kajian KeywordKajian Website

Tarik 300% Pengunjung Blog Melalui Twitter [update 2017]

Ini tentang Info trafik twitter. Saya baca post Instagram quicksprout.com iaitu Tarik 300% Pengunjung Ke Blog Menerusi Twitter. Pengguna Twitter di Malaysia sudah semakin ramai.

Walaupun ia tidak mungkin akan akan mengatasi trafik facebook. Saya nak lihat beberapa blog gosip Artis Malaysia yang popular dan kaitannya dengan trafik mereka jana menerusi Twitter.

Blog Gosip Artis Malaysia pilihan GOOGLE

Data ini saya menggunakan semrush.com untuk mendapatkan data yang mudah.

 1. beautifulnara.com
 2. rotikaya.com
 3. izyan.com
 4. ohbulan.com
 5.  hairanblog.com
 6. myartis.com
 7. mediamalaya.com
 8. gosipmalaysia.com
 9. kakigosip.com
 10. budiey.com
 11. carianpanas.blogspot.com
 12. 000webhostapp.com
 13. sensortower.com
 14. malaysianreview.com
 15. avancefranchising.com
 16. gosipsensasi.blogspot.com
 17. gambarluculo.com
 18. fiforliferesmi.com
 19. bmalaysia.com

Post ini adalah post tentang twitter yang masih relevan walaupun telah 3 tahun. Perubahan dalam penerangan di bawah saya akan gabungkan dengan meklumat SEO 2017.

Tarik trafik pengunjung melalui Twitter

Kajian ini tidak ada niat nak membandingkan tujuh trafik website dan saya berpendapat semua site adalah bagus dan hebat. Masih masing ada kelebihan untuk menarik peminat mereka. Persoalannya adakah mereka menggunakan Twitter untuk promosi artikel mereka. Ini yang menjadi tanda tanya.

Saya belum add lagi laman web hiburan tersebut maka saya tidak dapat komen lanjut tentang hal ini. Ada ke tidak share button site-site ini.

Saya pergi ke Google dan memasukan kata kunci “gosip artis malaysia”. Berikut adalah dapatan.

Dapatan :

carian sebulan adalah 40,500
Blog yang No 1 hingga 7
Incognito window
Crawling terakhir 31 Mac 2014 (data lama)

 

carian sebulan adalah 49,500
Blog yang No 1 hingga 7
Incognito window
Crawling terakhir 16 Ogos 2017 (data baru 2017)

Berikut adalah blog yang menduduki tangga tertinggi Google pada 22.4.2014

1. bautifulnara.com
2. izyan.com
3. mediamalaya.com
4. www.myartis.com
5. www.murai.com.my
6. www.ohbulan.com
7. rotikaya.com

Berikut adalah blog yang menduduki tangga tertinggi Google pada 16.8.2017

 1. beautifulnara.com
 2. beautifulnara.com/page/2/
 3. beautifulnara.com/page/5/
 4. ohbulan.com
 5. www.myartis.com
 6. izyan.com
 7. https://www.facebook.com/artis.malaysia
 8. www.gosipmalaysia.com
 9. https://www.rotikaya.com

Data 2017 menunjukkan beautifulnara.com mengungguli 3 tapak carian google.  Hebat bukan. Walaubagaimanapun trafik ohbulan lebih baik dari beautifulnara.com.

Okey bagaimana saya mencari data trafik, peratusan social dan jumlah trafik blog-blog hiburan terbaik Malaysia ini. Saya melihat berapa trafik webite ini dan berapa peratusan trafik dari twitter.

 

Trafik dari Social untuk butifulnara cuma 7% sahaja. Banyak dari trafik direct.

Kajian trafik SEO secara manual

Saya masukkan secara manual di dalam excel dan membuat pengiraan seperti dibawah. Pengunjung ini adalah dalam masa 3 bulan dengan data crawling sehingga 31
Mac 2014.

Beutifulnara memang banyak peminat. Tapi hanya 1.82% adalah dari Twitter.

Sejumlah 12,000 trafik dari Twitter.

Data 2017 menunjukkan terdapat peningkatan 3x ganda penggunaan twitter beutifulnara.

butiful nara

Data 18/8/2017 Beutifulnara menunjukkan terdapat peningkatan penggunaan twitter daripada 1.82% pada tahun 2014 ke 10.73% trafik dari twitter.

Jadual excel dibawah anda akan dapati bahawa rotikaya telah menggunakan potensi Twitter untuk trafik masuk ke blog mereka. 8.38 % pengunjung adalah dari Twitter jika dibandingkan dengan 6.8% dari pengunjung dari Media Social keseluruhan.

Data Perbandingan 2014

twitter traffic 300

Dibawah data perbandingan 2017

twitter 2017

 

Adalah didapati lebih dari 90% laman web hiburan ini menggunakan kehebatan media social.

Facebook Izyan.com adalah laman hiburan yang menggunakan potensi laman social untuk trafik iaitu 38%. Tapi sayang mereka tidak mendapat trafik dari Twitter yang banyak cuma 0.04%.

Ini bermakna mereka boleh meningkatkan lagi trafik mereka sekiranya mereka menggunakan Twitter sekurang-kurang sehingga 1 – 2% seperti site-site hiburan lain.

Laman web yang berjaya menggunakan Twitter untuk menarik pengunjung dari segi peratusan adalah ohbulan.com. Daripada jumlah keseluruhan trafik ohbulan.com telah berjaya menarik seramai 5,604 iaitu 8.11% pengunjung kedua terbanyak selepas beautifulnara.com.

Jika dibandingkan dengan beautifulnara.com walaupun berjaya menarik 12,192 pengunjung dari Twitter tetapi jumlah ini cuma 1.82% dari jumlah trafik
pengunjung social sebanyak 669,900.

Boleh disimpulkan di sini banyak site di Malaysia belum mengunakan potensi Twitter ini dengan berkesan.

Peningkatan 3 kali ganda penggunaan trafik daripada 12 000 sebulan kepada 36,000 pada tahun 2017 sebulan trafik dari twitter.

Bagaimana nak Tarik pengunjung ke blog dengan menggunakan Twitter?

Infografik dibawah adalah penyelesaian kepada masalah yang saya nyatakan di atas. Potensi menukar pengikut kepada pembeli adalah matlamat akhir kepada sesuatu laman web yang menjual sesuatu. Kalau laman web hiburan mereka nak tarik real trafik. 30% pengikut akan mencadangkan post-post Twitter mereka.

Tarik trafik guna Twitter

Berapa Ramai Pengguna Twitter Malaysia

Penguna laman social di Malaysia telah mencecah angka yang besar. Menurut Laporan Ekonomi 2013/3014, Kementerian Kewangan bilangan pengguna Internet  di Malaysia akan meningkat kepada 25 juta orang menjelang 2015 berbanding 18 juta orang pada 2012.

“Kadar penembusan rangkaian sosial sebanyak 91 peratus dengan satu daripada tiga minit yang digunakan dalam talian adalah untuk rangkaian sosial. 11.8 juta rakyat dianggarkan mempunyai akaun Facebook dengan lebih 80 peratus melayari Internet untuk mengakses Facebook,”

Maklumat Panduan trafik twitter. Pada tahun 2014, Jumlah Pengguna Twitter di dunia adalah lebih setengah Billion. Tetapi data pada tahun 2017 menunjukkan jumlah pengguna pada tahun 2017 adalah 500 Billion. Ini berdasarkan jumlah tweet sehari.

Mereka yang signup satu hari adalah 135,000 dengan mereka yang aktif adalah 115,000,000.

Statistik pengguna twitter di Malaysia 2013 adalah 1,128,000 dari merdeka-online.com.

Saya tidak pasti ketepatan statisik ini kerana bila saya rujuk rujuk kembali di site rujukan utama di internetworldstats.com.

nahi/tak ada fakta rujukan tentang twitter yang saya boleh dapat. Saya dapati site ini memberi maklumat twitter yang manarik. expandedramblings.com

Trafik Social Media yang di sediakan di bawah mungkin tidak ada berkaitan dengan Twitter  tetapi ini adalah statistik paling hampir.

Apa yang nak di Tweet di Twitter

Saya rujuk juga di laman web expandedramblings.com untuk melihat data Twitter yang lebih terkini. Fakta yang diberi adalah lebih up to date dan terkini tentang pengunjung laman web melalui Twitter.

Berdasarkan image infografik tentang Twitter di bawah 92% dari link klik adalah dari link klik. Apa yang menarik dari segi SEO adalah kalau kita guna image atau photo engagement adalah lebih 200%.

Pengguna Twitter lebih suka soalan. Oleh itu tanya soalan bila di twitter. Tinggi juga retweet yang ada link iaitu 86%. 100 aksara/characters memberi share yang baik. Anda boleh guna tool ini untuk mengira characters yang akan anda tulis.

>>Twitter Character counter. Tapi cuma 100 bukan sehingga 140.

Pada saya masa ini adalah standard untuk bila masa orang Malaysia paling banyak melayari internet dan menggunakan mobile phone. Menurut post waktu terbaik post twitter adalah pada pukul 3.00 hingga 4.30 petang.

Tapi owner post ini tidak beri rujukan yang beliau guna. Jadi saya masih belum pasti fakta yang tepat.

addthis.com menyatakan waktu terbaik share twitter bagi luar negara adalah pada adalah 10pm – 12am.

Waktu twitter klik terbanyak adalah pada 3pm-5pm Eastern Time (3 am – 5am waktu Kuala Lumpur). Hari terbaik klik dan share di Twitter adalah pada hari Jumaat 2pm-3pm Eastern Time, bersamaan dengan 2am hingga 3 am.

Saya mancari masa terbaik nak share di Twitter di Malaysia. Masa ini banyak MH 370 yang masih keluar di Google. Semantik search google ni tidak berapa pandai nak bagi apa yang saya nak.

semua : Sumber Infographic berwarna : quicksprout.com

Post Menarik Twitter yang boleh membantu anda menguasai Twitter dan beri signal twitter yang baik.

1. Cara nak periksa fake follower di Twitter.

2. Ini adalah step by step cara nak gunakan pemasaran twitter untuk blog anda. Jangan lupa periksa link ini

Bagaimana Menggunakan Twitter untuk Memacu Lebih Banyak Trafik ke Blog Anda

Post ini adalah apa yang di share oleh socialmediaexaminer . Post ini sangat viral di buzzsumo untuk carian twitter. Saya akan kongsikan bagaimana pemahaman saya sendiri tentang post ini.

Post ini telah dikongikan sebanyak 800+ di media social.  Dalam artikel ini, anda akan menemui tujuh (7)  cara untuk mempromosikan catatan blog anda secara berkesan di Twitter tanpa membelanjakan iklan.

# 1: Tweet Link Lebih Daripada Sekali

Bagaimana ia dilakukan? Dia kata kalau nak tweet beberapa kali post yang evergreen di twitter pun tidak menjadi masalah. Asalkan benda tu relevan. Rahsianya adalah tweet 3- 5 kali pada masa dan hari berlainan. Katanya taktik ini berfungsi dengan baik kerana hanya sebahagian kecil pengikut anda akan melihat setiap tweet.

Tweet catatan blog baru beberapa kali apabila anda menerbitkannya. Sekiranya anda mempunyai  blog  yang evergreen se banyak 300+, anda boleh tweet dua atau lebih kali dari arkib anda setiap hari. Ini membolehkan para pengikut baru  dapat menemui anda melalui kandungan lama anda.

Ini akan memaksimumkan kandungan post anda dengan terus mencatatkan trafik dengan syarat  kandungan itu relevan. Tool MissingLettr.com boleh mengautomasi post. Kalau post 1 atau 2 sahaja kempen promosi sosial sepanjang tahun untuk boleh dibuat secara percuma.

PERCUMA

MissingLettr.com
$ 0 / bulan
Pautan 1 tapak
2 kempen baru sebulan
1 profil sosial

 

# 2: Buat “Klik untuk Tweet”di dalam artikel Anda

Buat link di akhir post untuk galakkan orang klik artikel.

# 3: Pertimbangkan Kandungan Blog Anda sebagai Imej atau Video

Ini ramai yang buat, ubah kandungan blog mereka jadi video untuk dikongsikan dengan audiance. Cuba memilih 2-3 petikan utama dari catatan blog anda dan menjadikannya petikan grafik.  Lebih berkesan daripada hanya termasuk tajuk blog anda pada imej.

# 4: Sebutkan Orang yang Anda Sertakan di Blog Post

Anda boleh memuat naik video asli 2 minit dan 20 saat di Twitter.  Walaupun Twitter tidak  berkata video mendapat keutamaan berita (masih) berita, cara yang sedang berlaku di dunia sosial secara keseluruhan, jika anda mahu gunakan video!

Bercakap dalam video anda tentang artikel, mungkin membincangkan satu perkara kecil secara mendalam, dan menggalakkan penonton untuk membaca catatan blog untuk mengetahui lebih lanjut?

# 5: Rundingan atau Suka Sesiapa Yang Mentions Blog Anda

Hanya sebutkan kerja / pengajaran / pendapat seseorang dalam catatan blog anda. Selepas blog diterbitkan dan anda mempromosikannya di Twitter, hantarkan kepada orang itu dengan kata laluan mudah

# 6: Buatlah Tweetbait Tweets yang memberi trafik

Cari orang yang aktif berkongsi kiriman blog anda di Twitter dan sama ada membalas atau membalas kiriman mereka. Mereka lebih cenderung untuk berkongsi semula pada masa akan datang.

Terangkan bagaimana tweet anda mencipta keinginan untuk mengklik dan membaca lebih lanjut.

Untuk mencetuskan keinginan itu, cuba membuat orang ketawa. Semua manusia mahu ketawa. Sebagai contoh, Brian Carter sering mengiringi catatan blognya dengan imej lucu yang membuat anda ingin memberi perhatian.

Tweets anda mungkin menimbulkan tipu daya supaya orang perlu mengetahui lebih lanjut. Menempatkan manfaat mengklik dengan cara yang menarik.  Ini adalah cara yang hebat untuk mempromosikan blog anda.

# 7: Pin Blog Terkini Anda Post

Pemasaran twitter adalah untuk menggerakkan trafik ke blog anda, itu adalah idea yang baik untuk sentiasa memasukkan catatan blog terbaru anda ke bahagian atas garis masa anda

5 Cara Mendapatkan Banyak Social Share

5 Cara ini adalah yang dikongsikan oleh Neil Patel dalam banyak video beliau.

 

Berikut adalah 5 cara yang akan menjana lebih banyak saham sosial dan trafik sosial.

# 1: Klik untuk tweet – apabila seseorang membaca kandungan blog anda, ini membolehkan mereka dengan mudah berkongsi petikan, fakta dan apa sahaja yang anda mahukan.

Ini lebih daripada dua kali ganda trafik sosial anda dari Twitter.

# 2: Total ikon sosial – serupa dengan apa yang saya ada di blog saya, anda mahu ikon perkongsian sosial anda untuk tatal dengan pengguna. Dengan cara ini semua orang akan sentiasa melihat mereka kerana mereka membaca kandungan anda.

Dengan melakukan ini, lebih banyak orang akan mengklik pada mereka, yang akan menyebabkan lebih banyak saham sosial.

Anda boleh menggunakan AddThis untuk mencapai ini.

# 3: Jadikan imej anda mudah dikongsi – menggunakan AddThis anda boleh menjadikannya di mana imej anda boleh ditukar. Ini berfungsi dengan baik jika anda mahu lebih banyak lalu lintas Pinterest.

Mungkin juga kerana anda tidak akan kehilangan apa-apa, dengan menganggap anda mempunyai imej di blog anda.

# 4: E-mel keluar orang yang anda sambungkan ke – jika anda memautkan kepada seseorang dalam catatan blog anda, mengapa tidak menghantar e-mel kepada mereka supaya mereka tahu.

Kini apabila menghantar e-mel kepada mereka, minta mereka berkongsi kandungan anda. Ia benar-benar mudah untuk membolehkan orang berkongsi kandungan anda dengan mengandaikan anda mengaitkannya dengan mereka.

# 5: Mengambil bahagian di web sosial – semakin banyak anda menyertai profil sosial yang lebih popular. Oleh itu, apabila anda berkongsi kandungan anda, anda mungkin akan menjana lalu lintas sosial.

Anda juga boleh menyertai kumpulan. Sebagai contoh, saya mengambil bahagian dalam 10 kumpulan ditambah LinkedIn dan sekali-sekala saya juga menambah kandungan saya kepada kumpulan ini kerana ia mendorong lalu lintas.

Print Friendly, PDF & Email
Tarik 300% Pengunjung Blog Melalui Twitter [update 2017] 1

admin

Saya happysus, Saya adalah seorang pencinta SEO. SEO adalah seni dalam menempatkan post pada kedudukan No.1 di Google. Ini adalah bidang yang saya tekun pelajari dan terus berkongsi apa yang saya praktik dan pelajari kepada semua pembaca. Saya ingin berkongsi secebis ilmu yang berguna untuk membantu sesiapa yang memerlukan. Sekiranya ada pertanyaan email happysus%live.com atau happysus's Google Profile

More Posts - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest - Google Plus

3 Comments

  • admin

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.