Servis SEO Blog menawarkan pelbagai servis mereka seperti blog carnival yang nyata memberikan anda menguasai sesuatu niche. Dalam blog carnival dimana blog anda akan di hantar ke website  berkualiti dan blog PR tinggi lain yang memberi backlink kepada anda.  kempen Servis SEO perniagaan yang lain adalah seperti search engine index website atau blog, social bookmarking, press release, artikel submissions,directory submission  dan juga pengiklanan tradisional.

Servis SEO untuk perniagaan memerlukan usaha yang berterusan dan harus dilakukan oleh mereka yang mempunyai ilmu, pengetahuan dan pengalaman.  Memilih Servis SEO perniagaan harus melihat sendiri bukti yang telah mereka buat untuk menaikkan sesuatu perniagaan.  kita hendaklah melihat Servis SEO perniagaan yang menawarkan harga yang berpatutan dengan budget yang kita ada. Selalunya Servis SEO perniagaan mempunyai penulis profesional untuk menulis bagi pihak mereka.  Servis mereka termasuk membuat kandungan dan menhantar kepada pelbagai site.

Penggunaan video juga memainkan peranan yang penting. You tube mempunyai billion pengunjung setiap hari. Ada juga Servis SEO  menawarkan servis membuat video dan menghantar video ini.

Apa yang penting website anda mendapat trafik yang tinggi dan memberi pulangan dengan banyak belian dari kunjungan trafik yang tinggi ini

Bagaimana Enjin Carian berfungsi?

Dalam bab ini, kami akan memberitahu anda tentang enjin carian dan maklumat terperinci mereka dengan gambarajah yang sesuai.

Apakah Enjin Carian?

Search Engine adalah alat dalam talian yang memaparkan maklumat hasil carian tertentu mengikut permintaan carian pengguna.

Search Engine mengandungi sebahagian besar dari trafik laman web mana-mana i.e. sejumlah besar lalu lintas datang melalui pertanyaan enjin carian ke laman web.

Google adalah enjin carian yang paling terkenal dan popular yang mengandungi anggaran 90% carian. Enjin carian lain adalah Yahoo, Bing, Ask, Aol dan sebagainya.

Kerja-kerja Mesin Pencari

Apabila anda memasukkan pertanyaan untuk mendapatkan maklumat tertentu pada mana-mana enjin carian maka, ia akan mencantumkan pertanyaan anda dan memaparkan hasil spesifik yang berkaitan dengan pertanyaan carian anda.

Adakah anda tahu bagaimana keputusan ini dipaparkan pada enjin carian dan bagaimana mereka mengira perkaitan keputusan yang sepertinya keputusan harus dipaparkan pada kedudukan mana?

Search Engine memaparkan hasil anda dan mengira perkaitan laman web dalam 5 langkah: – Crawling, Indexing, Pemprosesan, Menghitung relevancy dan Menarik Keputusan.

Merangkak (Crawling)

Proses pertama Search Engine merangkak laman web. Proses perangkaan dilakukan oleh set perisian Search Engine, yang dikenali sebagai crawler (labah-labah, bot atau Robot).

Untuk Google, perisian itu dipanggil Google-Bot, untuk Yahoo adalah Yahoo-bot. Mengimbas atau merangkak crawler web (semua laman web) secara berkala untuk melihat apa yang baru di web.

Labah-labah mengikuti pautan dari satu halaman ke laman lain dan merangkak semuanya di halaman. Proses ini dilakukan oleh labah-labah secara berkala berdasarkan Sitemap atau pengalaman merangkak sebelumnya.

Google tidak membaca kilat, imej (tetapi membaca alt tag), video, JavaScript.

Kami boleh menyemak status perangkaan tapak web untuk mengetahui apabila Google merangkak laman web anda kali terakhir dengan mengklik pada halaman kanan pilihan URL yang di-cache.

Cara Semak Google Status Crawling

Gunakan Google console untuk menyemak crawl status. Ini agak advance bagi yang baru nak faham SEO. Kalau nak tahu cara detail setting boleh tunjukkan nanti.

google console

Status merangkak google perlu diketahui kerana disini kita tahu google suka website kita atau tidak. Kalau banyak page yang google masuk dan periksa maksudnya. Page kita sihat. Insyaallah untuk berada dalam carian Google peluang tu tetap ada.

Ada setengah orang tidak tahu bahawa site mereka tidak di crawl google. Shok sendiri ingatkan google masuk tapi semua pintu tutup bagaimana google nak masuk.

Saya ada berpuluh cara nak buka pintu ini. Ini perbezaannya

 

Pengindeksan

Setelah melengkapkan proses Crawling, Search Engines menyimpan maklumat halaman yang dirangkak pada pangkalan data yang besar dalam bentuk indeks. Proses ini dipanggil Pengindeksan. Dalam proses ini, Search Engine mengenal pasti ekspresi yang menentukan halaman mana yang akan ditunjukkan untuk pertanyaan carian tertentu.

Pemprosesan

Tahap ketiga Enjin Carian adalah Pemprosesan di mana perbandingan rentetan carian (dimasukkan oleh pengguna untuk hasil carian tertentu) dengan laman diindeks dilakukan.

Menghitung Relevancy

Terdapat banyak laman web (berjuta-juta halaman) yang ditemui untuk setiap rentetan carian dalam Indeks. Jadi, selepas Pemprosesan, Search Engine mengira perkaitan setiap halaman dengan rentetan carian. Proses ini dilakukan melalui pelbagai algoritma dan setiap Search Engine mempunyai algoritma carian sendiri untuk mencari relevansinya.

Mengambil semula

Langkah terakhir Enjin Carian mengambil keputusan. Selepas mengira perkaitan halaman, hasil khusus untuk rentetan carian tertentu dipaparkan pada penyemak imbas atau skrin pengguna dan dipanggil mendapatkan keputusan.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.