Rahsia On-page SEO checklist [ Page No.1 di Google dan Bing]

Checklist, Panduan buat SEO 5

Saya happysus, Saya adalah seorang pencinta SEO. SEO adalah seni dalam menempatkan post pada kedudukan No.1 di Google. Ini adalah bidang yang saya tekun pelajari dan terus berkongsi apa yang saya praktik dan pelajari kepada semua pembaca.

Saya ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email happysus%live.com atau

5 Comments
    1. Masymul Hisyam Ishak, Saya cuba bagi sebaik mungkin infomasi, kalau ada yang masih tertinggal saya akan update dalam komen. Ada beberapa Checklist seperti Teknikal SEO Checklist, Asas sebelum mula SEO Checklist, Performance SEO Checklist dan User Experience Checklist. Ini adalah checklist saya sedang tulis. Jangan lupa lawat site ini nanti. Thanks.
  1. Saya ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada tuan happy sus memberi ulasan begitu lengkap dan padat. Di sini, saya ada satu soalan, jika blog article saya telah memenuhi semua syarat di atas, tetapi maish tidak di index oleh enjin carian, Apakah cara lagi saya boleh menggalakkan enjin carian untuk index article saya ? Harap tuan boleh membantu. Terima kasih terlebih dahulu.
    1. Hi Hugo,   Ini adalah masalah biasa bagi page baru. Kita check dulu page tu betul ke tidak index atau belum naik top 100.   Caranya adalah dengan menggunakan   Site:namasite dot com intitle:tajuk post. tidak guna intitle pun boleh. kalau digoogle SERP tidak ada, memang betul belum index.   Cara mengatasi masalah belum index:Semak:   1) check sitemap.xmlContoh : https:// happysus.com / sitemap_index.xml Kalau ada bagus. Ini umpama pintu depan website kita.   2) Check robot.txt Baca ini.   >>>https://moz.com/learn/seo/robotstxt   Ini umpama kunci pintu rumah dan tingkap. kalau dua ni dah okey. Kena buat link dari artikel lama yang ada di google, sebaiknya page yang kedudukan baik digoogle.   Macam mana nak cari page yang dah diindex? Biasa saya check di Google Console nak tahu page mana saya nak buat internal link. Bila kita buat internal link dari page lama ke page baru. Bot akan masuk dan page baru akan diindex. biasanya kalau sudah register site dalam Google search console. Biasa automatik google tahu. Sekarang tidak perlu lagi submit di GSC.   Saya harap jawapan ringksas ini dapat menjawab soalan Hugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href=""> <abbr> <acronym> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.