Bina Web

5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog

Jika hendak menghasilkan blog tidak memerlukan perbelanjaan yang mahal. Blog ini biasanya menyediakan web hosting internet. Sebenarnya kita ada banyak pilihan menggunakan blog hosting untuk laman web kita. Langkah-langkah nak buat blog sebenarnya tidaklah susah. Ada banyak panduan langkah-langkah nak buat blog di internet kini. Blog boleh memberi kita upload gambar dan memberi komen. Saya akan cuba menerangkan langkah-langkah nak buat blog dalam post saya ini.

Kalau dulu kita tidak ada pilihan kecuali menggunakan HTML. Langkah-langkah menggunakan HTML mungkin memakan masa nak menghasilkannya jika dibandingkan dengan nak buat blog. Banyak perisian yang membolehkan kita gunakan untuk menghasil laman web HTML ini.  Antara yang percuma adalah NVU dan KompoZer. Masa kini perisian ini selalunya digunakan untuk buat Minisite.  Ia juga memerlukan kemahiran html. Perisian ini mudah digunakan kerana ia adalah  pengedit lamanweb WYSIWYG. Ia menghasilkan apa yang kita buat , lihat dan itu yang kita dapat terus di atas skrin kita. Semudah menggunakan word processor.

Berikut adalah hosting blog yang diiktiraf dan popular adalah blogger.com, typePad.com, WordPress.com, Blogster.com, VOX.com, LiveJournal.com, Blog.com, Xanga.com, Sixpart.com, Expression Engine.com dan B2evolution.com.  Facebook.com dan Myspace.com juga menawarkan perkhidmatan blog walaupun ia adalah laman Sosial.

Langkah-langkah nak buat blog bermula dengan mencari domain yang sesuai untuk blog kita.  Nama domain kenalah bersesuaian dengan apa bahan yang nak kita masukkan dalam post blog kita.  Blog yang baik adalah blog yang dapat menyelesaikan masalah orang seperti “How to” atau “Bagaimana untuk”.  Pemilihan topik yang popular akan menarik traffic organik dari enjin carian seperti yahoo dan Google. Produk infomarsi, gosip, berita, tunjauan broadcast acara- seperti akedemi Fantasia, galeri gambar, Video, promosi dan kritikan politik. Kita kena fokus memilih tajuk yang kita minati. Ini adalah kerana jika kita minat kita akan berusaha menambah bahan dan artikel dalam post kita. Memilih blogger.com akan memberi kita http://namabloganda.blogspot.com. Blogger adalah blog yang dimiliki oleh google.  Blog yang menggunakan hosting google lebih dahulu diindex oleh enjin pencari ini. Saya cadangkan anda guna cara yang telah saya berikan dalam artikel sebelum ini. click sini.

Langkah-langkah nak buat blog seterusnya adalah mendaftar ke blog-blog hosting yang nak kita gunakan.  Langkah-langkah nak buat blog sendiri adalah mengikut demi langkah-langkah yang dicadangkan oleh blog hosting.  Cara setup antara satu hosting dengan hosting lain adalah berbeza.

Langkah-langkah nak buat blog dengan Blogger.com

1. Daftar. Adalah mudah sekiranya anda ada akaun gmail.com. Kalau tidak ada register akaun gmail dulu.

2.   Langkah seterusnya adalah tekan perkataan “Create a Blog” di sebelah kanan atas blogger.

3.   Langkah-langkah nak buat blog dengan Blogger.com, semak nama blog

5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog 1

4.  Langkah seterusnya  adalah memeriksa samaada nama blog masih ada dalam database google.com5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog 2

5.Langkah-langkah seterusnya nak buat blog adalah  memilih template blog kita.

5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog 3

 

5. Selesai. Tahniah.

5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog 4

Print Friendly, PDF & Email
5 Langkah-Langkah Nak Buat Blog 5

happysus

Beliau amat meminati SEO, Beliau minat membuat kajian keyword/ SEO dalam blog-blog beliau. Teknik menarik trafik ke laman web dan cara mendapat first page google. Beliau ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email admin@happysus.com atau Happysus Sait

More Posts - Website - Twitter - Facebook - Google Plus

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.